Nyheter

GONORÉ OG KLAMYDIA: I 2022 var det en økning i forekomsten av seksuelt overførbare infeksjoner i Norge, økningen ser man også i Forsvaret blant de vernepliktige soldatene.

Økning i positive tester av gonoré og klamydia blant vernepliktige

Den totale økningen av registrerte positive tester på seksuelt overførbare infeksjoner blant vernepliktige i Forsvaret gikk opp åtte prosent i 2022.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Statistikk hentet fra Forsvarets helseregister (FHR) viser en økning positive tester på både gonoré og klamydia blant vernepliktige soldater i Norge. Ifølge statistikken ble det registrert syv tilfeller av gonoré og 288 tilfeller av klamydia i 2022.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I fjor ble det totalt registrert 295 tilfeller av seksuelt overførbare infeksjoner blant vernepliktige soldater, opp mot 275 tilfeller i 2022 og 225 i 2021.

Klamydia står for 97 prosent av de seksuelt overførbare sykdommene totalt hos vernepliktige, med 225 tilfeller i 2021 og 260 i 2020.

Ikke faglig vurdert

Statistikken baserer seg på antall tilfeller registrert hos vernepliktige soldater som har oppsøkt militær lege i Forsvaret. Det er ikke gjort noen faglig vurdering med tanke på forekomst de ulike årene, bekrefter Institutt for militær epidemiologi ved FHR.

– Rekrutter og sivilt ansatte i Forsvaret har også mulighet til å oppsøke sivil lege og egen fastlege for konsultasjon. Dette bør tas i betraktning når man leser statistikken, opplyser forskerkoordinator ved FHR Kristine Vejrup til Forsvarets forum.

Lege og sjef for fagavdelingen i Forsvarets sanitet, Geir Bjerkan forklarer at tallene fra FHR er basert på rådata, noe som vil si at økningen på åtte prosent må vurderes statistisk.

– Det vil si at man må angi sannsynligheten for at det er reelt økt forekomst eller om det er et tilfeldig funn, på grunn av andre forhold, sier han.

– Vi vet heller ikke om det i 2022 var vanligere for soldater å teste seg hos sykestuene, sammenlignet med andre år. Så det eneste man kan si, er at man har en en økning i antall positive tester, men ikke om man har økning i forekomst, forklarer Bjerkan.

Speiler samfunnet

Bjerkan sier at det trolig er flere årsaker til tilfellene av gonoré og klamydia hos de vernepliktige.

– Økningen i Forsvaret speiler samfunnet og soldatene våre er også i den aldersgruppen der man har hatt positive tester, og økt smitte slik vi ser i resten av landet, understreker Bjerkan.

Statistikken i Forsvaret ikke er alarmerende mener han, og påpeker at det er viktig å se dette i sammenheng med at ungdommene utenfor leir, er de samme som kommer inn i Forsvaret.

– Nå blir dette rene spekulasjoner, men tillegg til åpning av samfunnet er en teori at de vernepliktige har lavere terskel for å teste seg og at sykestuer er veldig tilgjengelig i Forsvaret. Dette vil helt klart være en av flere faktorer i økningen, sier Bjerkan.

Les også: Har Forsvaret en helsetjeneste?

Bekymret

I FHIs årsrapport for 2022, «Overvåkning av seksuelt overførbare infeksjoner» kommer det fram at det har vært en betydelig økning av både gonoré og klamydia i Norge det siste året. Særlig bekymringsverdig er den sterke økningen av gonoré hos unge kvinner i alderen 20-29 år.

Ifølge rapporten var det på landsbasis registrert 29.271 tilfeller av klamydiainfeksjoner i 2022, mot 23.447 tilfeller i 2021. Gonoré topper statistikken med 1857 tilfeller i Norge i 2022, mot 555 gonorétilfeller under pandemien i 2021. Bare i januar 2023 ble det meldt om 277 nye tilfeller, hvorav 116 av disse var kvinner.

Økning hos kvinner

Seniorrådgiver i FHI, Øivind Nilsen forklarer til Forsvarets forum at det er oppsiktsvekkende at man ser en så sterk økning av gonoré. Han sier at han registrerte økningen også i Forsvaret, og følger med på utviklingen.

Spesielt bekymringsverdig er de høye tallene hos unge kvinner, fordi gonoré kan gi mer alvorlige ettervirkninger om man går ubehandlet over lengre tid.

– Kondombruken blant den unge populasjonen er veldig lav, det er ikke «in» akkurat nå. De hyppigst smittede tilhører den aldersgruppen som gjerne har hyppigere partnerbytter og mer tilfeldig sex, sier Nilsen.

Nilsen påpeker at gonoré er svært smittsomt og forklarer av at mange kan gå uten symptomer, men likevel være smittet. Man ser også at kvinnene gjerne bruker annen prevensjon.

Sosial tørke

Grunnen til økningen hos den bestemte aldersgruppen, både i Forsvaret og generelt i samfunnet, er blant annet økt sosial kontakt etter gjenåpningen etter pandemien, men også endringer i kriteriene for rapportering og overvåkning av de ulike infeksjonene.

– Det var sosial tørke i et år, så de unge har mye de skulle tatt igjen. En nedstengning av samfunnet virker ikke like dramatisk for et samboerpar i trettiårene, som det kan være for en singel og ung person i tjueårene, sier Nilsen.

– Det som er positivt nå er at vi foreløpig ser at det er en nedgang i registrerte tilfeller i april, etter den kraftige økningen i januar i år. Dette håper vi selvfølgelig at fortsetter ut mot sommeren og høsten, avslutter han.

---

Rettelse: I den første utgaven av denne artikkelen stod det at økningen i forekomsten av seksuelt overførbare sykdommer var på åtte prosent. Det korrekte er at det har vært en økning i antall positive tester på åtte prosent. Dette ble presisert og endret i artikkelen 20.04.2023 kl. 23:10.

Powered by Labrador CMS