Nyheter
Mali: Eksplosjoner ved militærbase
Det har vært eksplosjoner og skuddveksling ved militærbasen Kati i utkanten av Malis hovedstad Bamako fredag. Norsk personell er stasjonert ved basen Bifrost 15 kilometer unna.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det har vært eksplosjoner og skuddveksling ved militærbasen Kati i utkanten av Malis hovedstad Bamako fredag, ifølge beboere i området.
Beboerne mistenker at årsaken er et angrep fra islamistgrupper.
Norge har personell i nærheten av Bamako, men disse holder ikke til i militæreleiren Kati.
– Norsk personell er redegjort for og i trygghet, opplyser pressevakt Elisabeth Eikeland ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Forsvarets forum.
Både militærbasen Kati og den norske leiren Bifrost ligger nærme Bamako.
Militæret har sperret av veiene til Kati, som ligger cirka 15 kilometer nordvest for hovedstaden. Ifølge Eikeland ved FOH er veisperringene nå opphevet igjen.
Urolig situasjon
Lederen for Malis regjerende junta, oberstløytnant Asimi Goita, oppholder seg ofte i Kati-leiren. Han kom til makten ved et kupp i 2020.
Ansatte ved USAs ambassade har fått beskjed om å holde seg i ro der de er inntil ny beskjed gis. I tillegg ber de amerikanske statsborgere i Mali om å følge med på lokale medier for å holde seg oppdatert på situasjonen. Det skriver ambassaden på sine nettsider.
Islamister knyttet til terrorgruppene al-Qaida og IS har gjort opprør i det vestafrikanske landet i over ti år.
Les også: Oppdraget i Mali: – Vi er godt trent
Militæret i Mali klarte å forhindre et terrorangrep fredag, skriver de selv på Facebook fredag.
– Situasjonen er under kontroll, legger de til.
Mali er preget av både islamistisk opprør og politisk uro. I løpet av de siste to årene har landet opplevd to kupp.
177 soldater i MINUSMA-styrken er drept siden styrken ble opprettet i 2013, og den fredsbevarende operasjonen i Mali omtales derfor som FNs farligste, ifølge NTB. I begynnelsen av juli ble to soldater i FNs fredsbevarende styrke i Mali drept, og fem andre ble alvorlig såret, ifølge styrkens talsmann. Soldatene satt i et pansret kjøretøy som kjørte på en mine på hovedveien mellom Tessalit og Gao nord i Mali, opplyser MINUSMA. Ifølge en kilde i FN-styrken var det to egyptiske soldater som ble drept.
Europeiske transportfly
Det norske bidraget til FN-operasjonen MINUSMA i Mali ble i mai styrket med om lag 20 personer. De skal stå for vakt og sikring av Camp Bifrost fra mai og ut november 2022.
I slutten av juni ble det vedtatt i statsråd at den norske FN-styrken i Mali forsterkes med opptil 35 soldater. Den ekstra styrken skal være der fra juli fram til senest november.
Norge har deltatt i MINUSMA siden operasjonen startet i 2013. Camp Bifrost har hovedsakelig blitt brukt som base for en rotasjonsordning for transportfly som Norge tok initiativ til i 2016. Gjennom denne rotasjonsordningen har FNs operasjon hatt transportfly fra flere europeiske land. Norge har deltatt med fly tre ganger.
I tillegg til å lede koordineringen av transportfly-ordningen har Norge driftet og bekostet leiren, Camp Bifrost.
Det var opprinnelig planlagt at Danmark skulle stille med transportfly og vaktlag i den kommende perioden. De har trukket bidraget, og Norge stiller derfor med vaktlag for å sikre leiren.
Les også: Forsvaret skal avvikle rotasjonsordningen i Mali, og sende opp til 200 soldater til Baltikum