Nyheter:
– Godt å se at vi kan støtte politiet
Forsvaret har laget vei inn til ulykkesstedet i Gjerdrum og fotografert området med droner. Forsvaret stiller opp når politiet spør, sier forsvarssjefen.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen fikk en litt annen romjul enn han hadde forestilt seg. Tidlig om morgenen onsdag 30. desember ble han varslet om jordraset på Gjerdrum. Da var politiet i gang med redningsarbeidet og Forsvaret var allerede involvert.
Litt før klokken åtte var han på plass på Rygge, der han fikk en oppdatering om situsjonen fra sjefen for Luftforsvaret.
– En av Forsvarets oppgaver er å støtte sivilsamfunnet ved behov. Ved så alvorlige hendelser handler alt om at ressurser møtes. Da stiller Forsvaret opp når politiet spør, sier Kristoffersen til Forsvarets forum.
Forsvaret har kompetanse og ressurser til å hjelpe og utfylle politiets arbeid på en rekke områder.
– Forsvaret har kunnskap om hvordan man kan bistå i en krise. Vår rolle er primært å støtte politiets innsats. Rent konkret bistår vi med Heimevernet, bindeleddet mellom Forsvaret og totalforsvaret, sier forsvarssjefen.
– Vi bistår både med råd og konkrete ting. Heimevernet har bemannet veikontrollposter og de har patruljert rundt ulykkesstedet. Det er en jobb som Heimevernet er flinke til og som avlaster politiet, slik at de kan gjøre det de er gode på, fortsetter han.
Les også: Soldater fra Heimevernet sikrer området rundt raset
Bygger bro og søker
I tillegg til Heimevernet, har Forsvaret bidratt med soldater fra ingeniørvåpenet. De har lagt ned en bro og brukt markforsterkningutstyr til å lage en vei inn til området. Dermed kan folk raskt komme seg ut av området om noe skulle skje, for eksempel om det skulle komme flere ras. På mandag ble åtte soldater fra Ingeniørbataljonen sendt inn i skredområdet for å hjelpe til med søk og redning.
Forsvaret har også bidratt med luftfartskontroll, det vil si at de har hjulpet politiet med å koordinere helikoptrene som har blitt brukt i redningsarbeidet, i tillegg til Forsvarets egne droner.
– De samme folkene som har hjulpet med luftfartskontroll er utdannet droneflygere. Dronene brukes til å ta bilder av området, men også for å se etter bevegelser i skredområdet, sier Kristoffersen.
Mandag ble det også klart at etterretningsanalytikere fra Forsvarets spesialkommando har bidratt til funn i skredområde.
Bidrar hver dag
Det er ikke noe nytt at Forsvaret bistår politiet når det trengs, enten det er redningsaksjoner eller rydning av eksplosiver.
– En av Forsvarets oppgaver er å støtte sivilsamfunnet ved behov. I snitt bistår vi politiet nesten hver dag hele året, sier Kristoffersen.
Les mer: Forsvarssjefen besøkte redningsmannskapene
Det er politiet som spør Forsvaret om bistand ved behov.
– Vi bidrar med det politiet har behov for. De ber om en effekt som de vil ha oppnådd. Forsvaret vurderer hvilke ressurser som er best egnet, forteller forsvarssjefen.
I Gjerdrum har ikke Forsvaret fått anmodninger de ikke har kunnet bistå med. Selv om jordskredet er en stor tragedie, er Kristoffersen glad for at Forsvaret kan bidra.
– Det er en tragedie for lokalsamfunnet og alle som er berørt. Det er en tragedie for mange som har mistet sine kjære. For meg er det godt å se at vi kan støtte politiet med det de ønsker at vi skal bistå med.