luftforsvaret
Ble bevisstløs og måtte evakueres: – Skulle aldri vært der
En flytekniker sa ja til å bidra da et eksternt firma ba om hjelp. Det endte med at han ble forgiftet og måtte kjøres til sykehus.

Under vedlikeholdsarbeid i en tank med hydraulikkolje på Gardermoen flystasjon i februar skjedde ulykken, ifølge et sammendrag fra Flytryggingsinspektoratet i Luftforsvaret, som Forsvarets forum har fått innsyn i.
Et eksternt firma ble hyret inn av Forsvarsbygg for å utføre vedlikeholdsarbeid på et hydraulikkanlegg. Det innebar å tømme en tank for oljerester.
Ingen fra firmaet kunne ta seg inn i tanken, og da gikk oppgaven til en tekniker.
– Jobben som måtte gjøres på anlegget var mer omfattende enn planlagt. Da ble det til at ansatte ved 134 Luftving ble spurt om å hjelpe, sier Knut Egil Hansen.
Han er inspektør og sjef for Flytryggingsinspektoratet, som undersøkelser større og mindre hendelser i Luftforsvaret.
Kjørt til sykehus
Flyteknikeren som var ansatt ved vedlikeholdsskvadronen på Gardermoen, burde imidlertid ikke gått inn i tanken. Han ble forgiftet da han trolig inhalerte løsemidler fra bremserengjøring i tanken.

I utgangspunktet skulle ikke arbeidet involvere bruk av kjemikalier, så teknikeren trodde han hadde riktig verneutstyr på. Men etter omtrent 15 minutter i tanken fikk teknikeren pustevansker, og ble deretter bevisstløs.
Tre andre brukte så mye som seks-sju minutter på å få ham ut. Etter hvert ble han tatt hånd om av helsepersonell og sendt til sykehus.
Dagen etter ble han skrevet ut og han var tilbake på jobb etter noen dager, men risikerer å ha pådratt seg kroniske luftveisplager. Luftforsvaret opplyser at teknikeren er frisk og i god form.
– Han skulle ikke vært der. Han hadde ikke noen forutsetninger for å vite om han hadde riktig beskyttelsesutstyr eller ikke. Han er utdannet til å skru på fly, ikke for å rense hydraulikktanker på et verksted, sier Hansen.
– Ikke innenfor oppdragsporteføljen
Selv om det likevel gikk fint med flyteknikeren, har Flytryggingsinspektoratet gjort en grundig undersøkelse av saken. Statens havarikommisjon har blitt koblet på, men har ikke undersøkt saken videre.
Knut Egil Hansen sier at ansatte i Forsvaret aldri skulle ha bidratt i noe slik.
– Forsvarsansatte er generelt sett mennesker som er selektert på å være framoverlente, med en genuin interesse for å løse oppdrag. Rens av hydraulikktank er ikke innenfor oppdragsporteføljen til det involverte personellet.
Selv om det er tydelig i ettertid at flyteknikeren aldri skulle gå ned i tanken, vil de ikke laste han for å ha «tatt en for laget».
– Teknikeren som gikk ned i tanken skal ikke få noen pekefinger eller konsekvenser. Det er det ingen grunn for. Dette er noe vi lærer av, sier Hansen.
Konklusjonen er at ansvaret for vedlikeholdet i anlegget har vært uavklart, som har gjort anlegget underkjent i flere år. Dermed ble det til at lokalt ansatte ved flystasjonen bidro, uten at de verken hadde riktig verneutstyr eller kompetanse.
I rapporten har inspektoratet kommet med tre sikkerhetstilrådninger til Luftforsvaret og én til Forsvarsbygg.
– Jeg brifer opp sjef for Luftforsvaret rundt hendelsesforløpet, hva som har skjedd, og hvilke tilrådninger og oppdrag vi i Flytryggingsinspektoratet anbefaler, sier Hansen.