Morgendrillen

LUKT-PYSE: Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet sliter med at hun i detalj kan beskrive hvordan folk rundt seg henger opp klær til tørk og om de dusjer daglig.
LUKT-PYSE: Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet sliter med at hun i detalj kan beskrive hvordan folk rundt seg henger opp klær til tørk og om de dusjer daglig.

Spesialrådgiver Birgitte Frisch har luktesans nærmest på nivå med en narkohund

Men hun har ikke feltstøvler– og ønsker seg det heller ikke.

Publisert Sist oppdatert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Birgitte Syvertsen Frisch

Alder: 53

Yrke: Spesialrådgiver i kommunikasjonsenheten i Forsvarsdepartementet

Sted: Oslo

– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– På hverdager går alarmen som regel 5.57. Da rekker jeg å gå på badet før min manns infernalske alarm går av og før bikkja våkner – også rekker jeg akkurat nyhetene klokken 6.00. I helgen blir jeg vekket av en valp som vil ut. Da vekker jeg min kjære og gjør oppmerksom på at noen må gå tur, før jeg snur meg og sover videre.

– Hva er det første du gjør?

– Jeg sover med støydempende ørepropper med innebygget alarm og valgfri lyd, så det første jeg gjør etter at de har vekket meg, er å sjekke om det virkelig lyner og tordner ute, for det er lyden jeg har valgt å sove til. Jeg er veldig glad i regn, storm og torden, men blir som regel skuffet. Det er veldig mye fint vær i dette landet!

– Når starter arbeidet?

– Normalt er jeg på kontoret mellom syv og halv åtte, men jeg sjekker og svarer på mail så lenge jeg ikke sover, og det virker det som kollegene mine gjør også.

– Pensko eller feltstøvler?

IKKE PÅ ØNSKELISTA: Forsvarets feltstøvler er noe man har, ikke noe man får.
IKKE PÅ ØNSKELISTA: Forsvarets feltstøvler er noe man har, ikke noe man får.

– Jeg har ikke feltstøvler, men til gjengjeld har jeg veldig mange par pene sko. Feltstøvler er muligens det eneste jeg ikke har i skoskapet. Hvis noen av mine nærmeste leser dette: Jeg ønsker meg ikke feltstøvler til jul. Feltstøvler er «noe man har» og ikke «noe man får». Feltstøvler er i samme klasse som den halvmeter lange Mag-Liten jeg fikk for 19 år, tre uker og fire dager siden.

– Pumpe jern eller løpe maraton?

– Jeg burde helt sikkert pumpet jern. Og løpt – om ikke en maraton, så i alle fall noen kilometer. Det er imponerende at noen løfter tungt og løper langt, og jeg skulle gjerne vært sterkere og sprekere, men så slitsomt det virker! PS Hva med å endre spørsmålet til «Pumpe jern, løpe maraton eller se på Netflix»?

– Beste triks for velferd på øvelse?

– På øvelse som i livet ellers: God hygiene er grunnleggende. Luktesansen min er dessverre bare litt dårligere enn nesa til en narkohund, og jeg sliter med at jeg i detalj kan beskrive hvordan folk rundt meg henger opp klær til tørk og om de dusjer daglig. En gang måtte jeg gå hjem fra en forelesning fordi en medstudent luktet surt. Det virket ikke som noen andre reagerte. Jeg er en lukt-pyse og har av den grunn en intimsone på mye mer enn korona-meteren.

– Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Ingen øvelse, men en utenlandsreise med en statsråd. Vertskapet avsluttet med å spørre alle om hva som var det mest minneverdige ved oppholdet, og jeg var den første de spurte. Jeg svarte i lett panikk at jeg synes shoppingen var veldig bra, og fikk et oppgitt og ikke spesielt imponert blikk fra departementsråden. Men senere kom vertens assistent bort til meg og fortalte hvor stolte de hadde blitt av det jeg sa. Jeg lurer fremdeles på hvorfor de ble stolte og skulle virkelig ønske jeg hadde kommet på noe mer intelligent å si.

– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Frank Bakke-Jensen. Jeg synes han er en hyggelig fyr, og det hadde vært fint å få sagt hvor godt vi har likt å ha ham som statsråd.

– Smartklokke – yay or nay?

– Hvorfor kan ingen finne opp en dings man kan sette under en klokke? Jeg ser for meg en liten sak som leser av puls, teller skritt og som jeg kan skjule under klokken jeg har (og lese av på mobilen). For meg er en klokke mest pynt, og en smartklokke er ikke pen, så nay til smartklokke, men yay til ny teknologi.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Det blir spennende å se resultatet av valget. Ny forsvarsminister blir det uansett farge på regjeringen, og en ny statsråd påvirker selvsagt arbeidet i departementet. Jeg tror at en av Forsvarets – og Norges – store utfordringer blir å håndtere stadig mer avanserte informasjonsoperasjoner fra land som ikke vil oss vel.

Powered by Labrador CMS