Nyheter
Årets RAM-priser til Prestkvern, Solås og Solli
Blant annet er psykisk helse og innsats under evakueringen fra Afghanistan lagt til grunn for årets RAM-pris vinnere.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
RAM står for respekt, ansvar og mot, og er definert som Forsvarets kjerneverdier. Prisene deles ut til personer som har utmerket seg i å etterleve disse verdiene.
Generalmajor og sjef for Hæren, Lars Lervik og sjefssersjant i Hæren, Kristian Simonsen stod for utdelingen.
– Det er viktig å anerkjenne dem som gjør en god jobb. Det er et klapp på skuldra og det er motivasjon til å fortsette å jobbe godt. De som jobber godt smitter over på de som jobber rundt dem i organisasjonen. Vi trenger de menneskene som trår til ekstra, sier sjefssersjant i Hæren Kristian Simonsen.
RESPEKT
Prisen for respekt tildeles oversersjant Lars Ivar Prestkvern.
Han har på eget initiativ utviklet et program for videreutvikling av korporaler og avdelingens vernepliktige lagførere innen faglige ferdigheter og lederskap. Han har også designet ulike mestringsarenaer for soldatene hvor han evner å få soldatene sine til å følge seg avgjørende for at avdelingen skal lykkes i skarpe operasjoner. Fundamentet for hans virke er å sette Hærens yngre ledere opp for suksess, står det i begrunnelsen.
– Det betyr mye og jeg setter det høyt. Det er godt å få anerkjennelse for sitt arbeid. Også opplever jeg at det er en anerkjennelse av mer enn bare meg, men også av teamet jeg har hatt rundt meg og den måten vi har lyktes på, sier Prestkvern.
Les også: Hærens nye lette maskingevær
ANSVAR
Prisen for ansvar tildeles oberstløytnant Rasmus Solås.
Han har spesielt tatt et stort ansvar i forbindelse med pandemien, og den medisinske støtten i forbindelse med evakueringen fra Afghanistan. Likedeles har det vært levert et forbilledlig arbeid med å rekruttere medisinsk nøkkelpersonell, og personellivaretakelse generelt er noe som virkelig synliggjør ansvarsfølelsen oberstløytnant Solås alltid legger til grunn i sitt arbeid, står det i begrunnelsen.
– Jeg er først og fremst veldig ydmyk, jeg vinner jo prisen for en jobb vi gjorde i Sanitetsbataljonen. Jeg er veldig stolt på vegne av alle og synes det vi gjorde var veldig bra. Jeg skulle ønske jeg også kunne dele ut prisen til alle dem, sier Solås.
Les også: Sersjanten har blitt hørt av toppsjefene i Forsvaret
MOT
Prisen for mot tildeles kaptein Ove Rødset Solli.
Solli sitt mot til å stå frem med sine utfordringer i forbindelse med avdelingens verdidag har bidratt til et endret syn på virkeligheten av å være åpen og ærlig på psykiske utfordringer, og ikke minst bidratt til at flere har vært i stand til å utnytte de ressurser vi har rundt oss, står det i begrunnelsen.
– Det er selvsagt kjempestort å få en sånn utmerkelse. Det ligger en relativt tung historie bak, som gjør at jeg har et litt ambivalent forhold til hele greia, men det som betyr noe for meg i den store sammenhengen er ikke selve prisen, men at jeg kan være et forbilde, eller være det eksempelet jeg selv savnet når jeg stod i det, sier Solli.
HIME
Nytt i år er Hærens pris for innovasjon, modernisering og effektivisering (HIME).
HIME-prisen tildeles Kristoffer Møllen. Han jobber på Sanitetsskolen på Hærens våpenskole.
Møllen har gjennom sitt arbeid bidratt til innovasjon og utvikling av Hæren.
Hæren og Forsvaret trenger mennesker som tenker og jobber innovativt for at Hæren skal kunne operere i fremtidens operasjonsmiljø, står det i begrunnelsen.
– Det er veldig uvant å vinne noe, man jobber mye i det skjulte. Det betyr mye å bli satt pris på for det arbeidet man gjør, sier Møllen.
Møllen benyttet også anledningen til å komme med en liten apell:
– Det er viktig for sjefene at dem ser folkene sine og nominerer til priser og medaljer. Det motiverer veldig og vi er for dårlige på det i Hæren, så det kan være en liten appell til sjefene. Det tar liten tid og betyr veldig mye for dem det gjelder.