Nyheter
Kristoffersen blir første norske forsvarssjef i Pride-paraden
– Jeg står fullt ut for mine meninger, nemlig at folk skal få lov til å elske den de vil, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen. 26. juni deltar han i Pride-paraden i Oslo.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Jeg trengte ingen betenkningstid da jeg ble spurt spurte om jeg ville stille i Pride-paraden som forsvarssjef. Det gjør jeg selvfølgelig. I år blir det et korona-tilpasset arrangement, så det blir en redusert deltagelse fra Forsvaret. Men jeg kommer til å delta i paraden sammen med Elisabeth Natvig som sjef for Forsvarsstaben, sier Eirik Kristoffersen.
Det har på mange måter vært et annerledesår og Pride-markeringen er intet unntak. Det blir derfor ingen store folkeansamlinger i Oslo som marsjerer med regnbueflagg. Istedenfor legges det opp til en mobil parade, hvor Kristoffersen kommer til å delta fra et militært kjøretøy.
– Hva tenker du om å være den første norske forsvarssjefen som deltar i paraden?
– Jeg tenker ikke så mye på at jeg blir den første. Jeg har satt verdier som første prioritet og da må vi vise at vi støtter de verdiene vi står for. I Forsvaret er alle ansatte like mye verdt uavhengig av bakgrunn, tro eller seksuell legning.
– Derfor stiller jeg opp i Pride, sier Kristoffersen.
Les mer: – Forsvaret skal være for inkludering, mangfold og toleranse
Forberedt på negative reaksjoner
Forsvaret har allerede markert Pride-måneden. I representasjonsboligen på Akershus festning har Kristoffersen plantet regnbueflagg i hagen. Og 12. juni deltok flere fartøy fra Sjøforsvaret i en båtkortesje under en Pride-markering i Bergen.
– Det gav veldig god respons, men skapte også en viss debatt. Det er viktig at den debatten også går, slik at vi får forklart hvorfor dette er så viktig.
– Er du forberedt på at det også kan komme negative reaksjoner på at du stiller opp?
– Ja, det tenker jeg at kommer til å dukke opp. Heldigvis lever vi et fritt land, hvor folk kan mene det de vil. Men jeg står fullt ut for mine meninger, nemlig at folk skal få lov til å elske den de vil. Det er dette Pride handler om, mener forsvarssjefen.
– Tror du fortsatt det er en terskel å stå fram som homofil eller lesbisk i Forsvaret?
– Systemmessig er det ikke en terskel. Vi har mange som har stått fram de siste årene. Men det er viktig at det ikke er en kultur hvor det føles feil å stå fram. Den tror jeg vi i stor grad er forbi, men vi kan ikke ta det for gitt. Derfor må vi fortsatt markere at folk må få være den de er.
– Vi har rom for alle soldater, med ulike legninger. Vi behandler folk likt uavhengig av bakgrunn. I stort mener jeg vi er en inkluderende organisasjon som rekrutterer bredt fra hele befolkingen, sier Kristoffersen.
Les mer: Det gikk 24 år før ubåtoffiseren turte å stå frem
Første norske forsvarssjef i Pride
Forsvarssjefen forteller at han aldri har deltatt i paraden som privatperson. Men han har stått på sidelinjen og applaudert. I år stiller han opp i uniform som offisiell representant for Forsvaret - som første norske forsvarssjef.
I vårt naboland har derimot den svenske forsvarssjefen deltatt i flere år allerede. I 2018 vakte det oppsikt da general Micael Bydén grep mikrofonen under paraden i Stockholm og spontant sang en Elvis-låt.
Se den svenske forsvarssjefen synge under EuroPride i Stockholm:
Noe lignende får vi trolig ikke se i den norske paraden 26. juni
– Jeg kan love at jeg ikke tar mikrofonen. Min sangstemme fortjener ikke å bli hørt, mens Michael Bydén har en fantastisk stemme. Akkurat der er jeg litt misunnelig, sier Kristoffersen.
Tidligere har Forsvaret stilt med et stort antall uniformerte deltagere i paraden. Kristoffersen håper på enda større deltagelse når samfunnet åpner opp igjen. Samtidig understreker han at det skal være frivillig å delta i fremtidige parader.
– Det skal ikke være noe press i Forsvaret, hverken for å skjule sin seksuelle legning eller stille opp i en parade. Det er opp den enkelte å avgjøre, avslutter han.