Nyheter

KONSTRUKTIVT: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) etter MOST-møtet.

Gram etter MOST-møte:
– Det har vært preget av alvor

Tirsdag møtte forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) forsvarsledelsen og representanter for ansatte og vernepliktige for å diskutere varslingssaker og seksuell trakassering. Møtet var konstruktivt, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg forventer jo at dette blir tatt på det største alvor. Det har jeg også inntrykk av at ledelsen gjør. Forsvaret skal holde Norge trygt og det skal være trygt å være i Forsvaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til Forsvarets forum etter et møte i lokalene til Oslo Militære Samfund tirsdag.

Der var en rekke aktører samlet for å diskutere situasjonen rundt varslingssaker i Forsvaret. Til stede var blant annet forsvarssjef Eirik Kristoffersen, sjefene for Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Heimevernet, samt representanter fra de ansatte og vernepliktiges tillitsvalgte.

Bakgrunnen er at trakassering og mangefull håndtering av varslingssaker nok en gang er kommet i medias søkelys.

– Jeg synes vi har hatt et godt, konstruktivt møte, sier Gram til Forsvarets forum etter at møtet er avsluttet.

– Det har vært preget av alvor. For det er alvorlig, det som har kommet frem av hendelser, opplevelser og handlinger gjennom dem som har stått frem.

Forsvaret har et behov for å blir bedre på å ta vare på folk, sier Gram.

– Vi er alle enige om at folkene i Forsvaret er vår viktigste ressurs. Det er en villighet til å bidra fra alle med ulike roller.

Les også: Hvem ønsker å bli soldat i en hær der du risikerer å bli voldtatt på jobb for konge og fedreland? spør Kjetil Stormark i et debattinnlegg.

– Vi er i samme båt

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen ga blant annen status på Forsvarets forebyggende arbeid, forteller han. Også han beskriver møtet som «konstruktivt».

– Vi erkjenner alle at vi har en krise. Vi er i samme båt og vi skal løse krisen sammen, sier han til Forsvarets forum.

Søndag sa Kristoffersen til NRK at Forsvaret har et kulturproblem. Han har tidligere sagt at han ikke ønsker å bruke ordet «ukultur».

I et debattinnlegg i Forsvarets forum i juli i fjor skrev han at ordet «stempler hele Forsvaret og er ikke noe alle de som hver dag løser oppdrag og tar vare på hverandre fortjener».

– Jeg har ikke vært uvillig til å bruke ordet, sier han tirsdag.

ALVOR: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltok på møtet, sammen med flere fra Forsvarets øverste ledelse. Her sitter han ved siden av blant annet sjef for Forsvarsstaben Elisabeth Natvig og hærsjef Lars Lervik.

– Men jeg synes uttrykket «en ukultur» er veldig upresist. Nå kan vi snakke om helt konkrete ting, som for eksempel språkbruk og hvordan vi tar imot de unge vernepliktige.

Det gjelder å finne en felles kultur og definere hvordan man ønsker å ha det i Forsvaret, sier han.

– Vi har snakket om ambisjonene folk har, som gjør at de bruker for lite tid på å snakke sammen, men heller fokuserer på å løse oppdrag fremfor å ta vare på hverandre. Da begynner det å bli konkrete ting som gjør at vi kan definere kulturene og ukulturene, og gjøre noe med dem.

Roser de tillitsvalgte

Sakene som er kommet frem i media det siste året er krevende for alle i Forsvaret, sier forsvarsministeren.

– Det er desidert verst for dem som er direkte berørt, men det gjør noe med alle oss som er opptatt av at vi skal ha et sterkt forsvar fremover.

På mandag publiserte Forsvarets forum et debattinnlegg fra landstillitsvalgt Henrik Wirak Onsrud, hvor Tillitsvalgtordningen (TVO) stilte flere krav til Forsvarets ledelse. De landstillitsvalgte var også til stede på møtet tirsdag, og roses av forsvarsministeren.

– Jeg vil si at alle, men ikke minst soldatenes tillitsvalgte, har bidratt konstruktivt og godt.

– Jeg tror det er viktig at deres kompetanse og deres stemme blir med videre i arbeidet. Ikke bare på nasjonalt nivå, men også ut i virksomheten, sier Gram.

TVO opplever å bli hørt

Onsrud forteller til Forsvarets forum at Vernepliktsrådet fikk lagt frem sine krav under møtet, og at de opplever å bli hørt. Han peker på to punkter hvor TVO anbefaler en større endring.

– Vi opplever at det er kultur og kompetanse som er viktige momenter. Der har vi konkrete anbefalinger til at man ikke skal ha for eksempel ansatte som besitter stillinger som krever en viss kompetanse, noe som det gjøres mye av i Forsvaret. Det får følgefeil, som for eksempel dette. Vi er spente på å se hvilke tiltak som iverksettes etter dette møtet.

STILTE KRAV: Landstillitsvalgt Henrik Wirak Onsrud (t.v.) sammen med landstillitsvalgt Tord Kummeneje Eriksen. De tillitsvalgte fikk ros fra forsvarsministeren.

Hovedtillitsvalgt for Luftforsvaret Ingri Furulund mener at man må skille mellom de ulike grenene, for å identifisere hvilke utfordringer hver gren har. Dette støttes av sjef for Luftforsvaret Rolf Folland.

– Under møtet opplevde jeg at vi snakket veldig mye om Forsvaret som en enhet. Vi må se på de ulike grenene og finne ut hvordan vi kan løse utfordringene ut i fra de ressursene og oppdragene vi har. Jeg tror det er viktig å sette fokus på at vi har forskjellig tjeneste, sier Furulund.

Powered by Labrador CMS