Nyheter

SEKTORBESØK: Generalmajor Kristin Lund under et besøk i en av tre sektorer i buffersonen på Kypros.
SEKTORBESØK: Generalmajor Kristin Lund under et besøk i en av tre sektorer i buffersonen på Kypros.

Kristin Lund: – Vi har jobbet med dette sammen

Den pensjonerte offiseren Kristin Lund vil betale tilbake 160.000 kroner til Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har jobbet med dette sammen, og vi har kommet til hvordan det må være i fremtiden, sier Kristin Lund til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I går ble det kjent at Kristin Lund vil betale tilbake 160.108 kroner i fraktkostnader, som hun fikk dekket av Forsvaret i forbindelse med at hun ble sekondert fra Forsvaret til toppstillinger i FN på Kypros og i Israel.

Les også: Derfor identifiserer vi Kristin Lund

Dagens Næringsliv (DN) skrev i april at Kristin Lund fikk dekket flytteutgifter fra både Forsvaret og FN da den nå pensjonerte generalmajoren tiltrådte stillingene i FN.

FNs såkalte «relocation grant» – altså flyttestipend – er ment å dekke kostnader til frakt av personlige effekter og innbo. Forsvarets logistikkstøtte til Kristin Lund omfattet også frakt av personlige effekter og innbo.

Forsvarets valg

– Forsvaret bestemte selv å gi Kristin Lund logistikkstøtte. I vår gjennomgang av denne saken har vi funnet at det meste av frakten Forsvaret organiserte for Kristin Lund faller inn under det som er hensikten med FNs relocation grant, skriver Forsvarets talsperson Frank Sølvsberg i en e-post til Forsvarets forum.

Lund var styrkesjef for FN-styrken UNFICYP på Kypros fra 2014 til 2016). I 2017 ble hun utnevnt til sjef for United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO) i Midtøsten.

Les mer: Pensjonert norsk offiser granskes av FN

Den pensjonert offiseren sier til Forsvarets forum at hun er fornøyd med uttalelsen fra Forsvaret, og ellers ikke har så mye å tilføye i saken. Lund understreker at det var Forsvaret som valgte å transportere hennes private gjenstander da hun flyttet til Kypros for å jobbe for FN.

– Forsvaret valgte dette selv. Den gangen visste ingen ikke helt hva «relocation grant» var, sier Lund.

Ingen krav fra Forsvaret

Forsvaret har ikke vurdert om dette er penger som de selv ville krevd tilbakebetalt. På spørsmål om Forsvaret ville krevd inn pengene fra Lund, dersom hun ikke selv hadde tatt initiativ til å betale tilbake, svarer Sølvsberg:

– Forsvaret bestemte selv å frakte Kristin Lunds personlige effekter og innbo. Ettersom Kristin Lund hele tiden har sagt at hun frivillig vil dekke eventuelle kostnader hun ikke burde fått dekket, har det aldri vært et aktuelt tema.

Powered by Labrador CMS