Nytt om navn

FERDIG: Etter 37 år i Forsvaret takket Roger Hoel (til høyre), denne uken av som kommandant på Vardøhus festning. Kaptein Valvatne er satt til å ivareta festningen inntil ny kommandant er valgt.

Kommandantskifte på Norges nordligste festning: – En spennende reise

Orlogskaptein Roger Hoel har etter 37 år i Forsvaret, blitt takket av som kommandant på Vardøhus festning, en stilling har syns så spennende ut allerede på 90-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sammen med fire vernepliktige har han sett til den åttekantede festningen fra 1737, som er Norges nordligste festning og har flere verneverdige bygg.

Ny jobb?

Har du eller noen du kjenner fått ny jobb? Da vil vi gjerne at du skriver et par linjer om vedkommende og jobben, samt legger ved et bilde i breddeformat, og sender til tips@fofo.no. Merk gjerne emnefeltet med «Nytt om navn»

– Det har vært en glede å få det ærefulle oppdraget med å bekle stillingen som kommandant på Vardøhus festning helt på tampen av min karriere, skriver Hoel.

Kaptein Heintz Raymond Valvatne er satt til å ivareta festningen inntil ny kommandant er valgt.

– Her skulle det søkes

Roger Hoel startet som menig gast i Marinen på missiltorpedobåt (MTB), senere befalsskole og sjøkrigsskole, etterfulgt av noen år som nestkommanderende på MTB og senere over 20 år i Kystvakten.

Etter mange år på Sjøforsvarets sikkerhetssenter på Haakonsvern, med inspeksjon- og trening av Marinen og Kystvaktens fartøy, fikk han behov for å gjøre noe annet, skriver han til Forsvarets forum. Han følte at følte han ikke fikk gjennomslag for sine syn på sjømannskapsfagene i Sjøforsvaret, og trengte et skifte etter forliset av KNM Helge Ingstad.

Det var da han så at stillingen som kommandant på Vardøhus festning lå ute som ledig. En stilling han hadde tenkt på som spennende siden 90-tallet.

– Tenk en utpost lengst øst i Norge, på grensen til Russland! Norges eneste arktiske by! Det må jo være spennende å være der, for ikke å snakke om å få lov til å jobbe der!

HISTORISK: Den åttekandede festningen er Norges nordligste og østligste, og ble bygget på 1700-tallet. Under den andre verdenskrig hadde Vardøhus det norske flagget oppe lenger enn noen annen av våre festninger, frem til kommandanten ble arrestert 9. november 1940, skriver Forsvarsbygg.

Det skriver Hoel i en e-post til Forsvarets forum.

Så med muligheten til opprykk og et håp om litt bedre lønn var han ikke i tvil:

– Her skulle det søkes.

Og etter et intervju, fikk han stillingen.

– Det føltes fantastisk, og det ble en spennende reise.

Ta vare på tradisjoner

Som eneste ansatt på festningen har det vært mange oppgaver og tradisjoner å ta vare på. Det er for eksempel Hoel og de fire vernepliktiges ansvar å avfyre salutt fra festningens kanoner. Det er ett av høydepunktene fra hans tid på festningen i nord, for her skal alt stemme- og vi må lære oss opp selv, det er langt til Oslo, skriver han til Forsvarets forum.

– Å ta vare på tradisjoner har vært viktig, festningen vi har i dag er den tredje i rekken, den første ble bygd allerede i år 1260-1260. Det er jo nesten helt tilbake i vikingtiden, legger Hoel til.

Høydepunktene har vært mange, men orlogskapteinen trekker også frem det gode samarbeidet med Vardø by, kommunen, ordfører, lag og foreninger.

– Alle som bor i byen står på for festningen som de er så stolte av, og våre soldater heiser det norske flagget hver eneste dag, uansett hvor sterk vinden er. Og i Vardø blåser det alltid, sjeldent vindstille, skriver han.

Veien videre

Den 1. mars var den militære reisen til Hoel slutt. Seremonien ble ledet av sjefen for Forsvarets kommandantskap, kommandør Erik Bøe og stabssjef for Forsvarets fellestjenester, oberst Evy Linchausen Skar var tilstede.

– Som ny pensjonist blir det sikkert mye å gjøre med barnebarn, lag- og foreningsliv, lokalpolitikk, samt mange turer på fjorden med vår seilbåt sør for Bergen hvor jeg bor, skriver Roger.

Videre satser han på en pause fram til høsten før han deretter skal finne seg en sivil jobb.

– Har jo mange år som skipssjef i Kystvakten bak meg, så en jobb til sjøs blir det nok.

– Forsvaret har vært en flott arbeidsplass med mange dyktige og gode kolleger skriver han avslutningsvis e-posten til Forsvarets forum, før han signerer med:

«Takk for seilasen

Roger Hoel, orlogskaptein (P)

FIDELIS IN ULTIMA THULE (Trofast i det ytterste nord)»

Powered by Labrador CMS