Nyheter:

LØRDAG: 24. april i Sandvika, demonstrerte Lars Thorsen for SIAN, ikledd Hærens feltlue.
LØRDAG: 24. april i Sandvika, demonstrerte Lars Thorsen for SIAN, ikledd Hærens feltlue.

SIAN-leder gikk med Forsvarets feltlue under demonstrasjon

– Det er uheldig, sier pressevakt i Forsvarsdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag 10. april, under en demonstrasjon på Strømsø Torg i Drammen, var SIAN-leder Lars Thorsen ikledd en av Hærens feltluer. Lørdag 24. april, ved Byscenen i Sandvika, var han ikledd samme lue.

Fakta: SIAN

  • Norsk parti-uavhengig organisasjon, som omtaler seg selv som anti-islamsk.
  • Ifølge organisasjonens vedtekter, har de som mål å «motarbeide, stoppe og reversere islamiseringen av Norge».
  • Grunnlagt i 2008 av Arne Tumyr.
  • Har siden 2019 vært ledet av Lars Thorsen.
  • Har vært innblandet i en rekke rettssaker og kontroversielle markeringer de siste årene.

Kilder: SIAN.no, Wikipedia

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge Straffelovens § 165 kan misbruk av offentlig uniform eller kjennetegn straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder.

DRAMMEN: Thorsen, 10. april.
DRAMMEN: Thorsen, 10. april.

– Det er uheldig at norske militære effekter benyttes under anledninger og i situasjoner de ikke er tiltenkt brukt, sier Vegard Norstad Finberg, pressevakt i Forsvarsdepartementet, til Forsvarets forum.

Les også: Dyr, upopulær og forbundet med rekrutten: Hæren legger feltlua på hylla.

– Når det er sagt, er det dessverre slik at denne type effekter er lett tilgjengelig på det åpne marked, og vi vil fra tid til annen se uhjemlet bruk, erkjenner han.

Det er ifølge Finberg ikke levert noen formell anmeldelse til politiet.

– Forsvaret ser i denne sammenheng seg ikke tjent med å anmelde saken for behandling i rettssystemet, forklarer Finberg.

Kan fratas luen

Finberg forklarer videre at selv om saken ikke er anmeldt, kan politiet likevel ha hjemme til å frata Thorsen luen, eller fjerne Hærens feltmerke, med hjemmel i politiloven.

– At han opptrer i lua er i seg selv et straffbart forhold, jamfør straffeloven §165 bokstav a, og da kan man gripe inn etter politiloven § 7 første ledd, punkt 3 – «avverge eller stanse lovbrudd».

I 2018 skrev NRK om en mann i 40-årene som i Høyesterett ble dømt til 7.200 kroner i bot, for å ha brukt en politilue på sitt profilbilde på Facebook. Mannen ble dømt for brudd på nettopp § 165, og i dommen het det blant annet at bruken av politiluen var uhjemlet og egnet til å villede publikum ved å skape inntrykk av at vedkommende hadde politimyndighet.

Vil fortsette å bruke feltlue

Overfor Forsvarets forum forklarer Thorsen hvorfor han velger å bruke Hærens feltlue.

– Jeg har brukt feltlue og annet militært materiell jevnlig siden 1985. Den er å foretrekke fremfor sivil caps, fordi den gir best vern mot regn og egg, sier Thorsen til Forsvarets forum.

Han står fast ved at han ikke gjør noe ulovlig når han bruker gammelt forsvarsmateriell offentlig.

– At departementet ser det som uheldig at jeg bruker utrangert utstyr, setter departementet i et underlig lys. Forsvaret solgte jo ut det meste av sitt utstyr fra lagerutsalg til dels avholdt inne i militærleirer, på 1990-tallet. De burde destruert det dersom de ønsket å unngå å medvirke til lovbrudd, sier Thorsen og understreker at han vil fortsette å bruke forsvarets bekledning.

– Jeg vil fortsette å bruke forsvarets undertøy, feltvogn og hva annet jeg måtte finne hensiktsmessig, privat og i politisk virksomhet. Jeg kommer ikke til å benytte færre forsvarseffekter i fremtiden.

Les også: Sjef Sjøforsvarets reaksjon til del 2 av Helge Ingstad-rapporten.

Ikke første gang

TORVET: Thorsen med en annen feltlue i Kristiansand, 2019.
TORVET: Thorsen med en annen feltlue i Kristiansand, 2019.

Demonstrasjonen i Drammen er ikke første gang Thorsen har brukt gamle militæreffekter i forbindelse med sitt arbeid for SIAN. Også under en appell på Torvet i Kristiansand i 2019, gikk han med Forsvarets feltlue. Under samme appell skal koranen ha blitt kastet i en avfallsdunk av tidligere SIAN-leder Arne Tumyr, og forsøkt satt fyr på av et annet medlem.

Luen som Thorsen brukte i Kristiansand er imidlertid ikke den samme hær-luen som ble brukt i Drammen, men en eldre versjon med Kong Olav Vs kongelige monogram. Luen har trolig vært i bruk på 80-tallet og av alle forsvarsgrener, ifølge Claus Andreas Østby, seniorrådgiver innen heraldikk.

Thorsen tok over ledervervet i SIAN i 2019. Samme år ble han dømt i Oslo tingrett, til 30 dagers ubetinget fengsel og 20 000 kroner i bot for hatefulle ytringer. Han har tidligere tjenestegjort i Hæren.

Les også: Portrettintervju med Najeeb Naz, Forsvarets første feltimam.

Forsvarets forum har vært i kontakt med UD, som har det øverste ansvaret for bruken av Norges nasjonale symboler. Ettersom riksløven her er benyttet på Forsvarets utstyr, henviser UD til Forsvarssjefen. UD ønsket ikke å kommentere saken ytterligere.

Straffeloven § 165

Misbruk av offentlig uniform, kjennetegn eller tittel mv.

Med bot eller fengsel inntil 6 måneder straffes den som

a) ved uhjemlet bruk av uniform eller på annen måte offentlig utgir seg for å ha offentlig myndighet på en slik måte at det er egnet til å skape uleilighet for noen eller svekke tilliten til den offentlige myndigheten,

b) uhjemlet bruker et norsk eller utenlandsk offentlig våpen, merke eller segl eller noe som lett kan forveksles med slike, eller

c) uhjemlet offentlig eller i rettsstridig øyemed bruker norsk eller utenlandsk offentlig tittel.

Powered by Labrador CMS