Nyheter

NATO: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram under forsvarsministermøtet i Natos hovedkvarter i Brussel.

Gram om våpenstøtte til Ukraina: – Mer må anskaffes fra industrien

BRUSSEL (Forsvarets forum): – Det er mye diskusjoner om samkjøring og koordinering av støtte, sier Bjørn Arild Gram om samtalene mellom Natos forsvarsministre i alliansens hovedkvarter.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Etter hvert som vi har tatt mye fra egne beholdninger og strukturer, så må mer anskaffes fra industrien. Og det gir jo mulighet til å samkjøre og å målrette. Og det er jo en overgang til vestlig materiell, etter hvert som det gamle østeuropeiske blir brukt opp, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Gram i er Natos hovedkvarter i Brussel, der alliansens forsvarsministre er samlet, og støtte til Ukraina er høyt på agendaen. Tirsdag ble det klart at Norge vil sende åtte Leopard stridsvogner og fire pansrede støttekjøretøy til det krigsherjede landet.

Les også: Norge kjøper 54 tyske stridsvogner

Slitasje

Det er høy aktivitet i Nato-hovedkvarteret. Interessen for møtet er stor, og det er vanskelig å bevege seg i lokalene uten å ende som linselus i en direkte nyhetssending.

Tirsdag ettermiddag hadde forsvarsministrene samtaler om samkjøring og koordinering av støtte.

– Det har vært laget gode mekanismer for det etter hvert, men likevel, det har vært mye vekt på ikke bare de ulike donasjonene og kapasitetene, men også på understøttelse av dem, vedlikehold, reservedeler, drivstoff og trening, forteller Gram.

– Det er jo slitasje, det er forbruk av materiell i en stridssituasjon. Skal du ha nytte av disse donasjonene over tid, så må de tas vare på og etterforsynes og alt som følger med det.

Les også: Norske veteraner på donortur i Ukraina

Forskjellige systemer

En kompliserende faktor for Ukraina er at landet mottar våpen og utstyr fra en rekke forskjellige nasjoner, som ikke nødvendigvis er laget for å fungere godt sammen.

– Det er selvfølgelig en utfordring at det er veldig mye forskjellig. Nettopp er derfor er det som kan samkjøres, koordineres veldig viktig. Og at det gis god opplæring i bruken. Ideelt sett hadde det vært gunstig for Ukraina å ha hatt én gjennomgående sort av alt, men sånn er ikke verden, og da er det tross alt mye bedre å få mye forskjellig enn at du ikke har de kapasitetene, sier Gram.

Powered by Labrador CMS