Nyheter

I DEBATT: Stortingspartipolitikere i forsvarspolitisk debatt fredag 3. september i Bardufoss. Fra venstre: Jens Ingvald Olsen (R), Katrine Boel Gregussen (SV), Nils-Ole Foshaug (Ap), Sandra Borch (Sp), Truls Olufsen-Mehus (KrF), Roar Sollied (V), Christine Killie (H) og Per Willy Amundsen (FrP). Moderert av Nordlys-redaktør Skjalg Fjellheim.

Opposisjonen vil ha mer penger til forsvar raskere

Bardufoss (Forsvarets forum): Høyre, som har måtte prioritere mellom alle statens oppgaver, minner om at man ikke alltid får gjort alt man har lyst til.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

«Norge må de nærmeste årene manøvrere i et utfordrende sikkerhetspolitisk landskap.» Advarselen kom fra forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) rett etter at Stortinget hadde vedtatt den nye langtidsplanen for Forsvaret 1. desember i fjor.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvarspolitikk har likevel glimret med sitt fravær i årets valgkamp. Dette ville forsvarskommunene i Indre Troms gjøre noe med. Fredag 3. september var det derfor duket for forsvarspolitisk debatt med stortingsrepresentantene fra alle de politiske partiene unntatt Miljøpartiet De grønne.

– Det er for å få partiene til å vise hva de står for sånn at folk kan velge parti ut ifra det forsvarspolitiske standpunktet de har, sier Målselv-ordfører Bengt-Magne Luneng (Sp) til Forsvarets forum.

Mener folk bryr seg om forsvar

Det var Luneng som sammen med Bardu-ordfører Toralf Heimdal (Sp) og Sørreisa-ordfører Jan-Eirik Nordahl (Ap) hadde invitert til debatten.

– Dette handler ikke bare om arbeidsplasser og distrikt. Folk har fått et helt annet fokus på forsvar og hva slags forsvar Norge skal ha for å møte truslene i framtiden, sier Luneng.

ARRANGØR: Ordfører i Målselv kommune, Bengt-Magne Luneng (Sp) mener Norge trenger debatt om de forsvars- og sikkerhetspolitiske utfordringene man kan støte på fremover.

Samtidig er kursen for Forsvaret de neste årene i stor grad staket ut av langtidsplanen, som gjelder fra 2021 til 2024. I år skal Forsvarsdepartementet også sette ned en ny forsvarskommisjon som skal gi en bedre forståelse for det store sikkerhetspolitiske bildet.

Forsvarspolitisk er det altså mye som allerede er bestemt eller som skal kartlegges. Og blant stortingspartiene var det fredag lite uenighet å spore om de store linjene. I tråd med langtidsplanen vil de fleste partiene styrke Forsvaret og særlig Hæren, samarbeidet med Nato-allierte og totalforsvaret.

Unntaket var Rødt og SV, som vil ha Norge ut av Nato.

Ikke feltet med størst splittelser

Den brede enigheten kan være en av grunnene til at forsvarspolitikken ikke har stått sentralt i årets valgkamp. Det tror Christine Killie, andrekandidat for Høyre i Troms.

­– Det har kanskje vært andre spørsmål der det har vært mer uenighet, sier hun til Forsvarets forum.

MYE ENIGHET: Christine Killie (H) (i midten) mener forsvarspolitikk ikke er feltet der de fleste partiene står lengst fra hverandre.

Killie påpeker likevel at arbeidet med langtidsplanen, som Sp i november i fjor trakk seg fra, viste at det ikke er komplett samstemthet.

Da dreide det seg i stor grad om penger, i tillegg til helikopter på Bardufoss og nedleggelsen av Andøya flystasjon. Det sa Sps forsvarspolitisk talsperson Liv Signe Navarsete til NTB.

Vil ha fart på sakene

Nå dreier det seg fortsatt i hovedsak om det samme.

– Langtidsplanen som er lagt frem, er god i ord men dårlig i handling og ressurser, sier stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp) til Forsvarets forum.

I planen skal Norge i 2024 bruke 8,3 milliarder kroner mer på forsvar. Borch mener dette er for lenge å vente.

– Nå må man ha en politisk vilje til å faktisk prioritere penger til Forsvaret. Det mener jeg Senterpartiet har gjort i alle sine budsjetter, sier hun.

Hun føyer til at partiet er spesielt opptatt av å styrke Hæren, blant annet gjennom bedre bygg og boliger.

– Nå bor folk på campingplasser og brakkerigger. Hæren selv ønsker jo denne satsingen, legger hun til.

Lover å satse på forsvar

Mer penger på bordet er også løftet fra Troms Arbeiderpartis andrekandidat, Nils-Ole Foshaug.

– Man må vise vilje til finansiering. Hvis ikke får man flytting av investeringer og det skyves ut i tid. Vi skulle hatt nye stridsvogner for masse år siden. Det har vi ikke fått, sier Foshaug til Forsvarets forum.

ÅPNER LOMMEBOKA: Nils-Ole Foshaug (Ap) og Sandra Borch (Sp) er begge enige om at de vil bruke mer penger på Forsvar og ha en særlig satsing på Hæren.

Foshaug sier han likevel forstår at Forsvaret er i tøff konkurranse med lærere, sykepleiere og infrastruktur.

Christine Killie i Høyre sier at dette er en virkelighet som regjeringen har måttet forholde seg til, men som opposisjonen slipper unna.

– Det er en kjensgjerning at prioriteringer må gjøres. Man får ikke gjort alt man har lyst til, sier hun.

– Jeg mener jo at Høyre og den borgerlige regjeringen har ført en ansvarlig politikk som har satt Forsvaret høyt.

Nils-Ole Foshaug sier likevel at Arbeiderpartiet er forberedt på å velge forsvar, til tross for tøff konkurranse.

– Vi går i hvert fall til valg på å styrke Forsvaret. Jeg ønsker å levere på forsvarspolitikken, understreker han.

Powered by Labrador CMS