LEDIGE STILLINGER: Oberst Petter Bjørgo forteller at Norge ikke får fylt sine stillinger ved JWC i Stavanger.Foto: Inci Kukukaksoy, JWC; Hedvig Idås, Forsvarets forum
Nato-avdeling desperat etter folk: – Trist
– Ingen påpeker det, men vi kan jo tenke oss hva de andre landene mener.
Nato Joint Warfare Centre i Stavanger sliter med å tiltrekke seg nok norske ansatte til å fylle Norges forpliktede stillinger.
Stillingene ved JWC kategoriseres sammen med utenlandsstillinger, noe som fører til at potensielle søkere ofte velger andre internasjonale lokasjoner.
Oberst Petter Bjørgo, med personalansvar ved JWC, uttrykker bekymring over manglende fylling av stillinger og mener det påvirker Norges ansvar som vertsnasjon.
Bjørgo fremhever at stillinger ved JWC ikke bare er viktige for Norges forpliktelser overfor Nato, men også for individuell karriereutvikling innen Forsvaret.
Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.
På Jåttå i Stavanger ligger Natos Joint Warfare Centre (JWC). Herfra simulerer og øver Nato på krig.
Annonse
Anlegget åpnet i 2022 og er topp moderne. Likevel sliter Norge med å fylle sin andel av Nato-stillinger ved basen. I skrivende stund er hele syv stillinger ledige, hvorav seks av dem er stabsoffiser-stillinger.
– Det er en utfordring at det er vanskelig å rekruttere til Stavanger og JWC, sier oberst Petter Bjørgo.
Han har personalansvar for de norske Nato-ansatte ved JWC. Han vedgår at det er personellmangel flere steder innenfor norsk forsvarssektor.
– At det gjelder hos oss også, er jo ingen overraskelse, sier han.
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
– Trist
Bjørgo tror at deler av grunnen til at de har problemer med å fylle stillingene ved JWC, er måten de kategoriseres på.
Nato-stillingene på Jåttå er formelt definert som «norske stillinger i utlandet», også kalt PE-stillinger, selv om de rent fysisk er innenfor landets grenser.
– Stillingene ved JWC blir utlyst sammen med utenlandsstillinger, så de som leter etter stillinger i utlandet velger nok bort Stavanger til fordel for stillinger i Brussel eller Norfolk. Mens de som vil jobbe i Norge ikke finner stillingene ved JWC sammen med andre stillinger i Norge, sier han.
Stillingene har imidlertid blitt lyst ut på nasjonal runde ved flere anledninger, altså sammen med andre stillinger i Norge. Det skriver kommunikasjonssjef i Forsvarets personell- og vernepliktssenter Trine Sylju Arntsen i en e-post til Forsvarets forum.
Dette ble ifølge Arntsen gjort for å øke oppmerksomheten rundt Nato-stillinger i Norge.
– Vi opplever ikke at det har påvirket søkertallene til disse stillingene. Vi velger derfor å lyse ut stillingene med fysisk lokasjon i Norge sammen med øvrige PE-stillinger, da de behandles etter samme regelverk, skriver Arntsen.
Bjørgo mener også at folk ikke nødvendigvis vet hva de driver med på Jåttå.
– Folk går glipp av mulighetene i Stavanger. Noe som er trist fordi vi har et ansvar overfor Nato til å fylle de stillingene vi har forpliktet oss til. Spesielt ettersom vi er vertsnasjon for JWC.
17 Nato-land bidrar ved senteret og Bjørgo er tydelig på hva han synes om at Norge ikke klarer å fylle sine stillinger der.
– Jeg synes det er litt trist på vegne av det norske Forsvaret som har forpliktet seg til å bemanne de stillingene vi har på Jåttå. Når vi får være vertsland for en Nato-kommando, så synes jeg vi har et ekstra ansvar for å klare dette.
– Hva sier de andre landene om at Norge ikke klarer å fylle sine stillinger ved JWC?
– Nato er veldig diplomatisk og det at nasjonene bestemmer selv er veldig viktig. Så ingen påpeker det, men vi kan jo tenke oss hva de andre landene mener, sier Bjørgo.
Forventninger til Norge
Obersten tok over stillingen i Stavanger i juni i år. Før det jobbet han fire år som norsk utsending til Natos hovedkvarter i Brussel.
– Det er beklagelig når jeg får spørsmål om hvorfor vi ikke fyller stillingene. Folk forventer at Norge klarer å fylle stillingene, men vi er ikke blant de beste når det kommer til det ved JWC, og det er synd.
Anlegget, som tidligere var Fellesoperativt hovedkvarter før det flyttet til Bodø og ble Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), er på 9000 kvadratmeter og det eneste av sitt slag i Nato.
– Jeg ble selv positivt overrasket over miljøet og fasilitetene her. Det er jo en del av den sentrale utviklingen av Nato, hvor mange endringer blir implementert gjennom øving og trening, sier Bjørgo.
Han får støtte av sjef for øving- og treningsavdelingen ved Forsvarets operative hovedkvarter, oberst Øyvin Ravndal.
– Samarbeidet med JWC er avgjørende for at vi skal kunne gjennomføre de store øvelsene på en god måte, sier Ravndal.
Ifølge Bjørgo er JWC en attraktiv arbeidsplass og på spørsmål om lønnen som Nato-ansatt ved JWC er lavere enn i resten av Forsvaret, er svaret klart:
– Nei, tvert imot. Betingelsene er de samme og på øvelse tjener man det samme som de med arbeidstidsbestemmelser for Forsvaret (ATF). I utlandet er det en helt annen «ballgame», sier han, og legger til:
– Det er en god del øvelser her, som gir en del penger for de som vil det.
Ingen karrierebrems
Innad i Forsvaret har stillinger i Nato vært ansett som dårligere når det gjelder å avansere på rangstigen. Bjørgo mener denne tiden er forbi.
– Det har vært en dreining der. For fem til seks år siden var kanskje ikke Nato-erfaringen like verdsatt i Forsvaret. Men etter å ha kommet tilbake etter fire år i Brussel ser jeg hvor viktig den erfaringen er. Jeg tror dette er noe flere og flere vil innse.
Krigen i Ukraina og den påfølgende anspente sikkerhetspolitiske situasjonen, skal være del av grunnen til dette, forklarer han.
– Erfaringen man kan opparbeide seg i Stavanger vil være viktig fremover, og det telles som utenlandstjeneste. Det vil være viktig karrieremessig, men også for Forsvaret, sier Bjørgo.
Obersten har selv klatret på rangstigen gjennom Nato.
– Jeg er selv et eksempel som motbeviser det. Jeg var oberstløytnant, men ble oberst etter erfaringen fra Brussel, sier han.
Trønderen mener også at Jåttås beliggenhet, midt mellom Stavanger og Sandnes, bør friste de potensielle søkerne.
– Dette er kanskje litt overraskende når det kommer fra en trønder, men Stavanger er er fin og attraktiv by med masse arbeidsplasser. Jeg er forundret over at det er vanskelig å få folk hit, sier Bjørgo.