UTVEKSLING: Kadett Marte Teigen Gravem (t.h) sammen med tyske medkadetter. Bildet er tatt med engangskameraet som Marte har brukt flittig mens hun har vært på utveksling ved Helmut Schmidt Universität i Tyskland.Foto: Privat.
Kadett Marte Teigen Gravem har fått servert kringle, bratwurst og øl til frokost på utveksling i Tyskland
Hun forteller også om forskjeller mellom norsk og tysk militær utdanning, både når det gjelder tilbakemeldinger og fysiske krav.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.
Annonse
Navn: Marte Teigen Gravem
Alder: 24
Yrke: Kadett på Sjøkrigsskolen
Sted: Bergen. For øyeblikket på utveksling i Tyskland.
Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?
– Vanligvis har jeg på fire alarmer, 07:15, 07:20, 07:25 og 07:28, og står alltid opp på den siste. Nå er jeg på utveksling i Tyskland og biblioteket åpner ikke før 09:00, da tilpasses dagen deretter, og det passer meg egentlig ganske fint.
Hva er det første du gjør?
– Det blir vell å snooze tre ganger da, men etter det er det frokost. Her i Tyskland har jeg faktisk fått pretzel, bratwurst og øl til frokost på en tirsdag!
Når starter arbeidet?
– Tyskerne er ganske gode på å feste i ukedagene og studere i helgene, og det setter oss nordmenn litt ut av balanse. For tiden skriver jeg bacheloroppgave på siste semesteret mitt på Sjøkrigsskolen, og vi styrer tiden selv. Det nyter vi godt av, da både jeg og bachelorpartner er B-mennesker.
Pensko eller feltstøvler?
– Begge er ubehagelige, nei takk til alt av militære sko.
Pumpe jern eller løpe maraton?
– Man må jo gjøre litt av alt. Jeg har hørt at dersom man svarer at «det handler om balanse» til hva som helst, vil alle alltid være enige.
– På Sjøkrigsskolen får jeg litt av alt, og har utvidet sportshorisontene i alle retninger, fra roing, klatring, volleyball, svømming, sykling og til og med turn.
– Jeg kan for øvrig meddele at tyskernes fysiske krav er å henge fra en stang i fem sekunder og å gå seks kilometer på en time, så her trenger de hverken å pumpe jern eller løpe maraton.
Beste triks for velferd på øvelse?
– I løpet av mine fire år i militæret har jeg for det meste kun vært på mestringsøvelser, da er det nærmeste velferd man kommer en klem og to peanøtter.
– Vi hadde likevel en øvelse i tredje klasse hvor lagkameraten min hadde fikset pannekakerøre på colaflaske og vanntettpakket puten sin, han hadde nok skjønt noe der.
Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?
– Det er en stor forskjell i opplevd mengde kjeft fra Norge til Tyskland. Tyskerne er glade i regler og veldig prinsippfaste. De er også veldig flinke til å si ifra dersom andre ikke er det (for eksempel nordmenn!). Vi har fått en del tilsnakk her nede for våre noe mer pragmatiske holdninger…
Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?
– Jeg skulle gjerne delt en FR med mine medutvekslingsstudenter på Helmut Schmidt Universität, og så kunne alle andre tatt med feltrasjonene fra sine egne land.
– Skulle gjerne prøvd litt tysk, fransk, finsk, romansk og amerikansk FR. Jeg har hørt at den amerikanske FR-en er skikkelig amerikansk med 50% skittles og snickers og lignende. Spørs om de har så lyst på torsk i kremet saus.
Smartklokke – yay or nay?
– Yay - Jeg er veldig glad i smartklokken min. Jeg opplever at den gir meg muligheten til å løsrive meg litt fra telefonen fordi jeg kan sjekke om varselet på klokken er tidskritisk å svare på eller ikke.
– Etter jul skal jeg begynne i fregattvåpenet, og må legge smartklokken på hylla. Da blir det analogt for alle penga.
Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?
– Jeg er en del av det første kullet på ny ordning på Sjøkrigsskolen. Det har medført mange barnesykdommer, og vi har følt oss som prøvekaniner på mange områder av utdanningen. Det som er frustrerende er at alle kull etter oss klager på de samme tingene vi har sagt ifra om for både ett, to og tre år siden …
– Hovedproblemet er at vi ikke lenger har en personellkategori fordi kadettene ikke lenger er fenriker. Dette gir oss mange gråsoner i forbindelse med plikter og rettigheter, og kadettene føler at de gjeldende velges fra ulike personellkategorier etter det som passer ledelsen og systemet best, ikke oss.
– For Forsvaret generelt sier jeg ståtid. Vi har hatt foredrag fra mange ledere fra Sjøforsvaret i løpet av utdanningen, og jeg vil tørre å påstå at ikke én av dem lot være å nevne det.