Nyheter
Forsvaret: Kristin Lund vil betale tilbake 160.000 kroner
– Kristin Lund har hele tiden sagt at dersom hun har fått dekket frakt hun ikke burde fått dekket, så vil hun betale summen til Forsvaret. Det gjør hun nå, opplyser Forsvaret.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Dagens Næringsliv (DN) skrev i april at Kristin Lund fikk dekket flytteutgifter fra både Forsvaret og FN da den nå pensjonerte generalmajoren hadde toppjobber i FN på Kypros og i Israel.
FNs såkalte «relocation grant» - altså flyttestipend - er ment å dekke kostnader til frakt av personlige effekter og innbo.
Forsvarets logistikkstøtte til Kristin Lund omfattet også frakt av personlige effekter og innbo.
– Forsvaret bestemte selv å gi Kristin Lund logistikkstøtte. I vår gjennomgang av denne saken har vi funnet at det meste av frakten Forsvaret organiserte for Kristin Lund faller inn under det som er hensikten med FNs relocation grant, skriver Forsvarets talsperson Frank Sølvsberg i en e-post til Forsvarets forum.
Les også: Derfor identifiserer vi Kristin Lund
Ifølge Forsvarets beregninger fikk Lund dekket 160.108 kroner i fraktkostnader av Forsvaret, som faller inn under det som er hensikten med FNs flyttestipend.
– Kristin Lund har hele tiden sagt at dersom hun har fått dekket frakt hun ikke burde fått dekket, så vil hun betale summen til Forsvaret. Det gjør hun nå, opplyser Sølvsberg i e-posten.
Forsvarets forum har vært i kontakt med Kristin Lund, som foreløpig ikke vil uttale seg i saken.
– Hvis det viser seg at disse prosedyrene gir uriktige utbetalinger, er det positivt at dette blir avdekket. Dersom det viser seg at jeg har mottatt utbetalinger fra Forsvaret jeg ikke har krav på, vil jeg selvsagt betale disse tilbake, skrev Kristin Lund i e-post til Forsvarets forum i slutten av april.
Les mer: Pensjonert norsk offiser granskes av FN
Lund hadde med seg norske offiserer i sin stab som bisto henne. Disse var ansatt av Forsvaret i hele perioden.
– Forsvaret har håndtert alle de som utgjorde styrkebidraget som en samlet enhet og gitt hele denne enheten logistikkstøtte. Det inkluderte frakt av personlig utstyr og materiell for alle stillingene. Det var en feilslutning av Forsvaret, fordi én av personene i styrkebidraget var ansatt av FN, skriver Sølvsberg videre.
– På bakgrunn av denne saken har vi hatt en gjennomgang av rutinene våre knyttet til de svært få gangene vi stiller en sjef til en FN-operasjon. Nå og for ettertiden vil vi i tilsvarende situasjon håndtere frakt av personlig utstyr og innbo på en måte som fjerner enhver tvil om hva FN besørger og hva Forsvaret har ansvaret for. I praksis betyr det at denne typen personell forholder seg til FN for frakt av personlige effekter og innbo, og at Forsvaret ikke skal ta en rolle i denne type frakt, ifølge Sølvsberg.