Seks tidligere gardister saksøker Forsvarsdepartementet for det de mener er brudd på menneskerettighetene. Personene ble dimittert etter innrømmelser av narkotikabruk i løpet av tjenestetiden.
Annonse
Forsvarsdepartementet avviser anklagene og mener at dimitteringene ble gjort på gyldig grunnlag.
– Det var innenfor det som var knyttet til utskriving av vernepliktige, sa den daværende gardesjefen Trond Robert Forbregd i Oslo tingrett tirsdag forrige uke.
Han siktet til regelverket som sier hva som kan utløse dimittering av vernepliktige.
Ifølge den daværende veilederen skulle avdekking av narkotikabruk utløse dimisjon, med bakgrunn i sikkerhet.
Forbregd sa i retten at han mener at dette blant annet førte til at handlingsrommet var begrenset.
Tips oss!
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Saksøkerne er blant 30 gardister som ble dimittert høsten 2022 etter at de innrømmet at de hadde brukt av narkotika i løpet av tjenestetiden.
– Oppmykning
– Det har skjedd en oppmykning hvor det skal noe mer til for å bli dimittert, sa advokat Kristine Møse i Oslo tingrett forrige uke.
Møse representerer Forsvarsdepartementet i narkotikasaken i tingretten.
Siden saken først startet, er det kommet en ny veileder knyttet til dimittering av vernepliktige. Møse presiserte at den nye veilederen ikke påvirker søksmålet.
– Det er ikke en endring av nulltoleransen mot narkotika, men saker følges i noe større grad opp med samtaler og rusmiddeltesting, sa regjeringsadvokaten.
I den tidligere veilederen, også kalt «Bestemmelser om utskriving og verneplikt (BUV) Del 5», står det følgende:
«Dersom det under tjenesten avdekkes ureglementert befatning med narkotika eller dopingmidler [...] ved innrømmelse av ulovlig bruk, skal vedkommende dimitteres [...]».
Der står det at første gangs avdekking av befatning med narkotika eller dopingmidler som hovedregel ikke gir grunnlag for dimisjon.
Justerte reaksjonsformer
– Det er en annen rutine i dag enn den som gjaldt da. Det er fortsatt slik at avdekking av befatning med narkotika eller dopingmidler gir grunnlag for å vurdere skikkethet og kan lede til dimisjon, sier Aruna Eide Skingen.
Skingen er seniorrådgiver i juridisk enhet i Forsvarsstaben (FST).
– I veilederen har man justert hvilke reaksjonsformer som kan velges. Nulltoleranseprinsippet gjelder fortsatt, og i det ligger at man reagerer mot alle tilfeller man avdekker. Likevel har man mer frihet og handlingsrom når det kommer til valg av reaksjonsform og hvordan man følger opp, sier hun.
– Det er ellers fortsatt slik at en vurdering av skikkethet naturligvis vil variere etter hvilken type stilling og ansvar du har, legger hun til.
Skingen forklarer at skikkethet er et spørsmål om egnethet - om man er egnet til å tjenestegjøre og å fylle stillingen man skal ha.
Nytt skille
I den nye veilederen skilles det blant annet mellom første- og andregangshendelser.
Dersom det avdekkes bruk av narkotika eller dopingmidler for første gang, skal det nå blant annet opprettes en observasjonslogg. Denne skal vise iverksatte tiltak.
Tiltakene som listes, er blant annet pålagte urinprøver og samtaler.
Andre gangs avdekking gir grunnlag for dimisjon, står det i den nye veilederen. Dette skal skje med bakgrunn i en skikkethetsvurdering.
Ikke juridisk bindende
Skingen forklarer at veilederen ikke er juridisk bindende på samme måte som lov og forskrift, men at den handler om hvilken praksis Forsvaret opererer med.
– Våre interne reguleringer må alltid holde seg innenfor loven, fordi loven setter rammene for vår praksis. Men innenfor rammene, kan Forsvaret selv vedta retningslinjer for hvilken praksis vi legger oss på.
Ifølge Skingen kan det dermed skje endringer eller innstramminger etter hvordan veilederen viser seg å fungere i praksis.
Intern høring
Det pågår også en intern høring om Forsvarets narkotikastrategi. Det meldte Dagbladet i april 2024.
Avisen skrev da at det er satt ned en arbeidsgruppe som skal se på hvordan Forsvaret tilnærmer seg ulovlige rusmidler og sikkerhet.
Skingen sier at arbeidsgruppen har levert en rapport til FST, og at denne har vært på intern høring i Forsvaret.
– Nå har man ytterligere oppfølging som følge av høringsprosessen, sier hun og påpeker at det er et pågående arbeid.