Meninger
Derfor identifiserer vi generalmajor (p) Kristin Lund
Dagens Næringsliv kunne torsdag avdekke at pensjonert generalmajor Kristin Lund fikk flyttepenger fra både Forsvaret og FN.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forsvaret opplyser at de har betalt like under 170.000 kroner i forbindelse med frakt av militært utstyr og personlige eiendeler for generalmajoren, som inkluderer frakt tur-retur til Kypros og Israel, hvor hun har hatt toppjobber i FN.
Samtidig bekrefter Lund selv at hun har fått flyttepenger fra FN fire ganger, på til sammen rundt 340.000 kroner med historiske valutakurser, ifølge DNs beregning.
Forsvarets talsperson opplyser at man ikke skal få dobbelt betalt - altså at Forsvaret ikke skal dekke utgifter knyttet til samme forhold som dekkes av en tredjepart. Det er dette som Forsvaret nå skal undersøke.
I tillegg til denne saken, har Lund også vært under granskning av FN for angivelig feil bruk av FNs midler. Som DN korrekt bemerker, omtalte Forsvarets forum denne FN-granskningen i slutten av februar, uten at Lund ble identifisert.
Vår vurdering om å omtale saken i anonymisert form den gang, var at det eneste faktum som da var klart for redaksjonen, var at det pågår en FN-granskning mot den norske, pensjonerte offiseren - noe som også ble bekreftet av Forsvaret og Kristin Lund selv. Detaljene rundt selve bakgrunnen for, og innholdet i, granskningen var imidlertid ikke på det rene.
På dette grunnlaget valgte vi å omtale saken i anonymisert form og uten å nevne tjenestested, både av hensyn til Kristin Lund selv, men også av hensyn til uskyldige som kunne blitt utsatt for uberettiget mistanke. For det er ikke flust av høytstående norske offiserer som har tjenestegjort i UNTSO de siste årene.
Saken som DN torsdag avdekker, dreier seg om store pengebeløp. At det dreier seg om offentlige midler og fellesskapets ressurser gjør saken og anklagene mer alvorlige. At det nå er snakk om to forhold som granskes, bidrar til alvorlighetsgraden.
Kristin Lund er en pensjonert og høyt respektert generalmajor, samt en høytstående og profilert militær leder og maktperson, som har fått mye tillit fra Forsvaret og FN, og derigjennom også fra samfunnet. Hennes samfunnsrolle som toppleder både i Forsvaret og FN har klar relevans for de forholdene som omtales. Offentligheten har et berettiget informasjonsbehov når det gjelder bruk av fellesskapets midler.
Å skulle omtale saksforholdene som nå er avdekket anonymisert, og på et generelt detaljnivå, ville vært umulig uten å føre til at uskyldige tredjeparter ble utsatt for uberettiget mistanke.
Derfor har vi i dag valgt å identifisere i denne saken.
Pressens etiske regelverk er ingen lov eller forskrift, men må tolkes individuelt i hver enkelt redaksjon. Det finnes altså ingen fasit, og derfor er det mulig at ulike redaksjoner også vurderer ulikt.