Nyheter

FINNMARK: Rådhuset til Sør-Varanger kommune i Kirkenes. Til venstre er det russiske generalkonsulatet.
FINNMARK: Rådhuset til Sør-Varanger kommune i Kirkenes. Til venstre er det russiske generalkonsulatet.

Forsker mener Norges sikkerhet utfordres hvis Finnmark mister arbeidsplasser

De omfattende sanksjonene mot Russland rammer også økonomien i Finnmark. Hvis arbeidsplasser forsvinner, påvirker det Norges sikkerhet, mener FFI-forsker.

Publisert

Sanksjonene mot Russland som følge av angrepskrigen mot Ukraina gjør at handelen mellom Finnmark og Russland stopper opp.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Utviklingsselskapet Orinor slår alarm og varsler at 300 av 2.100 årsverk i Kirkenes er direkte avhengig av samarbeidet med Russland og 670 er knyttet til Russland, skriver VG.

Les også: Anskaffelse av strategisk luftvern kan ikke utsettes lenger

— Vi har allerede sett tilfeller av leverandører som ikke vil selge til selskap i Kirkenes fordi de vet at selskapene har relasjoner til Russland, sier Frode Stålset i Orinor til VG.

Fraflytting fra Finnmark kan påvirke Norges sikkerhet, sier sjefforsker Kristian Åtland ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Les også: Dette er Russlands svartehavsflåte

— Sett i et sikkerhetspolitisk perspektiv er det viktig at Sør-Varanger ikke avfolkes. Det er viktig, også sett i et totalforsvarsperspektiv, at nasjonale myndigheter er oppmerksomme på denne problemstillingen, sier Åtland.

Powered by Labrador CMS