Nyheter:

Tradisjonen med å saluttere for sola går tilbake til perioden før første verdenskrig.

Solsalutt i nordøst

Vardøhus er vel den eneste festningen i verden som salutterer for solas tilbakekomst. I dag smalt det to skudd klokka 11.28.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Tradisjonen med å saluttere for sola etter to måneders mørketid går tilbake til perioden før første verdenskrig. Det var slik at festningen hadde en viktig funksjon i brannvarsling. Også i Vardø ble brann varslet med to skudd. Men så fikk øya vann fra fastlandet og eget brannkorps, og da ble brannskuddene terminert. I stedet oppsto solsalutten rundt år 1900, forteller kommandant Odd Inge Haravik.

Normalt skal sola synes på Vardøhus festning 21. januar. Men noen år er været slik at sola ikke viser seg før langt ut i februar. Soldagen feires også med skolefri. De siste dagene har det vært litt ruskete vær i nordøst, men vardøværingene fikk et glimt av sola likevel i formiddag. Og det hørte alle på Vardøya.

SALUTTKOMMANDOEN: Fra venstre Diss Berg Våga, Marius J. Roset, kommandant Odd Inge Haravik, Amund A. Normann og Aleksander Odland Fattnes. Foto: Dan Tore Jørgensen.


– Neste salutt blir 21 skudd for majesteten 21. februar. Vi har åtte salutter i året her oppe, påpeker orlogskaptein Haravik.

Han har fire vernepliktige i tjeneste. De har først seks måneder militær utdanning på garnisonen i Sør-Varanger, før de føres over Varangerfjorden til kommandanten på Vardøhus.

Powered by Labrador CMS