Meninger

MANGFOLD: At Forsvaret markerer en religiøs høytid som id og går i Pride bidrar ikke til splittelse, sier Magnus Brandt Lågøyr.

Verdien av et mangfoldig og inkluderende forsvar

Christian Tybring-Gjedde er tilsynelatende mer opptatt av å kjempe kulturkrig for politisk vinning enn å støtte tiltak som bidrar til økt tillit til Forsvaret. Det burde ikke overraske noen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Forrige uke stilte Christian Tybring-Gjedde (FrP) spørsmål ved Forsvaret sin beslutning om å markere den muslimske høytiden id.

Les mer: Forsvaret skal avholde id-markering for første gang

Grunnen til at Forsvaret velger å markere id og ikke avholder markeringer for jøder, buddhister etc. handler, som forsvarsministeren selv sier, blant annet om at Islam er den største ikke-kristne religiøse minoriteten i Norge. Ifølge SSB var det cirka 170.000 muslimer i Norge i 2021. Resterende religiøse minoriteter i Norge hadde i 2021 til sammen i underkant av 40.000, hvis du ikke regner med humanetikere. Det er derfor ikke rart at den muslimske høytiden prioriteres over de andre, selv om jeg godt kunne sett at andre religiøse høytider også blir markert i fremtiden.

Samhold og vilje

I tillegg til rent statistiske grunner, er det også andre viktige grunner til at Forsvaret markerer id. At det er viktig å markere id henger tett sammen med at forsvar og sikkerhet handler om mye mer enn bare antall våpen og soldater. Det beste eksemplet på dette er den pågående krigen i Ukraina.

Det er liten tvil om at Russland, i alle fall ved krigens start, hadde både flere soldater og mer forsvarsmateriell. Men de klarte likevel ikke å ta Ukraina så lett som maktbalansen mellom de to landene tilsa at de kom til å gjøre. Hvorfor det? Jo, det er blant annet fordi ukrainerne har vist et samhold og en vilje til å kjempe for sitt hjemland som Putin sine styrker ikke er i nærheten av.

Samhold og tillit til Forsvaret er ikke bare verdier vi ønsker å beskytte fordi det er ting vi verdsetter i samfunnet. Det er også verdier som står sentralt for Forsvarets mulighet til å forsvare Norge. At Forsvaret markerer en religiøs høytid som id og går i Pride bidrar ikke til «unødvendig splittelse» slik Tybring-Gjedde mener. Det bidrar derimot til at disse gruppene føler seg som en del av og respektert av det norske samfunnet og våre institusjoner.

Politisk vinning

Tybring-Gjedde skriver på Facebook at markeringen av id er noe man gjør når man «vil nulle ut vår 1000 årige historie og ikke forstår betydningen av våre kristenkulturelle identitet og vår kulturarv». Han prøver her å skape en motsetning mellom å verdsette Norges «kristenkulturelle identitet» og å markere en muslimsk høytid. Dette er en fullstendig konstruert motsetning som ikke har noe annet mål enn å bygge oppunder et narrativ FrP har konstruert for politisk vinning.

Tybring-Gjedde skal selvfølgelig få mene at det at Forsvaret markerer en viktig høytid for rundt 170.000 nordmenn er «woke», «selvutslettende» og at det «ikke henger helt på greip». Men da må nordmenn som er interessert i forsvars- og sikkerhetspolitikk også tørre å si ifra når vi er uenig i det han sier.

Tybring-Gjedde mener inkludering og mangfold er en fare for det norske samfunnet.

Forsvaret, jeg, og en rekke andre mener det er en verdi det er verdt å kjempe for.

Powered by Labrador CMS