Meninger

SLUTTER: Det kan være et gode for Forsvaret hvis folk slutter for så å vende tilbake til Forsvaret, skriver Roar Wold. Her er forsvarssjef Eirik Kristoffersen sammen med soldater fra Porsangmoen.

Det kan være bra at folk slutter i Forsvaret

Forsvaret er for opptatt av å problematisere at folk slutter, skriver Roar Wold.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

«Bra for deg, synd for Forsvaret».

Denne kommentaren hører jeg ofte når forsvarsfolk finner seg ny jobb og slutter i Forsvaret.

Hvorfor er det ingen som sier «Bra for deg og velkommen tilbake»?

Da sjefen for Oljefondet, Nicolai Tangen ble intervjuet i radioprogrammet og podcasten «Drivkraft» på NRK før jul, sa han at han synes det er helt greit at flinke folk som jobber for ham slutter for å begynne i en annen jobb. – Da får de mer erfaring og så håper vi at de kommer tilbake etter hvert, og da er de bedre investorer.

Det systemet skaper orden, forutsigbarhet, og jeg vil påstå, lukkethet.

Innleggsforfatter er Roar Wold, som slutter i jobben som kommunikasjonssjef i Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS).

Er dette en måte vi også kan tenke på i Forsvaret? Hva om det fremtidige arbeidsmarkedet er mer flyktig enn hva vi er vant til? Er personellsystemet vårt fleksibelt nok til å møte en slik virkelighet?

Del av et system

«Hei og takk for sist, hvor i systemet er du nå?»

I det du trer på deg Forsvarets uniform så blir du en del av et system. I dette tilfellet et personellsystem. Det systemet skaper orden, forutsigbarhet, og jeg vil påstå, lukkethet.

Fra nå av er du nærmest å regne som en «brikke i et spill». Du skal få utdanning, kurs, erfaring, flytte litt rundt fra avdeling-til-avdeling, og du skal helst ikke forlate det. Forsvaret skal gi deg det du trenger og du skal bli der hele yrkeskarrieren din.

Les også: Uklare karriereveier, misnøye med lønnsbetingelser og ønske om sivil utdannelse er de viktigste årsakene til at Forsvarets militære personell slutter.

Så når folk slutter og finner seg noe annet å gjøre blir det i all hovedsak sett på som et problem. Det er i og for seg ikke så rart i og med at det gjerne er investert mye i utdanning og kompetanse i folk som jobber i Forsvaret. Ofte er det jo også slik at de som slutter er flinke folk, siden det viser seg at andre også er ute etter dem.

Men jeg vil komme med følgende påstand: Forsvaret er for opptatt av å problematisere at folk slutter og for lite opptatt av at de faktisk kan hente inn igjen folk som er flinkere og mer erfarne enn da de dro.

Dette henger sammen med at personellforvaltningssystemet til Forsvaret er for rigid og lite fleksibelt. Det er mer system enn personellforvaltning.

Finner noe annet

FFI ga nylig ut en rapport hvor de har spurt hvorfor ansatte velger å slutte i Forsvaret? Den viser at de fleste slutter fordi de har lyst til å gjøre noe annet, enten en sivil utdannelse eller en sivil jobb, ikke at de er misfornøyde med Forsvaret.

Kanskje er det rett og slett slik at mange ønsker å prøve flere ting i løpet av yrkeskarrieren? Det fordrer i så fall et mer fleksibilitet også i Forsvaret.

Joda, jeg vet at den militære profesjonen har noen egenarter som bare kan tilegnes nettopp i Forsvaret, både hva gjelder utdanning og erfaring. Men trenger du å være hele yrkeskarrieren din i dette systemet av den grunn?

Jeg tror ikke det. Jeg tror snarere at det er bra at folk prøver noe annet, men da må Forsvaret endre måten de verdsetter sivil utdanning og erfaring på.

Flinke folk vil jo gjerne få valuta for det de kan og har lært seg, ikke for hvor mange år de har vært i «systemet» og hvilken grad de etter hvert har oppnådd.

Flinke folk vil jo gjerne få valuta for det de kan og har lært seg, ikke for hvor mange år de har vært i «systemet» og hvilken grad de etter hvert har oppnådd.

For det er jo hvilken kompetanse folk har som bør være avgjørende for den jobben de skal gjøre, eller...?

Ikke et tap, men en mulighet

Jeg tror ikke tanken på Forsvaret som en arbeidsgiver du kan være innom flere ganger i løpet av en yrkeskarriere ligger i det uniformerte «DNA´et». Slutter du er det som regel for godt. Derfor mener de fleste det er et rent tap når noen leverer inn adgangskortet.

Forsvarets personellsystem er først og fremst laget av og for folk som skal være hele utdannings- og yrkeskarrieren sin i Forsvaret. Forhåpentligvis kan dette systemet etter hvert åpne seg litt opp og i større grad verdsette kompetanse og erfaring vi ikke har «laget selv».

Jeg er selv på vei ut døra i Forsvaret for å prøve meg i det sivile arbeidslivet. Da ønsker jeg meg følgende hilsen fra kolleger og kjente:

«Gratulerer med ny jobb, bra for deg! Om du en dag har lyst til å komme tilbake til oss er du hjertelig velkommen».

Powered by Labrador CMS