Nyheter

SLAGSKRAFT: Den nye Minimi Mk3-modellen har mer gjennomslagskraft med kaliber 7,62 x 51 sammenlignet med sin lillebror Minimi Mk2 med kaliber 5,56 x 45 som har vært i bruk i Forsvaret i mange år.

Nytt lett maskingevær til infanteristen

Minimi Mk3 blir infanteriets nye ildstøttevåpen. Det nye våpenet har lavere vekt og kombinerer økt mobilitet og slagkraft.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarsmateriell har bestilt 1000 belgiske FN Herstal Minimi Mk3 i første omgang. De nye lette maskingeværene går til Hæren, Spesialstyrkene og Luftforsvaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Oversersjant Magnus Langseth er hovedinstruktør på avdelingsvåpen på Hærens våpenskole. Han bekrefter at våpnene er i Norge, men at de ikke er utlevert til avdelingene enda – noe som vil skje i nærmeste fremtid.

– Vi har allerede gjennomført to instruktørkurs på det nye våpenet. Et på Rena og et på Skjold. På denne måten er vi i forkant med utdanninga. Heimevernet er også i gang med sin instruktørutdanning, sier Langseth til Forsvarets forum.

BESTÅR: En soldat avfyrer Minimi Mk2 under en øvelse med Forsvaret. Modellen med kaliber 5,56 vil fortsette som lagsvåpen i Forsvaret.

Heimevernet vil også med tiden motta maskingeværet når neste bestilling på ytterligere 3000 våpen kommer.

Kontrakten med FN Herstal har en verdi på 350 millioner kroner.

Les også: Internasjonal terror er fortsatt en fare for vår egen sikkerhet

Bedre tilpasset

Den nye Minimi Mk3 7,62 mm vil fungere som et ildstøttevåpen med to våpen per tropp. Lillebroren Minimi Mk2 5,56 mm vil fortsatt fylle rollen som personlig våpen, der det er typisk med to Minimi per infanterilag.

Det nye lette maskingeværet (LMG) vil erstatte FN MAG som i dag har rollen som ildstøttevåpen.

FN MAG har midlertidig erstattet MG-3 som har vært i Forsvaret siden slutten av 60-tallet. I likhet med MG-3 er FN MAG stor og tung, og egner seg derfor bedre som et stasjonært våpen, eller montert på kjøretøy i stedet for et våpen for fotsoldaten.

– Når vi kjøper Minimi 7,62 så er det kun til infanteriet, alle som bærer våpenet sitt selv, skal levere inn FN MAG og få ut Minimi, som er bedre tilpasset infanterisoldaten, sier Langseth.

KURS: Forsvaret er allerede godt i gang med instruktørkurs på det nye våpenet som er på vei ut i avdelinger

Ifølge Langseth handler det om å få et våpensystem som er mer ergonomisk, sammenlignet med den større og tyngre FN MAG. Han sier at tilbakemeldingene fra brukerne er positive.

Han forklarer at det nye våpenet har lavere vekt, er kortere, har justerbar kolbe, justerbar to-fot og at ammunisjonsboksen kan festes under våpenet.

Fakta:

Vekt:

8,8 kg

Kaliber:

7,62x51 mm Nato

Lengde:

95 - 100 cm

Skuddtakt:

800 skudd per minutt

Effektiv rekkevidde:

Opptil 1000 meter

Siktemidler:

Jernsikter, men kan påmonteres kikkertsikte 6x optisk og lasersikte

– Alle disse tingene gjør at våpenet kan håndteres mer likt en angrepsrifle, slik at man kommer raskere til skudd fra flere typer ulike stillinger enn det man gjorde med FN MAG og MG-3, sier Langseth.

Minimi Mk3 har en vekt på 8,8 kg, sammenlignet med FN MAG på rundt 11,8 kg og MG-3 på rundt 11,6 kg.

Det er også flere fordeler, blant annet at utdanningsløpet er likt som 5,56-modellen av Minimi, som Forsvaret har i dag, og at våpendeler kan benyttes mellom de to Minimi-modellene.

Slitestyrke og slagkraft

Prosjektkoordinator for anskaffelsen av FN Herstal Minimi Mk3, stabssersjant Alexander Ruud fra Hærens våpenskole forteller Offiserbladet at infanterilagene nå får betydelig større gjennomslagskraft ut til 800 meter.

Han forteller også at det nye maskingeværet har gjennomgått svært tøffe tester. Flere titalls tusen skudd under alle værforhold. Tester som bekreftet god ergonomi og slitestyrke.

Powered by Labrador CMS