Nyheter
Gram om dusj-saken: – Vernepliktige og ansatte skal føle seg trygge
Det skal ikke være tvil om at varsler følges opp og at varslerne ivaretas på en god måte, sier forsvarsministeren i et svar til Høyres stortingsrepresentant Hårek Elvenes.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Tidligere i mai skrev VG om Julie Sandanger fra Hæren, som ved flere anledninger ble snikfilmet i dusjen av sin nærmeste overordnede.
I et skriftlig spørsmål til forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), spør Høyres Hårek Elvenes om følgende:
«Hvilke tiltak vil statsråden gjennomføre for å forhindre at lignende situasjoner oppstår i fremtiden?»
– Jeg kan ikke uttale meg konkret i enkeltsaker omtalt i media, men jeg kan generelt si at jeg ser alvorlig på saken og forventer at Forsvaret tar sitt ansvar som arbeidsgiver og følger opp både denne konkrete enkeltsaken og systemene de har for å håndtere denne type saker, skriver Gram i sitt svar til Elvenes.
Les også: Forsvarsministeren vil at flere skal gjennomføre verneplikten.
Understreker nulltoleranse
Videre understreker Gram at Forsvaret har nulltoleranse for alle former for mobbing og seksuell trakassering.
– Forsvarets ledelse har gitt tydelig uttrykk for at slike hendelser ikke hører hjemme i organisasjonen. Det juridiske rammeverket er tilstrekkelig for å følge opp denne type saker. Vernepliktige og ansatte skal føle seg trygge.
– Det skal være enkelt og trygt å varsle om uønskede hendelser, og det skal ikke være tvil om at varslene blir fulgt opp og at de som varsler skal bli ivaretatt på en god måte.
Sersjanten som filmet Sandanger ble dømt for forholdet, men fikk beholde graden. Vedkommende jobber fortsatt i Forsvaret.
Skal granske rutiner
Torsdag skrev Forsvarets forum at saken stoppet opp på avdelingsnivå. Altså har Forsvarsstaben ikke visst om saken før den fikk oppmerksomhet i media.
Nå skal Forsvarsstaben granske Forsvarets interne rutiner, ifølge Gram.
– Forsvarsstaben har iverksatt en grundig og systematisk gjennomgang av interne rutiner for å se om disse er gode nok for å håndtere denne type saker, som en oppfølging av saken som er omtalt i media. Dette arbeidet har høy prioritet
– Denne saken viser viktigheten av at det fremdeles gjennomføres målrettede tiltak, basert på den kartleggingen Forsvaret gjør, skriver han.
Ønsker du å fortelle om mobbing, seksuell trakassering eller overgrep i Forsvaret? Du kan ta kontakt med Forsvarets forums journalister gjennom gjennom tradisjonelle eller krypterte kanaler.
- Mikal Hem: e-post: mh@fofo.no, kryptert e-post: mikalhem@protonmail.com, mobil/Signal: 959 17 179
- Sunniva Berggreen Kaalaas: e-post: sbk@fofo.no, mobil/Signal: 412 14 776