Nyheter:
En flyktningleir i østlige Sudan - på grensen til Etiopia.
Foto: Nariman El-Mofty, AP
Tigray-opprørerne nekter å overgi seg
Opprørerne i Tigray fikk søndag 72 timer til å overgi seg, men sverger at de heller vil dø i kamp mot den etiopiske hæren.
– Han forstår ikke hvem han har å gjøre med, sier lederen for Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF), Debretsion Gebremichael om Etiopias statsminister Abiy Ahmed.Abiy, som i fjor ble belønnet med Nobels fredspris, ga søndag opprørerne tre døgns frist til å overgi seg og sa at striden i Tigray har nådd et punkt der det snart er for sent å snu. Dersom TPLF ikke gir seg, truet statsministeren med å knuse dem.
Klare til å dø
Men Gebremichael lar seg skremme.
– Vi er et prinsippfast folk, og vi er klare til å dø mens vi forsvarer retten til å styre regionen vår, sier TPLF-lederen via WhatsApp.All kommunikasjon og forbindelse til Tigray-regionen i Nord-Etiopia er avskåret, og dermed er det vanskelig å verifisere hva som foregår i området. Men flyktningene som strømmer over grensa til Sudan, forteller om en blodig konflikt. Over 40.000 personer har nå krysset grensa, opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).
Hæren rykker fram
Samtidig hevder oberst Tesfaye Ayalew i den etiopiske hæren at føderale soldater mandag marsjerte inn i Tigrays regionshovedstad Mekele, og at hæren har sikret seg kontroll over viktige byer både nord og sør i regionen.
Hæren har lovet et ubarmhjertig angrep på TPLF-lederne som holder til i Mekele og har oppfordret sivile til å forlate byen mens de enda har mulighet. Disse uttalelsene, og søndagens kunngjøring fra statsminister Abiy, har vakt bekymring hos internasjonale organisasjoner.
Brudd på folkeretten
– Å behandle en hel by som et militært mål er ikke bare ulovlig, men kan også ansees som en form for kollektiv avstraffelse, tvitret regionsleder Laetitia Bader i Human Rights Watch (HRW) søndag.Kampene i Tigray har nå pågått siden 4. november, da Abiy kunngjorde militæroffensiven mot TPLF og anklaget dem for å ha angrepet en militærleir. Offensiven har blant annet involvert flere luftangrep.Hundrevis anslås å være drept, men det nøyaktige antallet er ukjent.