Nyheter

MASSEVAKSINERING: Her får soldater ved Haakonsvern orlogsstasjon koronavaksine.
MASSEVAKSINERING: Her får soldater ved Haakonsvern orlogsstasjon koronavaksine.

300 vernepliktige ved Haakonsvern fikk vaksine

I løpet av sommerferien forventes det at 1000 vaksinedoser skal være satt.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag startet massevaksineringen av soldater ved Sjøforsvarets hovedbase, Haakonsvern orlogsstasjon. Omtrent 300 soldater fikk i dag sin første dose av koronavaksinen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi får vaksinert mange på kort tid, og vi får gjort det på tjenestested. Det tror jeg er kjempebra på flere måter, sier sjef for saniteten i Sjøforsvaret (SANSJØ), kommandør Ole Budal.

Les også: Nå kan det bli slutt med dette på sesjon

Vaksinen blir tilbudt til vernepliktige soldater og kadetter ved Sjøkrigsskolen. Hensikten med å vaksinere soldatene ved basen fremfor deres egen hjemkommune, er økt operativ evne og redusering av reiseaktivitet med personell som ikke er vaksinert.

I løpet av sommeren skal omtrent 1000 vaksiner være satt.

Tror flere vil vaksinere seg

Budal mener Sjøforsvaret oppnår at flere velger å vaksinere seg når det er mulighet for å gjøre det på basen, fremfor å vente på plassen sin i hjemkommunen.

– Vi i Sjøforsvaret tar med dette også vårt samfunnsansvar på alvor og sørger for at våre vernepliktige ikke blir smittespredere når de vender hjem i sommer. Det er også økonomisk besparende for samfunnet, fordi vi bringer vaksinene til de vernepliktige og slipper å sende alle mannskapene på kryss og tvers i landet for å gjennomføre vaksinering, sier han.

SOLDAT: Soldater og kadetter får vaksine tilbudt på basen.
SOLDAT: Soldater og kadetter får vaksine tilbudt på basen.

Budal tror også at vaksineringen av soldatene vil medføre redusert risiko for utbrudd på fartøyene.

Les også: 60 i karantene på KNM Thor Heyerdahl

– Ikke minst begrenser det konsekvensene hvis vi får utbrudd, fordi vi har høyere vaksinedekning og større grad av det som vi kaller flokkimmunitet i besetningen. Vi bruker det viktigste våpenet vi har mot å bekjempe pandemien, som er vaksine, sier han.

God jobb

Med han i dag, på den første av tre dager med vaksinering, var også sjef Sjøforsvaret, kontreadmiral Rune Andersen. Andersen synes saniteten på Haakonsvern har gjort en god jobb gjennom hele pandemien.

VAKSINE: Sjef Sjøforsvaret, kontreadmiral Rune Andersen (t.v) og sjef saniteten i Sjøforsvaret, kommandør Ole Budal.
VAKSINE: Sjef Sjøforsvaret, kontreadmiral Rune Andersen (t.v) og sjef saniteten i Sjøforsvaret, kommandør Ole Budal.

– Jeg er veldig takknemlig for den jobben som har blitt gjort gjennom et krevende år. Det er også viktig at alle bruker tilbudet om vaksine når det kommer.

– I denne omgang er det de vernepliktige, og jeg håper at flest mulig tar denne vaksinen. Det er veien ut av denne pandemien, sier Andresen.

Les også: Over 1.000 personer skal konkurrere om 300 skoleplasser hos Forsvaret

Bakgrunnen for vaksinering av vernepliktige der de tjenestegjør, er beslutningen av Forsvarsdepartementet, i samråd med Helse- og omsorgsdepartementet. Hensikten er å redusere antall unødvendige reiser.

Powered by Labrador CMS