Nyheter
Sverige snart i gang med sin største militærøvelse på 25 år
Försvarsmakten møter den nye sikkerhetssituasjonen blant annet med en militærøvelse der 26.000 personer deltar.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Sjefen for Sveriges operasjonsledelse kom til Pasvik grensestasjon under øvelsen Joint Viking. Der fikk han blant annet kjøre snøskuter på den norsk-russiske grensen på Pasvikelva med forsvarstopper fra Nato-land.
– Det som er tydelig når man kommer hit og ser på
Joint Viking, er hvordan øvelsen henger sammen med en
øvningsserie i Nato som avsluttes med Aurora i Sverige, sier generalløytnant Carl-Johan «Klute» Edström til Forsvarets forum.
Fra 17. april til 11. mai øver samtlige svenske forsvarsgrener på å møte et angrep på Sverige. Over 26.000 personer deltar i landets største militærøvelse på 25 år.
Foruten Sverige, deltar soldater fra 14 land. Øvelsen vil bli synlig over hele Sverige, men vil foregå først og fremst i Sør-Sverige og på Gotland, skriver Försvarsmakten i en pressemelding.
– Hva er den største sikkherhetstrusselen mot Sverige nå?
– Russland er nå i vårt nærområde svekket som landstridsmakt, siden de er opptatt med krigen i Ukraina, sier Edström til Forsvarets forum.
Når det gjelder konvensjonell krigføring peker Edström på at russiske luftstridskrefter og sjøstridskrefter beveger seg i Østersjøområdet.
– Men det som er veldig her og nå, det er det subversive, som undervannsoperasjoner, informasjonsoperasjoer, der ser vi at det er pågående russisk aktivitet.
– Hybrid krigføring?
– Ja, det er det som er mest påtagelig her og nå, samtidig som at vi hele tiden må ha evnen til å hevde vår territorielle integritet med luft- og sjøstridskrefter.
På spørsmål om han kan gi noen nye eksempler på hybrid krigføring mot Sverige, svarer Edström at det som nettopp kjennetegner denne typen krigføring er at det ikke alltid er så lett å sette en aktør på hendelsen.
– Men jeg kan konstatere at vi ser veldig mange angrep på IT-struktur, det er stor etterretningssinteresse både mot våre militære kapasiteter og mot militærindustrien i Sverige. Men vi kan ikke alltid sette et flagg på hvor det kommer fra.
Totalforsvaret får ny telefon
Da generalmajor Lena Hallin, sjef for Sveriges militære etterretnings- og sikkerhetstjeneste (Must), i februar la frem sin trusselvurdering, sa hun at sikkerhetssituasjonen er den mest alvorlige siden starten på 1980-tallet. Russland er nevnt 108 ganger i den 68 sider lange Must-rapporten.
«Kanskje den mest alvorlige trusselen mot Sverige i
fredstid kommer fra utenlandsk etterretning. Innsamling som skjer gjennom
tekniske hjelpemidler er en alvorlig og konkret trussel mot Försvarsmakten og Sverige som helhet», står det i rapporten.
I rapporten står det at Sverige i en årrekke har jobbet med å utvikle en «ny robust, håndholdt kryptotelefon» som en erstatning for dagens analoge kryptotelefon. Systemet som heter MGGI/7411 skal i løpet av 2023 tas i bruk i totalforsvaret, og skal etterhvert også kunne brukes til å ta i mot og sende sms.
Forbereder seg på Nato-medlemskap
Operativ sjef Edström sier at han i år er opptatt av fire ting: Først og fremst skal han passe på at Sverige kan verne om sin territorielle integritet, beskytte sine interesser og beskytte seg mot subversiv virksomhet.
– Det andre er å fortsette vår operasjonelle planlegging og synkroniskere våre nasjonale planer med Norden og Nato. Det tredje er å forberede oss på å gå inn i Nato. Det fjerde er å støtte Ukraina videre med operative logistikkoperasjoner og beskyttelsesvirksomhet knyttet til det.
Den russiske militære aktiviteten i Østersjø-området er generelt uforandret etter Russlands invasjon av Ukraina i fjor, og russisk marineaktivitet følger en «tidligere kjent rytme» koblet til når øvelsene pågår, skriver Försvarsmaktens pressesjef Therese Fagerstedt i en e-post til Forsvarets forum.
– Russland bedriver virksomhet som er sikkerhetstruende fra et svensk perspektiv og landet har evnen til å utføre komplekse nettverksoperasjoner som for eksempel cyberangrep og data-inntrengning. Försvarsmakten og andre samfunnskritiske virksomheter utsettes regelsmessig for inntreningsforsøk, skriver Fagerstedt.