Nyheter

STRIDSEVNE: Det nye kampvestsystemet skal erstatte dagens kampvest og bæresystemer.

Her lages Forsvarets nye kampvest

LEBORK, POLEN (Forsvarets forum): På fabrikken i Polen går produksjonen for fullt og i 2023 skal det nye kampvestsystemet rulles ut til Forsvarets avdelinger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er nå inne i siste fase av utviklingsprosjektet hvor kvalitetssikring av det komplette kampvestsystemet står sentralt. FMA, NFM og Equipnor har samarbeidet tett gjennom hele prosjektet, sa daglig leder for Equipnor, Gunnar Børte, på tampen av 2022.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Norske soldater må likevel smøre seg med tålmodighet. Det nye kampvestsystemet vil ikke være ute i avdelingene før i år, altså 2023, og akkurat når, er ennå ikke bestemt.

TETT PÅ: Daglig leder for Equipnor, Gunnar Børte og teknisk rådgiver Erik Ravneberg har tett dialog med fabrikken i Polen og er ofte på besøk hos sine polske kolleger.
DETALJER: Strategidirektør Mads Larsen følger nøye med når en av de fabrikkansatte forklarer hvor detaljert prosessen er for at hver enkelt vest skal følge de kravene som er satt.

– Vil bidra til å øke Forsvarets stridsevne

Det nye kampvesten skal dekke Forsvarets behov for et helhetlig kampvestsystem som skal erstatte dagens kampvest og bæresystemer: ballistisk vest (M07) og stridsvest (M10).

Børte forklarer Forsvarets forum at vesten enkelt kan tilpasses etter oppdrag eller trusselsituasjonen soldaten møter.

Kombinasjonen av lavere vekt, bedre bevegelighet og bedre beskyttelse skal til sammen gi soldatene bedre utholdenhet over tid enn dagens utstyr.

Alle de ballistiske platene og vesttrekkene skal være sydd for å gi optimal passform for begge kjønn, og på den måten skal designet også være bedre tilpasset kvinnelige soldater og befal.

KAMUFLASJE: Det nye kampvestsystemet skal etter planen leveres med det nye norske kamuflasjemønsteret.
INTERNASJONALT: I dag leverer NFM Group til 27 land og kundene består i hovedsak av spesialstyrker, regulære styrker, politi og sikkerhetsbransjen.

Modulært system

Ved innføringen av M22 vil Forsvaret tilføres et helt nytt modulært kampvestsystem. Det vil si at vesten kan konfigureres ut ifra det behovet soldaten har, den rollen soldaten skal fylle eller det spesifikke oppdraget som skal løses. Alle bruksområder vil kunne dekkes med utgangspunkt i M22 kampvestsystemet.

– Sammenliknet med M07 vil soldatene erfare store forbedringer med hensyn til vekt, funksjonalitet og bærekomfort. Systemet er innovativt innen tekstilvalg, komfortløsninger, ergonomi og ballistisk beskyttelse, sier Børte.

OPPTATT AV SOLDATENE: Sjefssersjant i Forsvaret, Rune Wenneberg, mener de nye vestene vil gjøre norske soldater enda bedre.

Disse forbedringene er noe soldater i lang tid har etterlyst.

Rune Wenneberg er sjefssersjant i Forsvaret, og bekrefter at soldater har gått til innkjøp av egne vester for å dekke sine operative behov.

Han mener innføringen av det nye systemet vil fjerne soldater behov for å gå til innkjøp av eget utstyr.

– Ny kampvest er en riktig og viktig investering for Forsvarets viktigste våpensystem , som er soldatene våre. Den nye vesten er moderne, modulær og kan tilpasses de ulike oppgavene soldatene våre har.

Wenneberg sier at kombinasjonen av ny vest og den nye uniformen gir norske soldater de beste forutsetningene for at personlig utrusting ikke blir en begrensing, men en styrkemultiplikator.

– Det vil gjøre våre svært dyktige soldater bedre. Selv om de store dyre prosjektene ofte får mest oppmerksomhet, skal vi aldri glemme at for de fleste i uniform betyr funksjonell og moderne personlig bekledning og utrustning mye, legger Wenneberg til.

Tidligere i år offentliggjorde Forsvarsmateriell utseendet på Forsvarets nye uniformer. Med nye uniformer, ønsket Forsvaret også nye kamuflasjemønstre. Det nye kampvestsystemet skal etter planen leveres med det nye norske kamuflasjemønsteret.

Sikkerhet og vedlikehold

Det har tidligere vært problemer med tilgang på skuddsikre vester i Forsvaret. Ikke bare har tilgangen vært et problem, men også et system der man med sikkerhet kan si at vestene og beskyttelsen er i den tilstanden det trenger å være for å fungere optimalt.

Les også: Usjekkede M07-vester i Forsvaret

Derfor jobber Equipnor også med et konsept for service og vedlikehold for å øke levetiden til M22 kampvestsystemet. Det gjelder blant annet vedlikehold av de ballistiske platene, noe som tidligere har vært utfordrende i Forsvaret.

NORGE: Bak de polske arbeiderne på fabrikken i Lebork pryder et massivt bilde av et vinterkledd Harstad veggen.

Et lite stykke Norge

På den 16.400 kvadratmeter store fabrikken til NFM Group i Lebork i Polen, jobber de 529 ansatte målrettet med produksjon av Forsvarets nye kampvestsystem.

Byggene er nye og moderne, og selv om fabrikken befinner seg i Polen, er temaet som pryder innsiden av fabrikken lett gjenkjennelig for de fleste nordmenn.

På en vegg er et heldekkende bilde av et vinterkledd Harstad der snødekte fjell møter det blå havet. Produksjonsbåndene der den myke ballistikken kuttes, har alle fått hvert sitt skilt med navn fra norske elver.

Men det er ikke bare Forsvarets nye kampvestsystem som preger hverdagen på denne fabrikken. Ukentlig sender NFM også rundt 4000 vestsystemer til nabolandet Ukraina der krigen raser for fullt.

MODULÆRT SYSTEM: Ved innføringen av M22 vil Forsvaret tilføres et helt nytt modulært kampvestsystem. Det vil si at vesten kan konfigureres ut ifra det behovet soldaten har, den rollen soldaten skal fylle eller det spesifikke oppdraget som skal løses.

Krigen tett på kroppen

Mads Larsen er strategidirektør i NFM Group og forteller at krigen er svært tett på deres kolleger i Polen. Det er ikke bare den geografiske avstanden til Ukraina som gjør at de kjenner krigen på kroppen, men også det at mange har både familie og venner i landet.

– Vi opplever en svært sterk arbeidsvilje og engasjement rundt vårt hovedfokus: å beskytte de som beskytter oss, sier Larsen og viser til hvordan de polske kollegene står på litt ekstra når de produserer i disse tider.

Da Russland invaderte Ukraina den 24. februar 2022 hadde NFM også en fabrikk i Lviv i Ukraina med rundt 130 ansatte.

– Vår tekstilfabrikk i Ukraina ble stengt ned da invasjonen startet. Samtlige arbeidere ble tilbudt jobb og bolig i Polen. Et fåtall valgte å benytte seg av tilbudet, sier Larsen.

I dag leverer NFM Group til 27 land og kundene består i hovedsak av spesialstyrker, regulære styrker, politi og sikkerhetsbransjen.

POLEN: Når Russland invaderte Ukraina den 24. februar 2022 hadde NFM også en fabrikk i Lviv i Ukraina med rundt 130 ansatte.
Powered by Labrador CMS