Nyheter
Trakasseringssakene: Gram samler forsvarsledelse og soldater for å stake ut veien videre
Forsvarsministeren betegner det noen kvinner i Hæren er blitt utsatt for som «totalt uakseptabelt» og sier at det er en situasjon de aldri skulle ha vært i. I et totimers møte med en rekke aktører vil han gjøre opp status og vurdere flere grep.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det var en alvorspreget forsamling som tirsdag morgen møttes i Oslo militære samfund for å diskutere seksuell trakassering i Forsvaret. Bakteppet er nok en historie om trakassering fortalt av en vernepliktig i NRK i helgen.
Etter møtet opplyste forsvarssjef Eirik Kristoffersen at alle tiltakene Forsvaret innfører for å håndtere varsler om mobbing og seksuell trakassering på en bedre måte, skal være på plass innen 1. august, skriver NTB.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sa etter møtet at han opplevde det som godt og nyttig.
Opprørt forsvarsminister
Et par timer tidligere innledet han tirsdagens møte slik:
– Vi skal gå igjennom status i arbeidet mot mobbing og seksuell trakassering, håndtering av varsler, forebyggende tiltak og reaksjoner.
Han sa videre at alle som jobber i eller for forsvaret av Norge er «opprørt over gjentatte fortellinger om mobbing og trakassering og det som verre er i våre rekker».
Dessuten trakk han linjer mellom den sikkerhetspolitiske situasjonen og behovet for personell i Forsvaret:
– Forsvaret må og skal styrkes. Det betyr blant annet at vi trenger flere dyktige folk inn i Forsvaret, både soldater i førstegangstjeneste og ansatte. Skal vi lykkes med dette, må vi ta vare på folkene våre. Mange flere må ønske seg til Forsvaret og se det som attraktivt, sa Gram.
– De som har stått fram med sine historier, skal ha en stor takk, sa forsvarsministeren før møtet ble lukket for pressen.
Tirsdag møtte han Forsvarets ledelse og tillitsvalgte for et møte om varslersakene i Forsvaret og utfordringer med seksuell trakassering. Bakteppet er NRKs avsløring av utbredt seksuell trakassering og overgrep i Forsvaret.
Sjefene for Sjøforsvaret, Luftforsvaret, Hæren og Heimevernet er alle på plass, samt Hovedverneombudet for Forsvaret, Thomas Normann Hansen.
Leder for Militært kvinnelig nettverk Amanda Bergh Schjelderup og flere representanter fra Tillitsvalgtordningen i Forsvaret deltok.
Trygt i Forsvaret
– Det skal være trygt å være i Forsvaret, sier forsvarsministeren i sin innledning.
Han understreker samtidig at de fleste har det trygt i Forsvaret som ansatte og vernepliktige.
– Vår utfordring er at det ikke er godt nok at nesten alle har det bra. Når noen sier fra om uakseptabel atferd, skal det gripes fatt i og føre til konsekvenser, fortsetter Gram.
Gram trekker også frem Forsvarets kjerneverdier respekt, ansvar og mot.
– Det er godt at vi kan møtes for å snakke om situasjonen vi står i, sier Gram.
Han lover videre en «åpen og tillitsfull» diskusjon rundt bordet. I løpet av møtet skal deltakerne blant annet gå gjennom status på håndtering av mobbing og seksuell trakassering (MOST), tiltak og konsekvenser, ifølge Gram.
Forsvarets forum har samlet informasjon om nærmere 170 saker fra 2017 og frem til sommeren 2022. Les mer her!
Et kulturproblem
En nå 22 år gammel kvinne fortalte i helgen at hun opplevde mobbing, trakassering, uønsket seksuell oppmerksomhet og overgrep i sin tid i førstegangstjenesten. Hun forteller at hun sa fra til sine sjefer i Hæren en rekke ganger, men at Forsvaret ikke tok tak i det som skjedde.
Kvinnen representeres av advokat Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma.
Avsløringen er én av flere, men forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier til NRK at han mener dette dreier seg om et kulturproblem, ikke en ukultur. Han mener begrepet ukultur er for upresist.
– Jeg vil vite hva det her dreier seg om, hvilke avdelinger det er og hva vi kan gjøre med problemet for å få løst det, sier Kristoffersen.
Han sier han ikke kan være bekjent av historiene som er blitt fortalt.
Les også: – Nå krever vi handlekraft, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes om varslingssakene i Forsvaret.