Nyheter

LESELYST: Eirik Kristoffersen sier han liker å lese. Her blar han i langtidsplanen.

Bestemors ønske: – Bli bibliotekar

Forsvarssjefen ble rådet til å forlate Forsvaret etter førstegangstjenesten. 

Publisert

I NRK-serien «Frifot» tar programleder Anne Lindmo med seg forsvarssjef Eirik Kristoffersen på tur i Østmarka utenfor Oslo. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I løpet av rundt et døgn på tur er tonen i makkerparet lystig, men temaet dreier seg innom dagens sikkerhetssituasjon.

– Det er en mer urolig verden og en mer usikker tid, men samtidig er jeg optimist. Jeg er sikker på at verdiene våre «fred, frihet og demokrati» vinner frem over tid, sier Kristoffersen, som tok frem akevitt og marsipansjokolade på slutten av dagen. 

– Vi skal ikke utelukke at det blir krig i Norge. Vi gjorde noen valg etter 2. verdenskrig som gjorde oss atskillelig tryggere. Det er et Russland som angriper et naboland, som også er vår nabo. Du kan ikke la en sånn militærmakt slippe til i Norge, heller. 

Fikk råd om sivil karriere

Praten kommer også innom Kristoffersens oppvekst i Bjerkvik i Nordland. Hans far jobbet i Forsvaret.

Det var likevel aldri noen tvang om en stor karriere i kongens klær. 

– Hans råd var å gjøre unna verneplikten og starte en sivil utdanning. Tok du utdanning i Forsvaret, ble det administrativt arbeid til slutt. Vi måtte gjøre noe mer enn å havne på et kontor, forteller Kristoffersen.

– Hvor stolt var han? spør Lindmo i programmet.

– Han var stolt av oss, uansett hva vi gjorde. Vi driver med skryt i familien, men det er fordi vi er gode mennesker.

PÅ TUR: Anne Lindmo og Eirik Kristoffersen tilbrakte et døgn sammen i Østmarka i forbindelse med en NRK-serie.

Bibliotekar

I en pressemelding sier Anne Lindmo at det var interessant å ha med Kristoffersen på tur og høre hans betraktninger rundt dagens trusselbilde. Men ikke minst var han en behagelig turkamerat.

– Det slo meg at han er ganske langt fra den der litt klisjemessige oppfatningen om nordlendinger og forsvarsfolk, man tenker gjerne at det er brautende og tydelige typer med et saftig språk godt pepret med kraftsalver og bannskap, sier hun.

I programmet syns Lindmo at Kristoffersens fremtoning kunne like gjerne minne om en bibliotekar.

– Det var det bestemor ville jeg skulle bli. Hun mente oppriktig at jeg skulle bli bibliotekar. Jeg likte å lese masse. Vi ble opplært til å ikke banne, mamma og pappa var opptatt av språk, sier Kristoffersen.

Powered by Labrador CMS