Nytt om navn
NY FORSVARSATTACHÉ: Generalmajor Odd-Harald Hagen overtar som ny forsvarsattaché i USA 1.august.
Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret
Generalmajor Odd-Harald Hagen blir ny forsvarsattaché i USA
– Det er viktig å holde fast i det velutviklede samarbeidet vi har med amerikanerne knyttet til det som skjer i nordområdene, sier generalmajor Odd-Harald Hagen
– Det er en ære og et privilegium å få denne oppgaven. Det er en spennende tid i USA med en ny administrasjon og forhåpentligvis en korona-krise på retur, sier generalmajor Odd-Harald Hagen.
Ny jobb?
Har du eller noen du kjenner fått ny jobb? Da vil vi gjerne at du skriver et par linjer om vedkommende og jobben, samt legger ved et bilde i breddeformat, og sender til tips@fofo.no. Merk gjerne emnefeltet med «Nytt om navn»
1. august starter han i jobben som norsk forsvarsattaché i Washington D.C. Hovedoppgaven er å holde seg orientert om sikkerhets-, forsvarspolitiske og militære forhold i USA og Canada.
– Med bakgrunn i den situasjonsforståelsen handler mye om å bidra med rapporter, analyser og vurderinger som kan gi konstruktive bidrag til beslutningsprosessene i departementet og Forsvaret, sier generalmajor Hagen.
Han er godt kjent med amerikanske forhold etter å ha jobbet ved Natos hovedkvarter i Norfolk i perioden 2007-2011. Nå gjør han seg klar for tre nye år i USA, med mulighet for utvidelse med ytterligere ett år.
– Har du gjort deg noen tanker om de viktigste sakene du skal jobbe med?
– Det kommer til å bli avgjørende å ha en god forståelse for arktiske strategier og følge med på hva som skjer i nordområdene. Det samme blir utviklingen i Nord-Atlanteren. Det er opprettet et nytt Nato-hovedkvarter i Norfolk som har et særskilt fokus på dette området. Ettersom USA er vår viktigste allierte og en drivende kraft innenfor Nato komme jeg til å følge litt ekstra med på dette området, sier generalmajor Hagen.
Han trekker også fram det velutviklede samarbeidet mellom det amerikanske og norske forsvaret.
– Det skjer i første rekke gjennom Marinekorpset, Luftforsvaret og Marinen. Det er også interessante utviklingstrekk innenfor Hæren og ikke minst satsingen på romdomenet. Der har vi allerede et samarbeidsprosjekt for å få plass satellittbasert bredbånd i Arktis fra 2023, sier Hagen.
Les også: – Avtalen med USA løfter norsk forsvarsevne
Oppdatert forsvarsavtale med USA
Nylig undertegnet regjeringen en utvidet forsvarsavtale med USA. 16. april presenterte utenriksminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen hovedtrekkene i tilleggsavtalen om militært samarbeid mellom Norge og USA.
I avtalen, som skal behandles i Stortinget til høsten, er det definert fire satsingsområder – eller «omforente nærområder». Disse er Sola, Rygge, Evenes og Ramsund, hvor det legges opp til amerikanske investeringer i infrastruktur.
– Avtalen er et supplement til tidligere avtaler, der samarbeid mellom våre to nasjoner utvikles videre. Jeg ser det som naturlig at det kommer til å være et viktig element i jobben som forsvarsattaché, sier Hagen.
– Det er viktig å holde fast i det velutviklede samarbeidet vi har med amerikanerne knyttet til det som skjer i nordområdene. Jeg skal også fremme norske synspunkter på de arenaene hvor det er hensiktsmessig. Vår rolle er å synliggjøre de utfordringene som rører seg i våre nærområder og fremme de norske synspunktene på utviklingen.
Les mer: Dette er satsingsområdene i ny avtale mellom Norge og USA
Bred og sammensatt meny
Odd-Harald Hagen sitter i dag som sjef for avdelingen for forsvarspolitikk og langtidsplanlegging i Forsvarsdepartementet. Han har lang erfaring fra Forsvarsdepartementet og tar over som attaché etter kontreadmiral Ole Morten Sandquist.
– Mye av det jeg skal gjøre er å videreføre det utmerkede arbeidet som min forgjenger har gjort, samt å utvide dette til nye områder som aktualiseres, sier Hagen.
I Washinton D.C. skal han sannsynligvis ha noen dager overlapping med kontreadmiral Sandquist før han går i gang med jobben.
– Jeg håper vi får normalisert samarbeidsprosessene ganske fort, slik at vi får mulighet til å treffe våre amerikanske og canadiske samarbeidspartnere. Jeg ser fram til vi får en verden med litt mer fysiske møter i etterkant av koronaen, sier Hagen.
Han omtaler sakene han skal dekke som attaché som bred og sammensatt meny.
– Jeg er veldig glad for at heg har med meg noen solide medarbeidere på attachekontoret som skal hjelpe meg å løse dette store oppdraget, sier han.