Nyheter

VAKSINE: Godkjenningen av Pfizers koronavaksine (bildet) kan vil føre til obligatorisk vaksinering av militært personell I USA, varsler amerikanske myndigheter. I Forsvaret skal det i all hovedsak være frivillig, melder forsvarsministeren.

Vil ikke tvinge koronavaksine på ansatte i Forsvaret

USA vil ilegge soldater som nekter Pfizers koronavaksine strenge sanksjoner. I Forsvaret vil arbeidsgiver «følge opp den enkelte».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I lys av at Pfizers koronavaksine ble godkjent av amerikanske Food and Drug Administration for annet enn nødbruk, har Biden-administrasjon varslet at vaksinen blir obligatorisk for alt militært personell.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Med visse unntak på medisinsk eller religiøst grunnlag, skal alle i amerikansk uniform vaksineres, melder Military.com.

De som nekter kan blant annet risikere å bli stilt overfor en militær domstol eller bli tvangsflyttet fra sin stilling.

Så langt er imidlertid ikke regjeringen i Norge villige til å gå.

– Når det gjelder tilfeller der en ansatt eventuelt nekter å la seg vaksinere, selv om vedkommende innehar stillinger der vaksine er et krav, vil arbeidsgiver følge opp den enkelte, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i e-post til Forsvarets forum.

Forsvarsloven og vaksiner

Bakke-Jensen viser videre til at Forsvaret forholder seg forsvarsloven. I henhold til forsvarsloven åpnes det for at visse stillinger i Forsvaret er av en slik art at det kreves at man er vaksinert.

– Dette vil spesielt gjelde stillinger der operative hensyn må gå foran, der man er særlig utsatt for smitte, og der men befinner seg i områder med dårlig helsevesen eller det er ressurskrevende med medisinsk evakuering. Dette er for eksempel tilfelle for dem som tjenestegjør i internasjonale operasjoner, skriver Bakke-Jensen, som skriver at det også kan omfatte stillinger hjemme.

Ikke obligatorisk

Forsvarsministeren ønsker at flest mulig i Forsvaret vil vaksinere seg frivillig. Han viser også til at Forsvaret har lagt til rette for at vernepliktige i førstegangstjenesten vaksineres i leir.

Les også: Luftforsvaret vurderer strengere krav om covid-vaksinering blant ansatte

– Samtidig har ikke Forsvaret hjemmel til å innføre obligatorisk vaksinasjon av alt forsvarspersonell, og departementet vil ikke søke å endre loven. Vi håper og tror at flest mulig av personellet vil la seg vaksinere, og legger til rette for dette, skriver Bakke-Jensen.

Mer smitte i USA

Ifølge Military.com er det rundt 780.000 militært personell som ennå ikke er blitt vaksinert mot korona – som vil bli omfattet av beslutningen om å gjøre koronavaksinen obligatorisk. USA har vært et av landene med mest utbredt smitte og flest dødsfall knyttet til Covid-19. Blant militære i USA er det registrert i overkant av 220.000 smittetilfeller og 34 dødsfall som følge av koronaviruset.

Det innebærer at sannsynligheten for et dødelig utfall ved å bli smittet er 0,015 prosent blant militære i USA.

Powered by Labrador CMS