Nyheter:
Oppdraget i Mali: – Vi er godt trent
I dirrende hete opp mot 50 varmegrader og mer jobber et 80-tall norske soldater for å sikre det norske bidraget til FNs fredsbevarende operasjon i Mali.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Messen i den norskdrevne Camp Bifrost er fylt til randen denne kvelden. Leiren har fått besøk av statsminister og forsvarsminister, og mange vil høre hva gjestene har å si.
Ved et av bordene sitter veterinæren Sol (35) fra Oslo, påtroppende camp commander Malene (30) fra Malvik i Trøndelag, og nestsjef i styrkebeskyttelse (Force Protection Commander), Marte (29) fra Bergen.
Til tross for den intense varmen, trives de i oppdraget så langt.
– Heten kan være et problem, men man venner seg til det og tilpasser seg, forteller de til NTB. Det er viktig å hvile mye når man ikke har vakt, og å trene forsiktig, forteller de.
Det går med flere liter drikkevann per person hver dag, gjerne rett fra fryser og inn under uniformsryggen.
Todelt oppdrag
Det norske bidraget til MINUSMA er todelt. Det ene er transportbidraget, som Norge har dette halvåret og som utgjøres av et Hercules-fly og et 60-tall personer. Dette bidraget går på rotasjon hvert halvår mellom flere land.
I tillegg driver Norge leiren Camp Bifrost. Denne leiren drives av norsk personell på permanent basis, uavhengig av hvilket land transportbidraget kommer fra.
Flere angrep
I MINUSMAs hovedkvarter i Bamako fikk statsminister Erna Solberg en orientering om situasjonen i Mali av styrkesjef Dennis Gyllensporre og sjefen for MINUSMAs politiske ledelse, Joanne Adamson.
– Trenden i Mali er negativ nå. Vi ser et økende antall angrep, og det finnes to indikatorer på det. Det ene er antall veibomber og det andre er antall sivile dødsfall, sier general Gyllensporre til NTB.
– Terroristbegrepet brukes ganske bredt her i Mali, og terroristangrep kan innebære mange saker. Dette er en kombinasjon av religiøst motivert ekstremisme, kriminalitet og andre etniske spenninger som finnes mellom ulike grupper, forklarer den svenske generalen.
FNs fredsbevarende operasjon i Mali regnes for å være den farligste operasjonen som verdensorganisasjonen har i dag. Over 190 FN-soldater er drept siden MINUSMA-styrken ble opprettet i 2013. De aller fleste ofrene er soldater fra andre afrikanske land.
Norge bidrar med et Hercules-fly og et personell på om lag 60 personer. I tillegg drifter norske soldater leiren Camp Bifrost utenfor Bamako.
– Svært viktig
Sjefen for FN-styrkens politiske ledelse, Joanne Adamson, understreker også betydningen av det norske bidraget.
– Det er et svært viktig bidrag. Mali er et stort land med store sikkerhetsmessige utfordringer. I tillegg gjør et dårlig utbygd veinett transport av varer og personell farlig. Derfor er transportbidraget fra den norske styrken svært velkomment, sier Joanne Adamson til NTB.
streng hygiene
Tilbake i den norske basen har kveldsmørket har lagt seg tungt over leiren, som ligger utenfor Malis hovedstad Bamako. Nesten like tung er den sure røyken fra alle søppelbålene som lokalbefolkningen brenner langs veier og jorder mellom byen og leiren.
Men inne i leiren er stemningen god. Her jobber et tyvetalls fagfolk med vakthold og med å holde leiren i gang. En av dem er veterinæren Sol, som har ansvar for blant annet matsikkerhet og hygiene. For å hindre sykdom og at skadedyr kommer inn, er det svært strenge hygienetiltak i leiren. Hun har også ansvaret for den norske tjenestehunden som er her.
– Han takler varmen bra, sier hun og legger til at hunden har eget spesialbur med aircondition.
Fasilitetene i leiren er god, ikke bare for hunden men også for soldatene. Maten i messa er visstnok Afrikas beste, ifølge noen. Og alle har hvert sitt lille krypinn i teltene der de sover, der de kan trekke ned glidelåsen og få litt privatliv. Deilig og nødvendig, sier påtroppende camp commander Malene. Hennes jobb er å sørge for driften av leiren, at alle har mat og vann og telt. Her er også aircondition og god tilgang på internett.
Farlig oppdrag
For det er ingen tvil om at standarden i den norske leiren er noe helt annet enn det mange av de andre FN-soldatene som kommer fra for eksempel Burkina Faso, Bangladesh eller Tsjad. Det er blant disse at tapstallene er størst.
– Det snakkes mye om at MINUSMA er FNs farligste pågående oppdrag, sier Malene. Men hun understreker at det ikke gjelder for den norske styrken. Mali er et stort land, og det er i nord at sikkerhetssituasjonen er mest alvorlig.
– De norske soldatene er godt trent og godt utstyrt, og alle er her frivillig, i motsetning til FN-styrkene som holder til lenger nord i landet, påpeker Sol.
Nestsjef for styrkebeskyttelse, Marte, sier imidlertid at sikkerhetsrisikoen er noe hun tenker på. Hennes jobb er å sørge for sikkerheten til Hercules-flyet og mannskapet som frakter varer og personell til Nord-Mali.
– Det må vi jo gjøre, men vi er godt trent og godt forberedt.