Nyheter

EGEN FINNMARK-MINISTER: Ordføreren i Vardø ønsker en egen Finnmark-minister på grunn av store utfordringer i fylket.

Vardø-ordfører: – Hvor blir det av regjeringens satsing?

Vardø-ordfører Tor-Erik Labahå (Sp) mener utfordringene er så store i vårt nordligste fylke at det må etableres et eget Finnmark-departement.

Publisert

– Hvor mange ganger har vi ikke hørt at nordområdene er «regjeringens viktigste satsingsområde». Men hvor blir det av denne satsingen, foruten at Forsvaret styrkes? Nå behøves det et nytt departement for å få Finnmark på rett kurs, sier ordfører Tor-Erik Labahå til Klassekampen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ordføreren viser til da Norge hadde utfordringer med grensene til havs, og det ble etablert en egen havrettsminister.

Labahå peker på en pågående fiskerikrise som rammer både fiskere, landindustrien og en rekke lokalsamfunn. Videre forteller han at det er tøffe diskusjoner om arealbruk, elektrifisering, nye kraftledninger og vindmølleutbygging, og de fleste kommunene opplever fraflytting og sliter økonomisk. Store avstander gjør at transport via vei, båt, og fly blir dyrt.

I tillegg er grensen til Russland stengt, og forholdet til naboen i øst skaper sikkerhets- og beredskapsmessige utfordringer. 

– Finnmark er best tjent med å være viktig i alle departementene, sier finansministeren.

Finansminister og partikollega Trygve Slagsvold Vedum (Sp) forstår formålet med ønsket om en ny statsråd, men tror ikke det blir en stilling med det første.

Ved utgangen av første kvartal i år bodde det 75.000 personer i Finnmark, det tilsvarer vel 1,3 prosent av befolkningen i Norge.

Powered by Labrador CMS