Nyheter

Norsk militærmarsj er blitt «globalt fenomen»:
Soldater går over hele verden

Forrige uke stilte 2230 kadetter fra militærakademiet West Point, til start i New York for å gjennomføre det norske militære marsjmerket.

USA: Connie Stien sammen med noen av de amerikanske kadettene som gjennomførte marsjmerket i slutten av januar
Publisert

Kortversjon:

Det norske militære marsjmerket, kjent som tremila, har blitt et globalt fenomen med økende popularitet blant amerikanske militære, spesielt under covid-19-pandemien.

Arrangementet ved West Point viser den nære forbindelsen mellom det norske og amerikanske forsvaret, med rekordstor deltakelse og økende interesse for marsjmerket i USA.


Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Det militære marsjmerket, populært kalt tremila, er et ferdighetsmerke i Forsvaret, og tildeles de som oppfyller definerte krav for 30 kilometer marsj. Merkets formål er å stimulere marsjinteressen blant militært og sivilt personell.

En representant fra det norske forsvarsattacheens kontor i Washington D.C. var til stede i slutten av januar for å støtte arrangementet i Orange County, som ligger i New York. Marsjen har blitt kjempepopulær blant amerikanske soldater. 

Globalt fenomen

The Norwegian Foot March ble populær i USA under koronapandemien da de lette etter alternative måter å teste utholdenheten og mental styrke på. 

Fagansvarlig for militær idrett og trening ved Forsvarets høgskole, oberstløytnant Bjørnar Dullum sier til Forsvarets forum at dette er blitt et globalt fenomen. 

– Dette er et norsk fenomen som amerikanerne arrangerer i mange forskjellige land der de har baser. Vi har fått forespørsler fra USA, Danmark, Qatar i Midtøsten, og Kina i øst for å nevne noen, skriver Dullum til Forsvarets forum. 

Marsjmerket er et av det mest populære ferdighetsmerkene, og har fått spesielt stor interesse fra blant annet amerikanerne. Amerikanerne arrangerte marsjen i 38 delstater i 2022 og på baser i flere land, blant annet Tyskland, Italia, Sør-Korea og Qatar. 

MARSJ: Været var ikke helt med kadettene som marsjerte i slutten av januar. Både kulde og regn utfordret deltakerne. Tross dette viste kadettene entusiasme og pågangsmot gjennom hele løypa.

– Grunnet mange henvendelser fra ambassadene har Forsvarets høgskole utarbeidet en egen prosedyrebeskrivelse på engelsk og designet ferdig signerte diplomer fra forsvarssjefen, skriver Dullum til Forsvarets forum. 

Tidligere var det et krav om at det måtte være en norsk representant til stede under arrangementet, noe som er en gjenganger i henvendelsene. Fagansvarlig har vurdert dette som unødvendig da Norwegian Foot March må betraktes på lik linje med annen utdanning, trening og øving som avdelingene har ansvaret for, legger Dullum fram til Forsvarets forum. 

– Det betyr at lokal sjef må autorisere en offiser til å gjennomføre i henhold til prosedyren gitt i bestemmelsen, og i tillegg ivareta lokale bestemmelser med tanke på sikkerhet, medisinsk ivaretakelse før og etter trening, skriver Dullum til Forsvarets forum. 

Dullum anbefaler at internasjonale avdelinger som ønsker å arrangere The Norwegian Foot March får selvstendig myndighet til å utpeke en lokal arrangør som sørger for at prosedyrene og kravene blir ivaretatt i henhold til prosedyren for det militære marsjmerket. Dette vil avlaste de norske ambassadene og redusere antallet henvendelser til norske ressurser hjemme og borte. 

Styrket samarbeid 

Gjennomføringen av det norske marsjmerket ved West Point er et eksempel på den nære forbindelsen mellom det norske og amerikanske forsvaret, skriver assisterende forsvarsattaché og marineattaché D.C, Connie Stien ved Den norske ambassaden, som var til stede denne kvelden. 

– Arrangementet gir kadettene innsikt i norske militære tradisjoner, samtidig som de tester sin utholdenhet og lagånd. Med den rekordstore deltakelsen i år er det tydelig at interessen for marsjmerket fortsetter å vokse blant amerikanske militære, skriver Stien til Forsvarets forum. 

Dette var det største arrangementet hittil i år, og de mottar henvendelser fra de fleste delstatene i USA. 

– Så langt i år har attachékontoret mottatt 40 ulike henvendelser fra amerikanske avdelinger som ønsker å gjennomføre marsjmerket. Den raskeste tiden ble to timer og 30 minutter, men det viktigste for de fleste var å klare distansen innenfor kravene for å oppnå det ettertraktede merket, skriver Stien i en e-post til Forsvarets forum. 

STOR FORESPØRSEL: Så langt i år har det vert stor forespørsel om å få gjennomføre marsjmerket

Medisinske utfordringer

Dullum poengterer at helsa kan bli et stort problem under så lange marsjer. I 2024 ble det arrangert i Sinai for amerikanske soldater, der klimaet hadde stor påvirkning på soldatene.

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dersom de lokale forholdene tilsier at personellet ikke klarer kravene må lokal sjef vurdere om det er forsvarlig å gjennomføre. Lokal sjef har også ansvaret for at personell som sendes ut på marsjen er trent til å tåle belastningen, skriver Dullum i en e-post til Forsvarets forum. 

Han legger til at amerikanerne trener kortere økter enn det andre gjør. Amerikanerne er ikke vant til fire-fem timers aerob trening. 30 kilometer med marsj krever nesten mer mental trening enn fysisk trening. 

– Konseptet er basert på at lokal sjef eller initiativtaker har det fulle ansvaret for gjennomføringen, tilsvarende som for annen øving. Norwegian Foot March er en metode for å bygge militær robusthet, noe som forutsetter at arrangør må vurdere hvem som skal delta, skriver Dullum til Forsvarets forum. 

Han avslutter med at dette gjelder spesielt i militær sammenheng der soldatene blir «beordret» til å delta. I Norge er det et indirekte krav om at du har bestått fysisk test før du deltar på marsjmerket. 

Powered by Labrador CMS