Nyheter:

Kontreadmiral Nils Andreas Stensønes tar idag over jobben som sjef for Etterretningstjenesten.
Kontreadmiral Nils Andreas Stensønes tar idag over jobben som sjef for Etterretningstjenesten.

Tiltrer som sjef for Etterretnings­tjenesten

Nils Andreas Stensønes (56) overtar tirsdag jobben etter Morten Haga Lunde.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Viseadmiralen ble utnevnt til stillingen i september. Han erstatter Morten Haga Lunde, som går av med pensjon. Den offisielle overtakelsen er tirsdag 03. november klokken 13.00.

– Jeg ser fram til oppgaven med å videreutvikle Etterretningstjenesten innenfor rammene av den nye e-loven. Verden blir stadig mer digital, og derfor må vi bli enda dyktigere i det digitale rom, sier Stensønes i en pressemelding.

Han kommer fra stillingen som sjef for Sjøforsvaret. Den jobben overtok kontreadmiral Rune Andersen forrige uke.

Stensønes har tidligere vært sjef for operasjoner ved Forsvarets operative hovedkvarter og har erfaring fra internasjonale operasjoner som styrkesjef for Nato-styrken «Standing Nato Maritime Group».

Alvorlig situasjon

– Vi ser en mer alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon rundt oss – og da er det viktig at vi har et godt informasjonsgrunnlag som både sivile og militære beslutningstakere kan basere sine beslutninger på.

Det sa Stensønes til Forsvarets forum i september, kort tid etter at at det ble klart at han skulle overta jobben som E-sjef etter Morten Haga Lunde.

– I våre operasjoner er det helt avgjørende for sikkerheten til de soldatene og deres evne til å løse oppdrag, at de forstår situasjonen og dermed kan løse oppdragene effektivt.

– Det har jeg sett hvor viktig er i praksis.

140 millioner til Etterretningstjenesten

Da regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett ble Etterretningstjenesten styrket med 140 millioner kroner. Pengene skal brukes for å ytterligere øke kapasitet, kompetanse og relevans innenfor tjenestens ansvarsområde, står det i forslaget.

– E-tjenesten har mange store oppgaver, en del av det går til at vi begynner å ansatte og utdanne folk i forhold til det med tilrettelagt innhenting, så skal de ha noe utstyr fremover og litt sånt forskjellig. Så pengene går til å videreutvikle E-tjenesten, en del i henhold til den nye E-loven, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til Forsvarets forum.

Stortinget vedtok i juni 2020 en ny lov om Etterretningstjenesten. Den trer i kraft fra 1. januar 2021. Forslaget innebærer at nordmenns nettdata kan masselagres.

Den nye e-loven vil avløse gjeldende lov fra 1998.

Les mer: – Den nye E-sjefen må se hele bildet

Powered by Labrador CMS