Nyheter

DEMO: Forsvarsmateriell (FMA) har over lengre tid samarbeidet med flere aktører, blant annet Telenor og Telia, om hvordan 5G-tjenester kan dekke Forsvarets unike kommunikasjonsbehov.

Mobilselskaper har laget «5G-bobler» for Forsvaret

For første gang i Norge viste mobilselskaper og Forsvarsmateriell frem et eget lukket 5G-nett til bruk for Forsvaret.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Aglen er teknolog og sjefsarkitekt i Telenor mobil, han trekker frem Ukraina som et eksempel der Russland ikke har klart å ødelegge dekningen i landet, til tross for gjentatte forsøk, noe som er svært viktig. Med 5G blir den elektroniske krigføringen enda mindre effektiv enn tidligere.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Man kan ikke bare sette ut en frekvensjammer og tro at man skal ødelegge dekningen. Det er ikke sannsynlig. Det er veldig robust teknologi i både 4G og 5G fordi det kan benytte seg av et bredt spekter med frekvenser. Så en jammer kan godt prøve å jamme et område, men det vil ikke slå ut dekningen, forklarer han.

Fremtidens teknologi

Forsvarsmateriell (FMA) har over lengre tid samarbeidet med flere aktører, blant annet Telenor og Telia, om hvordan 5G-tjenester kan dekke Forsvarets unike kommunikasjonsbehov.

TEKNOLOG: Petter Aglen er teknolog og sjefsarkitekt i Telenor mobil.

Torsdag viste Telenor og FMA for første gang i Norge et 5G-kjernenett der et eget lukket nett for Forsvaret var etablert. Løsningen åpner for en ny generasjon av muligheter for Forsvaret, nødetater, industrien og andre samfunnsaktører.

– Enkelt sagt innebærer det at samfunnsaktører får deler av nettet reservert til egen bruk. De får altså sitt eget private nett, som kan sikre stabilitet og kapasitet i situasjoner hvor det kan stå om liv og død, sier Birgitte Engebretsen, administrerende direktør for Telenor Norge.

Taktisk 5G-boble

Under torsdagens demonstasjon viste Telenor og FMA til et tenkt eksempel der det er en hendelse på norsk jord der Heimevernet må rykke ut til en pågående og uoversiktlig situasjon.

Les også: I denne fjellhallen skal Nato simulere krig

Forpartiet som rykker ut først til hendelsen, kan da ta med seg det taktiske mobile nettverket - også om det kommersielle nettverket i Norge er nede - og opprette et 5G-nettverk for Forsvaret på stedet.

Via dette lukkede 5G-nettet kan Forsvaret etablere kommunikasjon internt og til andre militære enheter på nettet. Annet utstyr som droner kan også kobles på nettet og begynne å jobbe i det aktuelle området, slik at man skaffer seg oversikt og god situasjonsforståelse.

MULIGHETER: Plansjen viser deler av eksempelet der Heimevernet benytter seg av 5G-teknologi for å håndtere en situasjon på norsk jord.

Kommandokjeden og forsterkninger som er på vei til hendelsen kan også gjennom det kommersielle, men militære 5G-nettet «Slice» koble seg på og få direkte oppdatering fra det aktuelle området de skal inn i. Enten gjennom kommunikasjon med de på stedet, eller gjennom bilder og video fra droner og lignende utstyr.

På denne måten vil både de på stedet og de på vei kunne få en helhetlig oversikt og et samstemt bilde av situasjonen.

Prinsippet er at Forsvaret får et taktisk 5G-nett de kan pakke med seg og være mobile med. På den måten kan de dra dit noe skjer eller der de trenger å være og alltid kunne ha nett. Til og med om Telenor er nede i Norge, vil Forsvaret kunne opprette sin egen taktiske «5G-boble».

Telias løsning for taktisk 5G-nett innebærer egne antenner og et kjernesystem som enkelt kan flyttes rundt og settes opp der man trenger mobildekning, slik som i felt, skriver kommunikasjonsmedarbeider Daniel Barhom i en e-post til Forsvarets forum. Han kaller den militære bruken av 5G-nettet for «nybrottsarbeid».

Det store bildet

5G-nettet vil også kunne gjøre samhandling og kommunikasjon med allierte lettere. Tanken er at allierte styrker også skal kunne koble seg på det militære 5G-nettet og på denne måten være pålogget et felles organ for kommunikasjon på et privat nett for Forsvaret.

– 5G er en global standard som dekker hele verden og alle Nato-nasjoner. Mye av problemet med kommunikasjon i militær sammenheng er at vi ofte har våre egne nasjonale systemer, så samhandling med dette 5G-prosjektet kan bli mye lettere i Nato-sammenheng og ikke minst i totalforsvaret i Norge, sier systemarkitekt i Forsvarsmateriell, Kenneth Nomeland.

Sikkerhet og sårbarhet

Nomeland viser til Ukraina der hele samfunnet har vært engasjert og mobilnettet har spilt en viktig rolle i krigen.

– Samhandling er ekstremt viktig. Det så vi også under pandemien da hele samfunnet måte stå sammen. Så totalforsvaret blir bare viktigere. Og da er det 5G som er fellesnevneren.

Nomeland er klar på at elektronisk krigføring er den største trusselen mot denne typen kapasiteter, men forklarer at det er vanskelig å effektivt «jamme» et 5G-nett.

– Det er mye tryggere enn dagens kommersielle løsning og så er det slik at vi kan bruke vår egen kryptering. Vi bruker et modem med høy kapasitet og så legger vi på allerede eksisterende kryptoløsninger.

SAMHANDLING: Kenneth Nomeland i Forsvarsmateriell trekker frem hvordan samhandling på tvers av nasjoner kan bli lettere og at 5G kan styrke totalforsvaret.

Ifølge Nomeland vil man også slippe et kjent problem:

– Nesten alle av oss er plaget med falske sms og anrop. Og i militær sammenheng, så kalte falske basestasjoner som også kan finne ut hvor ting er på slagmarken.

Les også: Rena leir 25 år

– I 5G-verdenen kan vi programmere oss bort fra det, så vi ikke vil få falske sms, falske anrop eller problemer med falske basestasjoner. Med 5G er det ikke lenger «one size fits all». Vi kan programmere det til et militært nett, et nødnett eller et jernbanenett, legger han til.

Veien videre

Hva er tidshorisonten før noe som dette er klart til bruk i Forsvaret?

– Det har jeg ikke lyst til å spekulere i. Dette er en læringsprosess. Vi fikk beskjed hvilken oppgave vi skulle løse og har brukt tiden siden sommer og satt sammen dette på kort tid. Men det stopper ikke her, det er nå vi begynner å bringe dette videre, sier Aglen.

På sikt er det et mål at man skal kunne tilby en rekke forskjellige løsninger avhengig av bruken og behovet, forklarer han.

TELENOR: Birgitte Engebretsen, administrerende direktør for Telenor Norge.

– Dette skal vi lansere kommersielt i markedet. Ikke bare for Forsvaret, men også for industrien og helsesektoren. Så det er de kommersielle tjenestene vi skal lansere fremover og så får vi komme tilbake til tidspunkter for Forsvaret, legger Engebretsen til.

Powered by Labrador CMS