Nyheter

FERDIGMALT: Her ruller Vingtor ut av Boeings malehall, utstyrt med norske militære kjennetegn og navn.
FERDIGMALT: Her ruller Vingtor ut av Boeings malehall, utstyrt med norske militære kjennetegn og navn.

Første P-8A-fly ferdigmalt

Vingtor rullet ut av malehallen fredag, ferdigmalt med navn og norske militære kjennetegn.

Publisert Sist oppdatert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Norges aller første P-8A Poseidon med navn Vingtor rullet ut av malehallen fredag. Flyet ble malt i malehallen til flyprodusenten Boeing i Seattle.

Vingtor er nå utstyrt med norske militære kjennetegn, og sitt navn med historiske røtter. Senere i sommer skal Vingtor flyttes til en annen Boeing-fabrikk i Seattle, hvor det skal få montert militære systemer, før Forsvarsmateriell overtar det senere i år.

– Det første flyet får navnet «Vingtor.» Dette viderefører en tradisjon i Luftforsvaret i snart 80 år, sier Torgeir Aas, oberst og brukerkoordinator for P-8A i Luftforsvaret i en pressemelding på forsvaret.no.

Les også: Bruker historiske navn på de nye P-8A-flyene

Norges første fly som hadde navnet Vingtor var en del av «Catalina-avdelingen», forløperen til 333-skvadronen som opererte fra Skottland under andre verdenskrig.

P-8A er basert på Boeing 737, som i flere tiår har vært en av verdens vanligste og mest gjenkjennelige flytype. P-8A bruker flykroppen fra en 737-800-serien, sammen med vingene fra 900-serien. Flere av systemene om bord er derimot endret for å tilpasse flyet til militær bruk.

Les mer: F-16-flyets siste timer i tjeneste for Norge

P-8a er blant annet utstyrt med avisingssystemer på halerorene, noe sivile 737-modeller ikke har. Motorene har dobbelt så stor generatorkapasitet som sivile fly, og cockpit og kabin har en rekke oppgraderinger og endringer, for å gi plass til militære systemer.

Foto: Boeing

Powered by Labrador CMS