Nyheter
Nå kan det bli slutt med dette på sesjon
Forsvarssjefen ønsker revidering av fysiske tester. Medisinballstøt er en av testene som kan bli fjernet.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forsvarets fysiske tester avgjør hvilken form en soldat befinner seg i. De skal måle utholdenhet og styrke.
I dag består testene av 3000 meter løping, pull-ups, stille lengde og medisinballstøt. De ble innført i 1. januar 2017, men allerede fire år etter ønsker forsvarssjefen en ny revidering av testene.
Han mener tiden er moden for en grundig gjennomgang med nye rammer der testregimentet evalueres, og der forslag til endringer legges fram til avdømming.
Det fremgår i et dokument Forsvarets forum har fått innsyn i.
Krever utstyr og teknikk
Bjørnar Dullum ved Forsvarets høyskole opplyser til Forsvarets forum at bakgrunnen for oppdraget er de erfaringene og tilbakemeldingene Forsvaret har fått siden de nye testene ble innført i 2017.
– Det er spesielt de to styrketestene medisinballstøt og stille lengde som skal sees spesielt på, skriver han i en epost.
Medisinballstøt har til hensikt å måle eksplosiv og maksimal styrke i overkroppen. For å gjennomføre testen, kreves det enten en målematte eller et målebånd, en ti kilos tung medisinball og god teknikk. Uten teknikken inne, er det vanskelig å støte ballen langt.
Stille lengde har til hensikt å måle eksplosiv styrke i beina. For å gjennomføre testen, kreves det også her en målematte eller målebånd, og teknikk. Uten teknikken inne, kan det også her være vanskelig å hoppe langt.
Les også: Slik er det nye våpenet til Hærens felles rekruttskole
Hver enkelt soldat må også kunne ha muligheten til å øve på testene.
I dokumentet står det følgende:
«Tester som ikke krever mye spesielt utstyr vil også gjøre det enklere for hver enkelt soldat å forberede seg på en god måte. Testene må i stor grad måle reell kapasitet uten at høye tekniske ferdigheter må ligge til grunn for å oppnå tilfredsstillende resultater.»
Frist i september
Oppdraget er gitt til Forsvarets høyskole. De skal evaluere dagens tester, og legge frem sine forslag til eventuelle endringen innen 15. september 2021, med målsetting om ny testordning fra 1. januar 2022.
Les også: Kristoffersen blir første norske forsvarssjef i Pride-paraden
De skal sørge for at testene skal sikre et tilstrekkelig fysisk nivå på alt militært personell i Forsvaret, at de skal være motiverende og stimulere til egentrening, og være enkle å gjennomføre i større forband uten spesielt utstyr.
– Arbeidet skal skje i tett samarbeid med forsvarsgrenene, skriver Dullum.
– Tidsfristen tilsier at vi må bruke eksisterende datagrunnlag for å finne nye tester. Grensjefene har fått i oppdrag å støtte arbeidet med kompetent personell.