Morgendrillen
JURISTEN: Rita Elise Fjeldstad tjenestegjør for tiden i USAs hovedstad der hun følger opp Norges rolle i kampflyprogrammet.
Foto: Privat
Major Rita Elise Fjeldstad fra Troms lengter til bratte skiløyper mens hun jobber med F-35 i Washington
Hun vil gjerne gi president Lise Klaveness i Norges Fotballforbund en hel feltrasjon for å vise mot.
I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.
Navn: Rita Elise Fjeldstad
Alder: 34
Yrke: Jurist, kontraktsliaison
Sted: F-35 Lightning II Joint Program Office, Washington D.C.
Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?
– Klokka på armen vibrerer 06.00 og jeg er i gang med dagen få sekunder etter. Slumring utgår for meg. Jeg starter dagen best med sterk kaffe eller en energidrikk, og dropper frokosten.
Hva er det første du gjør?
– Setter på varme i leiligheten, dusjer, hopper i uniformen og pakker en digg lunsj. Så slår jeg av flymodus på mobilen, og sjekker nyheter og sosiale medier. I helgene går jeg fra et friskt A- til et solid B-menneske og får gjerne inn ti-tolv timer herlig søvn hver natt.
Når starter arbeidet?
– Jeg starter senest 07.00, slik at jeg rekker å få unna møter og avklaringer med mine kollegaer i Norge, med tidsforskjellen fra USAs østkyst tatt i betraktning. Jeg er mest effektiv tidlig på dagen, og det er ofte god arbeidsro i kontorlandskapet på morgenene.
Pensko eller feltstøvler?
– Trekker jeg det litt langt ved å si at feltstøvlene passer til alt, eller? Jeg digger feltstøvlene med tykke ullsokker. Året rundt.
Pumpe jern eller løpe maraton?
– Før treningssentrene ble covid-stengt ville svaret helt klart vært å pumpe jern. Siden jeg har til gode å gjennomføre et maraton, går jeg for selvvalgt alternativ 3: Ski på beina på vei oppover. Bratt oppover. På toppen venter spektakulær utsikt, en god matpakke og en skryteselfie som går rett ut på insta-story.
Beste triks for velferd på øvelse?
– Jeg er ikke på feltøvelse spesielt ofte, så det spørs vel om jeg har noen triks å komme med. Men velferd for meg er å ha en bra makker med skikkelig godt humør.
Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?
– Min erfaring med landene jeg så langt har jobbet med, er at «kulturkrasjene» blir mindre og færre når vi har felles mål og oppdrag. Dette svaret synes selv jeg ble i tørreste laget, men jeg kommer ikke på noe krasj. Jeg lover å ta kontakt med Fofo hvis jeg skulle komme opp i noe moro i tiden fremover.
Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?
– FR vil jeg helst dele med noen som lar meg gå fra måltidet fylt av inspirasjon. Jeg velger derfor president i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness. Hun er modig, tydelig, skarp og reflektert. Ei stødig, rå dame og et skikkelig forbilde. Og i tillegg er hun jurist, som meg. Jeg tenker hun kan få hele FRen, faktisk.
Smartklokke – yay or nay?
– Det blir et stort YAY fra meg. Jeg er en pulsklokkejunkie og elsker å følge med på alt fra treningsbelastning til søvregistrering. På jobben er vi en liten gjeng som har samme sportsklokke, og vi konkurrerer litt om å ha den beste søvnregistreringen. Klokka motiver meg og gjør at jeg får økt treningsglede. Et stort NAY fra min side er imidlertid å få varslinger fra mobilapper rett på smartklokken. Jeg synes slike varsler avbryter og forstyrrer fokus. Det er jo kjekt å ha tilgang til et hav av informasjon, men bare når jeg velger å oppsøke den.
Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?
– For min arbeidsplass får jeg lyst til å svare at den største utfordringen er det som kalles «the new normal» etter pandemien. Det er både frustrerende og ofte komisk å møte arbeidshverdagen under stadig omstilling til en virtuell arbeidshverdag. Antall ganger jeg hører eller sier frasen «-can you hear me now?» eller «-you're on mute», i løpet av en arbeidsdag, er nærmest uendelig, hehe. Litt mer alvorlig er kanskje sosiale- og mellommenneskelige faktorer ved hjemmekontor. Jeg tror man mister mange gode samtaler, relasjonsbygging, sparring og kollegialt samhold i denne nye, normale hverdagen. Forsvaret generelt har nok ikke jeg god nok oversikt over til å gi et godt svar på hva som er den største utfordringen. Likevel er inntrykket mitt at tilgang på kvalifisert personell er en utfordring som kanskje mange avdelinger kjenner seg igjen i.
Liker du denne spalten? Her er flere: