Miljø
Forsvarssjefens «anneks» er innflyttingsklart
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen var i kvitrende godt humør da han fikk æren av å henge opp Forsvarets aller første fuglekasser. En av dem fikk plass i hans egen hage.

Onsdag formiddag kunne forbipasserende skue et noe uvanlig syn i forsvarssjef Eirik Kristoffersens egen hage.
Ved hjelp av vernepliktige soldater og med et konsentrert uttrykk, hengte nemlig forsvarssjefen opp Forsvarets aller første fuglekasse.
Kassen er den første i «Operasjon artsmangfold». Innen påske skal Forsvaret henge opp totalt tusen fuglekasser for å gi husrom til truede fuglearter.
Fuglekassene er ett av flere tiltak i Forsvarets klima- og miljøstrategi.
– I fjor sommer gikk jeg gjennom alle tiltakene. Det sto i planen at vi skulle henge opp fuglekasser, men vi hadde ikke hengt opp noen.
Da fikk Kristoffersen, som selv er bevinget, fart på sakene. Ordren til Forsvarsstaben lød: 10.000 fuglekasser skulle opp i løpet av våren 2025.
– Vi har 10.000 vernepliktige i Forsvaret hvert år. Så tanken min var at hvis hver vernepliktig henger opp én fuglekasse, så ville vi nå 10.000. Hvis vi først skriver at vi skal gjøre noe, så må vi gjøre det.
Etter råd fra biologer og eksperter ble imidlertid de høytflygende ambisjonene noe nedjustert. Nå er altså to av de tusen på plass.
Kaller kritikken «smålig»
Da Forsvarets forum første gang skrev om fuglekassene, var meningene delte.
Blant annet mente stortingsrepresentant Morten Wold (Frp) at oppgaven om å ivareta artsmangfoldet kanskje burde ivaretas av klima- og miljøetatene i kommunene.
– Så kunne Forsvaret brukt sine ressurser på andre ting. Fuglekasser kan ikke være viktigere enn Forsvarets primære oppgaver, sa han til Forsvarets forum.
Kristoffersen avviser kritikken. Onsdag ofret han lunsjpausen sin til fordel for å henge opp de små forsvarsboligene.
– Å kutte ut lunsjen for å henge opp to fuglekasser, det er ikke å kaste bort tida. Vi greier å ha flere tanker i hodet samtidig.
Når det er bestemt at Forsvaret skal følge en handlingsplan for klima og miljø, må Forsvaret også følge opp denne, sier han. Det innebærer å gjennomføre de konkrete tiltakene.
– Jeg synes det er smålig og unødvendig å kritisere dette. Forsvaret vet veldig godt hva som er primæroppgaven, sier Kristoffersen.


Spent på ny nabo
Plasseringen av kassene er ikke tilfeldig. Kassen som er hengt opp utenfor Kristoffersens eget reir er tiltenkt ulike typer meis, som er hakket mer territorielle enn andre fugler.
– Derfor er det viktig at man har større avstand mellom dem, sånn at man ikke skaper unødvendig konflikt. Vi vil jo hjelpe dem med disse kassene, ikke lage bøll, sier biolog i Forsvarsbygg Ingrid Tangvik.
Den andre kassen henger i et tre like ved Prinsessens plass. Denne er litt større og tiltenkt stær. Og som kjent flyr like fugler best i flokk, i alle fall når det gjelder stær.

– De er kolonihekkere. Så der kan kassene henge ganske tett på hverandre, for de liker seg godt i hverandres selskap.
Fra tidligere er det kjent at Mikkel rev trives på Akershus festning. Ifølge Tangvik er det også et rikt fugleliv på området. Både gråspurv og pilfink kan finne på å ta bolig i stærkassene.
– Det er faktisk noen ganske sjeldne arter som hekker her, blant annet svartrødstjert. Den hekker riktignok ikke i kasse, men i festningsmuren.
Om det blir meis, stær, gråspurv, fink eller en annen av festningens løse fugler som flytter inn, gjenstår å se. Uansett vil Kristoffersen følge med på beboerne i sitt nye anneks.
– Jeg er veldig spent på om noen kommer til å flytte inn. Jeg ser det kanskje ikke gjennom vinduet, så jeg må nok ut og se.