Nyheter

FINNMARK: Rådhuset til Sør-Varanger kommune i Kirkenes. Til venstre er det russiske generalkonsulatet.

Forsker mener Norges sikkerhet utfordres hvis Finnmark mister arbeidsplasser

De omfattende sanksjonene mot Russland rammer også økonomien i Finnmark. Hvis arbeidsplasser forsvinner, påvirker det Norges sikkerhet, mener FFI-forsker.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sanksjonene mot Russland som følge av angrepskrigen mot Ukraina gjør at handelen mellom Finnmark og Russland stopper opp.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Utviklingsselskapet Orinor slår alarm og varsler at 300 av 2.100 årsverk i Kirkenes er direkte avhengig av samarbeidet med Russland og 670 er knyttet til Russland, skriver VG.

Les også: Anskaffelse av strategisk luftvern kan ikke utsettes lenger

— Vi har allerede sett tilfeller av leverandører som ikke vil selge til selskap i Kirkenes fordi de vet at selskapene har relasjoner til Russland, sier Frode Stålset i Orinor til VG.

Fraflytting fra Finnmark kan påvirke Norges sikkerhet, sier sjefforsker Kristian Åtland ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Les også: Dette er Russlands svartehavsflåte

— Sett i et sikkerhetspolitisk perspektiv er det viktig at Sør-Varanger ikke avfolkes. Det er viktig, også sett i et totalforsvarsperspektiv, at nasjonale myndigheter er oppmerksomme på denne problemstillingen, sier Åtland.

Powered by Labrador CMS