Nyheter

SAMMARBEID: Vardø Motell brant natt til lørdag ned, det krevde et samarbeid mellom politi, brannvesen og forsvar for å få mer kontroll.

Soldater bistod politi og brannvesen med brannslukking i Vardø

Natt til lørdag 15. januar, stod Vardø Motell i fyll fyr. Vernepliktige soldater fra Vardøhus festning bistod med slukningsarbeidet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rett rundt klokken 03.00 natt til lørdag, oppdager politipatruljen at Vardø Motell brenner og slår alarm. Brannvesenet ble varslet og de ringte fort til Vardøhus festning. Festningen huset til vanlig fire vernepliktige soldater som skal passe på den historiske festningen. Men denne dagen var de flere.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Og flaks oppi det hele var at vi hadde dobbelt bemanning da brannen oppstod, forteller orlogskaptein Roger Hoel, kommandant på Vardøhus festning, til Forsvarets Forum.

Motellet ligger midt i sentrum av Vardø og har stått tomt gjennom vinteren. Branntilløpet er ukjent for orlogskapteinen, men han forteller at politiet etterforsker saken i etterkant.

Forsvarets forum har vært i kontakt med110 Finnmark. De henviser til brannmesteren i Vardø. Forsvarets forum har foreløpig ikke lykkes med å komme i kontakt med ham.

NRK har skrevet om brannen, og melder at brannvesenet etter hvert gjennomførte en kontrollert nedbrenning av motellet.

Raskt på plass

De vernepliktige soldatene lå og sov da meldingen kom inn og fra de ble varslet til de var på plass hadde det ikke gått mer enn fem minutter.

Orlogskapteinen forteller at motellet ligger i samme nabolag som festningen og at på det meste føk gnistene over gjerdet på festningen.

– Og festningen er jo da et kulturminne som er vernet av riksantikvaren, så er vi selvfølgelig redd for spredning hit, legger han til.

Dette førte til at en av soldatene ble værende på festningen for å følge med på gnistene og sikre bygningene inne på festningen.

OVERTENT: Motellet hadde overtenning før soldatene kom frem.

På grunn av sterk vind var det fare for at brannen skulle spre seg, og nærliggende bygg måtte derfor evakueres. Dette ble en av arbeidsoppgavene til soldatene.

– Da vi kom så skjønte vi at de var litt underbemanna disse brannfolka. Men det første vi gjorde var å bistå med evakuering av boligene og en omsorgsbolig, forteller Fredrik William Husemoen-Zhang, en av de vernepliktige soldatene på Vardøhus festning, når Forsvarets Forum ringer.

Soldatene holdt på fra oppmøte rundt 03.15 til klokken var mellom 07.00 og 07.30.

Skal kunne brannvern

Når forum spør om opplæringen i brannvern de vernepliktige får svarer orlogskapteinen:

– Ja, de har jo et kulturminne å ta vare på som er fra 1737, en åttekantet festning med mange verneverdige bygninger. Og hver gang vi får nye soldater så får de umiddelbart opplæring i å koble på brannslanger og legge ut for å slukke de forskjellige bygningene på festningsområdet. Så den grunnleggende opplæringen var allerede på plass slik at de var i stand til å gjøre det samme igjen hvis det skulle være nødvendig.

BRANT NED: Natt til lørdag 15. januar var det full fyr i Vardø Motell.

Opplæring i brannvern har gjort at soldatene har vært forberedt på å hjelpe og vite hva de skal gjøre ved slike tilfeller.

– For noe av det første vi gjorde når vi kom til festningen her var jo å ha branndrill, hvor vi lærer å sette opp slangene og sånt og det var jo kjempe nyttig for vi fikk beskjed om å koble en slange til en brannhydrant mens vi andre holdt på å spyle. Så det var jo faktisk gull verdt, at vi hadde lært det, mener Fredrik William.

Det er heller ikke første gangen soldatene på festningen blir spurt om å bistå i brannslukking i Vardø sentrum. Orlogskapteinen forteller at dette har skjedd før, sist i 2020. Den gangen bidro de vernepliktige også med varsling og evakuering slik som de gjorde natt til lørdag.

Powered by Labrador CMS