Nyheter:
Forsvaret må redegjøre for hasteanskaffelsene innen 1. september
Forsvarsdepartementet ber om en fullstendig redegjørelse for foranledningen, årsaken og oppfølgingen av hasteanskaffelsene, der Forsvarets logistikkorganisasjon i enkelte tilfeller har erkjent at de brøt loven.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hasteanskaffelsene Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) har gjort for over 400 millioner kroner og hjemmelsgrunnlaget de har brukt for å unngå kunngjøring og konkurranse for nærmere 200 millioner kroner, skrev Forsvarets forum om i juni.
Ber om redegjørelse og eventuelle tiltak
Med EØS-avtalen artikkel 123, bokstav b, som åpner for anskaffelser uten kunngjøring og konkurranse – slik det vanligvis kreves for offentlige anskaffelser – kjøpte FLO klær og utstyr for 193 millioner kroner. Artikkelen setter som betingelse at anskaffelsene skal være «uunnværlig for forsvarsformål». Etter at Forsvarets forum spurte hvorfor ferdighetsmerker og bereter til Norges lotteforbund sto på listen, erkjente FLO at de hadde brutt regelverket.
Nå må Forsvaret forklare saken for Forsvarsdepartementet.
– Forsvarsdepartementet har bedt Forsvaret om en fullstendig redegjørelse for saken, herunder foranledning, årsak og oppfølging av de forhold som er omtalt i artiklene i Forsvarets forum, skriver kommunikasjonssjef Ingrid Dåsnes i Forsvarsdepartementet (FD) i en e-post.
– Det er i tillegg bedt om en redegjørelse for eventuelle tiltak Forsvaret anser nødvendig, samt når disse vil bli eller er iverksatt med tilhørende frister, skriver Dåsnes.
Fristen for redegjørelsen er satt til 1. september i år.
Forsvarets forum har spurt om departementet kommer til å forsikre seg om at FLO ikke har brutt regelverket på andre artikler enn i de to kategoriene som Forsvarets forum spurte spesifikt om. Til det viser departementet til svaret Dåsnes er sitert på ovenfor.
I midten av juni sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til Forsvarets forum at han la til grunn at saken ville komme i orden:
– Det er veldig viktig at soldatene våre får riktig utstyr og dette må selvfølgelig anskaffes på den riktige måten. Dette er alvorlig og jeg ser med tilfredshet at Forsvarets logistikkorganisasjon tar selvkritikk i saken. Jeg legger derfor til grunn at dette nå kommer i orden.
Etter at Rødt-leder Bjørnar Moxnes spurte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen om saken i et skriftlig brev fra Stortinget, svarte statsråden i slutten av juni at departementet ville skaffe seg et «helhetlig bilde av hva som har skjedd».
Forsvarsmateriell må også redegjøre
Rammeavtaler som gir Forsvaret mulighet til å anskaffe hjelmer og stridsvester er i ferd med å løpe ut, har Forsvarets forum tidligere omtalt.
205,6 millioner kroner er brukt til å kjøpe blant annet stridsvester, M07-vester og ballistiske hjelmer. Materiellet er etterlyst i Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret. Alle de tre forsvarsgrenene opplyser til Forsvarets forum at manglene på vester og hjelmer har vært blant de mest kritiske manglene deres de siste årene.
Grunnen til at avtalene på disse artiklene ikke er fornyet, er at en nyere modell av utstyret er på vei inn. De nye modellene skal erstatte dagens utstyr. Prosjektene som skal sørge for å skaffe de nye modellene, har utsatt leveransene i flere omganger. Dermed står Forsvaret i en spagat mellom avtalene som er i ferd med å løpe ut og de nye prosjektene som ennå ikke er aktive.
Forsvarsmateriell (FMA) har ansvar for investeringsprosjektene som skal levere nye vester og hjelmer. Det er altså de som kontrollerer og gjør avtaler på helt nytt utstyr.
Også FMA må nå bidra inn i redegjørelsen til Forsvarsdepartementet.
– Departementet har bedt Forsvaret om å koordinere svaret med Forsvarsmateriell innenfor respektive ansvarsområder. Fristen for redegjørelsen er satt til 1. september 2020, skriver kommunikasjonssjef Dåsnes i FD.
En av årsakene Forsvarets forum har fått opplyst at har vært medvirkende til utstyrsmangelen i Forsvaret, har vært lave lagerbeholdninger. I en årrekke og i den inneværende langtidsplanen for Forsvaret har det blitt vurdert som mer kostnadseffektivt å få utstyr gjennom avtaler med leverandører. Dette i stedet for å oppbevare utstyr i store lagerbygg.
Forsvarets forum har spurt departementet om hva de gjør for å bedre denne situasjonen. Til det viser departementet til at de avventer en redegjørelse fra Forsvaret.