Nyheter:

Demonstasjoner i Sør-Afrika - mot krigen i Etiopia.
Demonstasjoner i Sør-Afrika - mot krigen i Etiopia.

Etiopias statsminister sier hæren er klar til å angripe Tigrays hovedstad

Etiopias statsminister, fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali, varsler torsdag at han har gitt hæren ordre om å angripe Mekele, regionhovedstaden i Tigray.

Publisert

Statsministeren ber innbyggere i området holde seg innendørs. Uttalelsen kommer etter at en 72 timers frist for regionstyremaktene i Tigray til å legge ned sine våpen gikk ut.

Dermed kan Etiopias hær starte angrepet på Mekele med stridsvogner og bataljoner som har rykket stadig nærmere byen den siste uka. Det bor rundt en halv million mennesker i Mekele. Fredsprisvinnerens regjering har varslet at det vil bli vist «ingen nåde» til folk som ikke kommer seg vekk i tide. I torsdagens uttalelse sier imidlertid Abiy Ahmed Ali at «vi vil gjøre alt vi kan for å beskytte sivile».

Kritisk mangel på forsyninger til Tigray

FN advarer om at mangelen på nødvendige forsyninger har nådd et svært kritisk nivå i Etiopias borgerkrigsherjede Tigray-region. Verdens matvareprogram (WFP) varsler at Tigrays sivilbefolkning er i ferd med å gå tom for kontanter og drivstoff, at mer enn 1 million mennesker er internt fordrevet og at 100.000 flyktninger fra Eritrea vil mangle mat innen en uke.

Les også: Slik skjedde opptrappingen i Etiopia

Har ikke fått mat denne måneden

Flere enn 600.000 mennesker som er avhengig av månedlige matrasjoner, har ikke fått disse denne måneden.

Tigray-regionen er blitt totalt avskåret fra omverdenen etter at det brøt ut krig mellom regionstyremaktene og Etiopias sentralregjering. Blokaden er så omfattende at WFP ikke får mulighet til å sende inn mat, advarer FN.

Human Rights Watch sier i en uttalelse at «handlinger som med vilje hindrer nødhjelpsforsyninger» bryter med folkeretten.

Powered by Labrador CMS