Nyheter:
Forsvarssjefen og forsvarsministeren fortsatt hemmelighetsfulle om førstnevntes arvtaker
Ny langtidsplan fra regjeringen ligger på bordet. Men hvem som skal iverksette den er fortsatt i det blå.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har nettopp lagt fram regjeringens forslag til langtidsplan for forsvarssektoren sammen med statsminister Erna Solberg.
Mellom stoler plassert i to meters avstand gir han enkeltintervjuer. Til Forsvarets forum forteller han om både 2. bataljons skjebne og missilforsvarskravet fra egne partifeller. Til tross for at det er et omfattende arbeid å legge fram en plan som skal sikre nasjonens forsvar i de fire årene som kommer - og som har gapt over ytterligere fire år - sier forsvarsministeren at han ikke har mistet nattesøvn over valgene som er tatt.
Vil du bidra i debatten rundt ny langtidsplan? Send ditt innlegg til debatt@fofo.no
59 år
Langtidsplanen vil prege Forsvaret i årevis fremover. Men det er det er det også et annet element som vil gjøre. Til sommeren når nemlig forsvarssjef, admiral Haakon Bruun-Hanssen (59), Forsvarets pensjonsalder: 60 år.
Og rundt kontoret hans i kvadraturen i Oslo stiger både tulipanene og plussgradene. En arvtaker må snart plukkes ut.
I gangene på Akershus festning og i leirene rundt om i det ganske land, har spekulasjonene gått i måneder allerede. Forsvarets forum forhørte seg tidligere i år i forsvarskretser hvem som var de mest profilerte kandidatene og hvilke kvalifikasjoner de kunne slå i bordet med. Oversikten kan den nysgjerrige skaffe seg her.
Det er ikke kjent når ny sjef utnevnes, men det gjøres i statsråd, og vil derfor sannsynligvis skje en fredag. Likevel prøver vi å fiske litt hos Bakke-Jensen etter avsløringer som kan røpe den heteste kandidaten.
Verken fugl eller fisk
– Det blir ny sjef til sommeren. Er det en sjef som passer godt til planen?
I bakgrunnen forsøker en uniformert mann å skjule et knis. Han vet at Forsvarets forum har lurt på hvem som blir ny sjef i måneder.
– Ja, det vil jeg tro, svarer statsråden.
– Jeg kjenner ikke noen av dem som aspirerer til å være forsvarssjef som ikke passer godt til planen, legger han til.
Mens journalisten fomler med spørsmålsblokka, legger han til:
– Det vil si at de kommer enten fra sjø, luft eller land.
Verken fugl eller fisk på kroken der, tenker journalisten, og medgir:
– Da er det jo mange å velge mellom.
Til det nikker forsvarsministeren og smiler lurt, før han navigerer videre til neste nyhetsmedium blant de spredte stolene i marmorsalen i Klima- og miljødepartementet, der pressekonferansen avholdes.
Lengre borte blant stolene i smitterisikoreduserende avstand står mannen som nå styrer det hele, forsvarssjef Bruun-Hanssen. Han nikker til kjente fjes rundt om i salen. Admiralen smiler, til tross for innholdet i den nylig framlagte planen, som ligner på det laveste av de fire ambisjonsnivåer han skisserte i sitt råd til regjeringen.
Et godt utgangspunkt
– Du slutter jo til sommeren. Hva slags forsvar er det du overleverer til nestemann?
– Forhåpentligvis overlater jeg et forsvar som er i god stand, hvor vi jobber med hele tiden å bedre den operative evnen, og hvor vi de siste årene har hatt fokus på å styrke beredskapen slik at vi er klare hvis det blir behov for det, sier Bruun-Hanssen.
– Blir den nye langtidsplanen et godt utgangspunkt å starte en periode som ny forsvarssjef med?
– Ja, det tror jeg absolutt det er. Det er et betydelig større forsvar enn da jeg begynte, og det er et forsvar som i størst mulig grad er i balanse mellom den ambisjonen regjeringen har, de forventningene den har, de oppdragene de gir oss og de ressursene de stiller til rådighet for at vi skal kunne løse dem, slår han fast.
– Og hvem blir det?
– Nei, det må du spørre regjeringen om når den tid kommer.
Har du et tips eller innspill til denne saken? Kontakt oss på tips@fofo.no eller kryptert på appen Signal på +4745204315.