Nyheter:
Soldater fra Heimevernet sikrer området rundt raset
– Oppdraget kan vare i flere dager, sier kaptein Jørn Landerud i innsatsstyrke Derby.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Oppdraget til innsatsstyrken er å sikre det ytre perimeteret. Vi skal sørge for at ingen uvedkommende kommer inn i farlige områder. Det innebærer å sperre av adkomstveiene, sier kaptein Jørn Landerud.
Han er nestkommanderende i innsatstyrke Derby som har rykket ut til Gjerdrum med fire tropper som består av mellom 120 og 140 soldater. De befinner seg alt fra noen hundre meter til flere kilometer unna selve rasområdet.
– Flere av veiene leder inn til boligområder, det kan både være beboere og bekymrede pårørende som forsøker å komme seg inn dit, forteller Landerud.
Les mer om jordraset og Forsvarets innsats i denne saken.
Bistandsanmodning fra politiet
Forsvaret har vært involvert i arbeidet på stedet, blant annet med såkalte SAR-kapasitet (Seach and Rescue) som helikoptre og hunder, Orion-fly og soldater fra Heimevernet.
Derby bistår i forbindelse med jordskredet pic.twitter.com/hstu7fQAs1
— Innsatsstyrke Derby (@istyderby) December 30, 2020
Ifølge kommunikasjonssjef i HV, Per Gunnar Grosberghaugen, fikk Forsvaret en bistandsanmodning fra politiet på onsdag mogen. I den forbindelse kalte Heimevernet inn soldater og innsatsstyrken til HV-02 ble satt i beredskap ved oppsetningsstedet på Lutvann. Det er også sendt ut varsel til soldater i flere områder i Oslo og Akershus Heimevernsdistrikt
– Er det noen fra HV som er direkte rammet av jordraset?
– Ikke som vi kjenner ikke til på nåværende tidspunkt.
– Hva kan HV bidra med i en slik situasjon?
– Det handler om å støtte politiet i driften av skadestedet. Soldatene kan bistå med å drive søk i området, vakthold og organisering, sier Grosberghaugen.
Har med søkshunder
Soldatene fra Heimevernet overtok oppdraget med å sikre området ved 16-tiden. Foruten soldatene som er på plass i Gjerdrum står flere i beredskap i leiren på Lutvann. Dette inkluderer sanitetspersonell som er klare for å bistå ved behov.
– Vi har med tjenestehunder som kan brukes til søk etter personell. Denne ressursen er tilgjengelig og er meldt inn. Så er det opp til kriseledelsen å vurdere om det er ønskelig å bruke, sier Jørn Landerud.
Han anslår at soldatene kan bli i området for å løse oppdrag i flere dager fremover.
I den forbindelse jobber HV med å etablere seg på stedet.
– Vi jobber med å få tilgang på et sted innendørs, i verste fall kan vi etablere en teltforlegning på stedet. Vi har også kort vei til Lutvann. Vi har så langt løst det vi har blitt bedt om å gjøre og er klare for å bidra mer, sier Landerud.