MINUSMA: En norsk FN-soldat på post i et vakttårn i Camp Bifrost. Hun er en del av den norske kontingenten som deltar i FNs fredsbevarende operasjon i Mali, MINUSMA. Bildet er fra 2019.Foto: Heiko Junge, NTB
Norsk avvikling i FN-styrken MINUSMA i Mali
Forsvaret skal avvikle rotasjonsordningen i Mali, og sende opp til 200 soldater til Baltikum. Her er oversikten over Forsvarets internasjonale innsats for 2023.
Til høsten avvikles rotasjonsordningen for transportfly for å støtte FN-operasjonen MINUSMA i Mali, etter seks år. Norge har siden 2016 koordinert rotasjonsordningen og driftet leiren Camp bifrost.
Annonse
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Avviklingen skjer fordi det er vanskeligheter med å finne land som har ønsket å stille med fly og sikringpersonell, står det i en pressemelding fra Forsvarsdepartementet om Forsvarets internasjonale innsats i 2023.
Norge fortsetter imidlertid med et mindre bidrag til MINUSMA bestående av stabspersonell.
– Utenriksministeren og jeg vil samtidig arbeide aktivt for å øke Norges bidrag til FNs fredsoperasjoner. Vi vil komme tilbake til regjeringen med en anbefaling basert på en grundig vurdering av mulige alternativer, skriver forsvarsministeren Bjørn Arild Gram i pressemeldingen.
ALLIERT SAMARBEID: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) understreker at samarbeid med allierte er sentralt i regjeringens forsvarsplaner.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
Russlands angrep på Ukraina og den truende atferden mot Europa de siste årene har ført til Forsvaret skal legge vekt på Natos kollektive forsvar i 2023, opplyser Gram.
– Vi skal fortsette å prioritere bidrag til innsats som er viktig for Nato og for våre nærmeste allierte, inkludert å operere sammen med dem i våre nærområder og vise evne til å motta allierte styrker i krise og krig, skriver Gram i pressemeldingen.
Dette er Forsvarets internasjonale oppdrag i 2023:
Norges bidrag til Natos kollektive forsvar:
En bataljonsstridgruppe og luftvern på med høy beredskap til Nato Response Force (NRF). Dette utgjør 1000 personer.
150-200 soldater til Natos forsterkningsstyrke Enhanched Forward Presence (eFP) i Lituaen.
Ansvar for Natos jagerflyberedskap på Iceland Air Policing på Island i perioder.
Innmelding til Natos beredskapsstyrke Nato Readiness Iniative (MRI).
I Midtøsten skal Norge bidra med:
Opptil 70 personer til Operation Inherent Resolve (OIR) i Irak.
Ti personer til Nato Mission Iraq (NMI).
Et mindre antall stabspersonell til den maritime overvåkningsoperasjonen European Maritime Awareness in The Strait of Hormuz (EMASoH) i Hormuzstredet, og i den maritime operasjonen Combined Maritime Force (CMF) i Bahrain.
I Sahel skal Norge bidra med:
Delta i den USA-ledede øvelsen Flintlock. Flintlock er den største årlige øvelsen USA gjennomfører i Afrika. Hensikten med øvelsen er å utvikle kapasitet og samarbeid mellom afrikanske sikkerhetsstyrker for å beskytte sivilbefolkningen, står det på United States Africa command.
Stille med personell til treningssenteret The International Academy for the Fight Against Terrorism (AILCT) i Elfenbenskysten.