Nyheter

ÅRETS FAGPRESSEREDAKTØR: Redaktør i Forsvarets forum Stian Eisenträger, flankert av fra venstre, brigader Arne Opperud (FFT), nyhetsredaktør Andrea Rognstrand, sikkerhetspolitisk reporter Mikal Hem (høyre arm synlig), fotojournalist Hedvig Idås, fotojournalist Krister Sørgård, journalist Fredrik Drevon, journalist Sunniva Berggreen Kaalaas, debattredaktør Ylva Schwenke, fotojournalist Kjersti Binh Hegna, redaksjonssjef Paal Ravnaas.

Prisdryss på Forsvarets forum

I tillegg til at Stian Eisenträger ble kåret til Årets fagpresseredaktør, fikk Forsvarets forum fire andre utmerkelser på Fagpresseprisene 2023.

Publisert Sist oppdatert

Fagpresseprisene ble utdelt i Pressens hus i Oslo torsdag kveld.

«Det blir stinn brakke og festlokalene i Pressens hus er nå fylt til bristepunktet! Det betyr også dessverre at det ikke lenger er mulig å sette seg på venteliste», skrev Fagpressen på sine nettsider uken før arrangementet.

Forsvarets forum-sjef Stian Eisenträger ble kåret til Årets fagpresseredaktør 2023.

– En redaktør er ingenting uten redaksjonen sin eller uten en utgiver som legger til rette for den gode journalistikken. Jeg må bare berømme redaksjonen som står på til alle døgnets tider og gjennom hele året. Forsvaret for utrolig mye for pengene i Forsvarets forum, sa Eisenträger til fagbladet Journalisten.

Juryen skrev blant annet om Eisenträger:

«Han har fått på plass en ny formålsparagraf for fagtidsskriftet, som plasserer det trygt innenfor medieansvarslova, redaktørplakaten og vær varsom-plakaten. Han har flyttet redaksjonen fysisk ut av eierorganisasjonen, etablert den i nye lokaler, og kuttet alle datatilganger til eierorganisasjonens servere.»

Eisenträger har ledet overgangen fra papirmagasin til nettmedium, og økt antall digitale sidevisninger fra 1,3 millioner i 2019, til 13,8 millioner i 2022.

Fagpressens utgiverpris gikk til brigader Arne Opperud, Forsvarets forum. Opperud er sjef for Forsvarets fellestjenester (FFT). Dette var første gang ble Fagpressens utgiverpris ble utdelt.

Juryen skrev blant annet i sin begrunnelse

«Prisen er et respekterende nikk til Arne Opperud, FFs utgiver som ifølge redaksjonen har gitt redaktøren full tillit og ryggdekning hele veien – på tross av, eller på grunn av, at han selv har fått merke kraften i kritisk journalistikk fra FFs journalister. Opperud har også gitt redaktøren støtte til alle initiativer for å sikre redaksjonen uavhengighet og å gi redaksjonen en tydeligere rolle.»

I tillegg fikk Forsvarets forum hederlig omtale i tre kategoreier.

    1. Hederlig omtale i kategorien markedspris gikk til Forsvarets forum.
    2. Hederlig omtale i kategorien fotopris gikk til Hedvig Idås i Forsvarets forum, for «Jakta på verdsmeistrane».
    3. Hederlig omtale gikk til Forsvarets forum og Sunniva Berggreen Kaalaas, Andrea Rognstrand og Mikal Hem for «Varslerne».

    Fagpressens journalistpris gikk til redaksjonen i fotballmagasinet Josimar. Selve Fagpresseprisen gikk til Første steg, tidsskriftet for barnehagelærere.

MARKEDSPRIS: Hederlig omtale i kategorien Fagpressens markedspris fikk Forsvarets forum ved ansvarlig redaktør Stian Eisenträger og nyhetsredaktør Andrea Rognstrand. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Juryen 2023

  • Juryen består av representanter både fra fagpresse-miljøet og fra øvrig mediebransje. Juryen oppnevnes av Fagpressens styre, for ett år av gangen.
  • Kjersti Løken Stavrum, direktør i Stiftelsen Tinius. Juryleder
  • Ida Grieg Riisnæs, DN
  • Kristoffer Egeberg, redaktør Faktisk.no
  • Monica Strømdahl, fotograf Aftenposten
  • Lars Kristiansen, NRK
  • Nina Thorvaldsen, mediebyrået MAGNA Mediabrands
  • Gunnar Zachrisen, journalist i Panorama nyheter
UTGIVERPRIS: Vinner i kategorien Fagpressens utgiverpris gikk til Arne Opperud som er ansvarlig for Forsvarets forum. Det sto blant annet i juryens begrunnelse: «At Forsvarets forum nå får den første Utgiverprisen, er en anerkjennelse av den løsrivelsesprosessen som har skjedd i løpet av de siste årene. Men tildelingen skjer også på et tidspunkt hvor journalistikk om forsvaret, forsvarsevnen vår og kulturen i forsvaret er langt mer viktig enn på lenge.»
Powered by Labrador CMS