Nyheter

MINUSMA: En norsk FN-soldat på post i et vakttårn i Camp Bifrost. Hun er en del av den norske kontingenten som deltar i FNs fredsbevarende operasjon i Mali, MINUSMA. Bildet er fra 2019.

Norsk avvikling i FN-styrken MINUSMA i Mali

Forsvaret skal avvikle rotasjonsordningen i Mali, og sende opp til 200 soldater til Baltikum. Her er oversikten over Forsvarets internasjonale innsats for 2023.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Til høsten avvikles rotasjonsordningen for transportfly for å støtte FN-operasjonen MINUSMA i Mali, etter seks år. Norge har siden 2016 koordinert rotasjonsordningen og driftet leiren Camp bifrost.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Avviklingen skjer fordi det er vanskeligheter med å finne land som har ønsket å stille med fly og sikringpersonell, står det i en pressemelding fra Forsvarsdepartementet om Forsvarets internasjonale innsats i 2023.

Norge fortsetter imidlertid med et mindre bidrag til MINUSMA bestående av stabspersonell.

Les også: Norge sender likevel soldater til Mali

– Utenriksministeren og jeg vil samtidig arbeide aktivt for å øke Norges bidrag til FNs fredsoperasjoner. Vi vil komme tilbake til regjeringen med en anbefaling basert på en grundig vurdering av mulige alternativer, skriver forsvarsministeren Bjørn Arild Gram i pressemeldingen.

ALLIERT SAMARBEID: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) understreker at samarbeid med allierte er sentralt i regjeringens forsvarsplaner.

Russlands angrep på Ukraina og den truende atferden mot Europa de siste årene har ført til Forsvaret skal legge vekt på Natos kollektive forsvar i 2023, opplyser Gram.

– Vi skal fortsette å prioritere bidrag til innsats som er viktig for Nato og for våre nærmeste allierte, inkludert å operere sammen med dem i våre nærområder og vise evne til å motta allierte styrker i krise og krig, skriver Gram i pressemeldingen.

Dette er Forsvarets internasjonale oppdrag i 2023:

Norges bidrag til Natos kollektive forsvar:

  • En bataljonsstridgruppe og luftvern på med høy beredskap til Nato Response Force (NRF). Dette utgjør 1000 personer.
  • 150-200 soldater til Natos forsterkningsstyrke Enhanched Forward Presence (eFP) i Lituaen.
  • Ansvar for Natos jagerflyberedskap på Iceland Air Policing på Island i perioder.
  • Innmelding til Natos beredskapsstyrke Nato Readiness Iniative (MRI).

I Midtøsten skal Norge bidra med:

  • Opptil 70 personer til Operation Inherent Resolve (OIR) i Irak.
  • Ti personer til Nato Mission Iraq (NMI).
  • Et mindre antall stabspersonell til den maritime overvåkningsoperasjonen European Maritime Awareness in The Strait of Hormuz (EMASoH) i Hormuzstredet, og i den maritime operasjonen Combined Maritime Force (CMF) i Bahrain.

I Sahel skal Norge bidra med:

  • Delta i den USA-ledede øvelsen Flintlock. Flintlock er den største årlige øvelsen USA gjennomfører i Afrika. Hensikten med øvelsen er å utvikle kapasitet og samarbeid mellom afrikanske sikkerhetsstyrker for å beskytte sivilbefolkningen, står det på United States Africa command.
  • Stille med personell til treningssenteret The International Academy for the Fight Against Terrorism (AILCT) i Elfenbenskysten.

Les også: Norsk militærråd: - Kompetansen om FN har forvitret litt i Forsvaret

Annen FN-innsats og kapasitetsbygging:

  • Deltagelsen i FN-operasjonene UNTSO i Midtøsten og UNMISS i Sør-Sudan.
  • Et mindre antall stabspersonell til å støtte den norske styrkesjefen i UNFICYP i Kypros.
  • Et lite personellbidrag til den flernasjonale observatørstyrken MFO i Sinai.
  • Kapasitetsbygging i land på Vest-Balkan og Georgia, med formål å fremme demokratisk kontroll over landets væpnede styrker og å modernisere dem.
Powered by Labrador CMS