Nyheter

INSPISERING: Det tyske forsvaret, Bundeswehr, skal rustes opp, men mangler både soldater og materiell. Her inspiserer forsvarsminister Boris Pistorius (t.h.) soldater under en øvelse i Augustdorf i februar.

Det tyske forsvaret sliter med rekrutteringen

Det tyske forsvaret skal rustes opp, men sliter med utstyrsmangel og rekruttering av soldater. Forsvarsminister Boris Pastorius erkjenner at det er mangler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen i Tyskland har tatt mål av seg til å øke antallet soldater i forsvaret fra 183.000 til 203.000 innen 2031, men det lar seg neppe gjøre, tror Eva Högl i regjeringspartiet SDP.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg kan ikke se at det er oppnåelig, sier Högl, som er forsvarskommissær og dermed har ansvaret for soldatenes ve og vell i Bundeswehr.

Les også: Rekordlav rekruttering til det amerikanske forsvaret

I et intervju med Funke Mediengruppe viser Högl til at det tyske forsvaret sliter med rekrutteringen av nye soldater, og at mange rekrutter også dropper ut før fullført tjeneste.

– Det er større utfordringer knyttet til personell enn til materiell, sier hun.

Pistorius erkjenner

Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius erkjenner at Bundeswehrs mangel på mannskap og utstyr neppe vil være løst innen 2030.

– Vi vet alle at de nåværende hullene ikke kan fylles helt innen 2030, sier Pistorius til avisen Welt am Sonntag.

Beskyttelse av Natos østflanke har førsteprioritet, understreker han.

– For oss innebærer det at vi først bygger opp en fullt utstyrt divisjon innen 2025 og bidrar til Natos responsstyrke, sier Pistorius.

– Det tyske forsvaret har tre oppgaver: Nasjonalt forsvar, forsvar av alliansen og internasjonal krisehåndtering. For å kunne gjøre dette trengs det kapasitet, støttet av materiell og personell, sier han.

Avdekket mangler

Tysklands våpenleveranser til Ukraina har avdekket mangler i det tyske forsvaret, erkjenner Pistorius.

USA har måttet tåle krass kritikk fra USA de siste årene fordi landet er langt unna Natos målsetting om å bruke 2 prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvaret.

Les også: Latvia innfører verneplikt for første gang på 17 år – skal doble antall kampklare soldater

Tyskland ligger an til å lande på 1,44 prosent i år, men statsminister Olaf Scholz lovet nylig å nå Nato-målet i 2025.

En oversikt fra International Institute for Strategic Studies (IISS) viser at Tyskland planlegger å ruste opp for 1.000 milliarder kroner de kommende årene.

Scholz har kalt endringene i landets forsvarspolitikk for «en ny æra».

Powered by Labrador CMS