luftforsvaret

Ble bevisstløs og måtte evakueres: – Skulle aldri vært der

En flytekniker sa ja til å bidra da et eksternt firma ba om hjelp. Det endte med at han ble forgiftet og måtte kjøres til sykehus

OLJETANK: En tekniker steg inn i denne lille tanken og ble forgiftet.

Kortversjon:

  • En tekniker ble forgiftet under vedlikeholdsarbeid i en tank på Gardermoen flystasjon.
  • Ulykken skjedde da teknikeren gikk inn i tanken uten riktig verneutstyr.
  • Teknikeren ble bevisstløs og måtte evakueres til sykehus, men er nå friskmeldt.
  • Flytryggingsinspektoratet har anbefalt sikkerhetstiltak for å unngå lignende hendelser.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Under vedlikeholdsarbeid i en tank med hydraulikkolje på Gardermoen flystasjon i februar skjedde ulykken, ifølge et sammendrag fra Flytryggingsinspektoratet i Luftforsvaret, som Forsvarets forum har fått innsyn i. 

Et eksternt firma ble hyret inn av Forsvarsbygg for å utføre vedlikeholdsarbeid på et hydraulikkanlegg. Det innebar å tømme en tank for oljerester.

Ingen fra firmaet kunne ta seg inn i tanken, og da gikk oppgaven til en tekniker. 

– Jobben som måtte gjøres på anlegget var mer omfattende enn planlagt. Da ble det til at ansatte ved 134 Luftving ble spurt om å hjelpe, sier Knut Egil Hansen.

Han er inspektør og sjef for Flytryggingsinspektoratet, som undersøkelser større og mindre hendelser i Luftforsvaret.

Kjørt til sykehus

Flyteknikeren som var ansatt ved vedlikeholdsskvadronen på Gardermoen, burde imidlertid ikke gått inn i tanken. Han ble forgiftet da han trolig inhalerte løsemidler fra bremserengjøring i tanken.

FLYTRYGGINSINSPEKTØR: Knut Egil Hansen leder inspektoratet som undersøker hendelser i Luftforsvaret.

I utgangspunktet skulle ikke arbeidet involvere bruk av kjemikalier, så teknikeren trodde han hadde riktig verneutstyr på. Men etter omtrent 15 minutter i tanken fikk teknikeren pustevansker, og ble deretter bevisstløs. 

Tre andre brukte så mye som seks-sju minutter på å få ham ut. Etter hvert ble han tatt hånd om av helsepersonell og sendt til sykehus. 

Dagen etter ble han skrevet ut og han var tilbake på jobb etter noen dager, men risikerer å ha pådratt seg kroniske luftveisplager. Luftforsvaret opplyser at teknikeren er frisk og i god form.

– Han skulle ikke vært der. Han hadde ikke noen forutsetninger for å vite om han hadde riktig beskyttelsesutstyr eller ikke. Han er utdannet til å skru på fly, ikke for å rense hydraulikktanker på et verksted, sier Hansen.

– Ikke innenfor oppdragsporteføljen

Selv om det likevel gikk fint med flyteknikeren, har Flytryggingsinspektoratet gjort en grundig undersøkelse av saken. Statens havarikommisjon har blitt koblet på, men har ikke undersøkt saken videre. 

Knut Egil Hansen sier at ansatte i Forsvaret aldri skulle ha bidratt i noe slik.

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Forsvarsansatte er generelt sett mennesker som er selektert på å være framoverlente, med en genuin interesse for å løse oppdrag. Rens av hydraulikktank er ikke innenfor oppdragsporteføljen til det involverte personellet.

Selv om det er tydelig i ettertid at flyteknikeren aldri skulle gå ned i tanken, vil de ikke laste han for å ha «tatt en for laget».

– Teknikeren som gikk ned i tanken skal ikke få noen pekefinger eller konsekvenser. Det er det ingen grunn for. Dette er noe vi lærer av, sier Hansen. 

Konklusjonen er at ansvaret for vedlikeholdet i anlegget har vært uavklart, som har gjort anlegget underkjent i flere år. Dermed ble det til at lokalt ansatte ved flystasjonen bidro, uten at de verken hadde riktig verneutstyr eller kompetanse.

I rapporten har inspektoratet kommet med tre sikkerhetstilrådninger til Luftforsvaret og én til Forsvarsbygg. 

Sikkerhetstilrådningene fra Flytrygningsinspektoratet

Sikkerhetstilråding Luftforsvaret nr. 2025/01

Det er en enorm «fremoverlent» holdning blant de ansatte om å hjelpe til der det trengs, også utenfor deres kompetanse og arbeidsoppgaver, uten involvering eller oppfølging fra ledere. For å unngå at denne positive holdningen setter dem selv i utrygge situasjoner tilrår UG at ledelsen setter tydelige rammer for når og i hvilke situasjoner hjelp til eksterne skal avklares i linja.

Sikkerhetstilråding Luftforsvaret 2025/02

Det gjennomføres ingen systematisert opplæring på bruk av personlig verneutstyr, og dette kan føre til feil eller i verste fall manglende bruk. Kompetanse om hvilket utstyr som er tilgjengelig, når og hvordan det skal brukes samt vedlikeholds-/utskiftingsrutiner må skje regelmessig, og UG tilrår at dette settes i system.

Sikkerhetstilråding Luftforsvaret 2025/03

UK har fanget opp indikasjoner på at nødvendig verneutstyr ikke har blitt prioritert kjøpt inn på grunn av gjentakende innkjøpsstopp. Når oppdragene fortsetter og kravet til leveranse består kan oppgaver bli utført uten bruk av nødvendig/kritisk verneutstyr. UG tilrår at denne problemstillingen blir kartlagt videre og at det iverksettes tiltak som beskytter de ansatte mot slike situasjoner.

Sikkerhetstilråding Forsvarsbygg 2025/01

Til tross for grundig oppdragsanalyse og gjentatte befaringer med Servi AS har ikke Forsvarsbygg evnet å fange opp utfordringer og forespørsler kontraktøren har hatt underveis, og dette har ført til at Forsvarets ansatte har blitt satt til å utføre arbeid utenfor deres kompetanseområde. UG tilrår at Forsvarsbygg følger opp kravene i arbeidskontrakten og sørger for at Forsvarsbyggs kontaktperson er tilstede og tilgjengelig gjennom hele arbeidsprosessen.

– Jeg brifer opp sjef for Luftforsvaret rundt hendelsesforløpet, hva som har skjedd, og hvilke tilrådninger og oppdrag vi i Flytryggingsinspektoratet anbefaler, sier Hansen. 

Powered by Labrador CMS