Nyheter

Eide om fregattkjøpet: – Vi har is i magen

WARSAWA (Forsvarets forum): Utenriksminister Espen Barth Eide er ikke bekymret for press fra Trump om salg av fregatter.

POLEN: Utenriksminister Espen Barth Eide Norges i Warszawa.
Publisert Sist oppdatert

– Jeg vet at det er diskusjon i en del land, blant annet Canada, som har begynt å lure på om de skal velge annet enn amerikansk utstyr på grunn av bekymringer for troverdighet i leveranser og sånne ting. Men vi er i hvert fall ikke der nå, sier Espen Barth Eide (Ap).

Utenriksministeren tar imot Forsvarets forum på et møterom på hotellet sitt i Warszawa. Bak ham skinner vårsolen inn gjennom vinduet.

Signaler fra Washington DC og president Donald Trump antyder at USA vil bry seg mindre om Nato fremover. Det har ført til at flere Nato-land vurderer å unngå innkjøp av militært utstyr fra USA.

Norge er ikke blant dem, ifølge Eide. USA er et av landene som ønsker å selge fregatter til Norge når Sjøforsvaret skal bytte ut Nansen-klassen.

Tips oss!

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi har god erfaring med USA. Det er et langsiktig forsvarssamarbeid med USA som er veldig rotfestet ut fra en gjensidig fellesinteresse, sier utenriksministeren.

Frykter ikke press

Torsdag møter Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Jens Stoltenberg (Ap) Trump i Washington. Tormod Heier, professor ved Forsvarets høyskole, sier i et intervju med Klassekampen at fregattkjøp fort kan komme på agendaen.

– Jeg tror Trump vil forsøke å presse på for at Norge skal kjøpe amerikanske fregatter, sier Heier til avisen.

FORSVARSINDUSTRI: Espen Barth Eide fremmer norsk forsvarsindustri i Polen.

Det bekymrer ikke Eide.

– Vi vant til at ulike land gjerne fremmer sine interesser. Møter vi franskmenn, så vil de gjerne at vi kjøper fransk. Og møter vi tyskere, vil de gjerne at vi kjøper tysk. Og møter vi amerikanere vil de sikkert si det, de også, men det har vi is i magen, sier han.

Norge har redusert valget av fregatter til fire produsenter: fra USA, Frankrike, Storbritannia og Tyskland.

– Alle er ansett å være veldig innenfor sikkerhetspolitisk, sier Eide.

Industrisamarbeid

Eide er på et offisielt besøk i Polen, der han blant annet skal delta på et seminar for norsk og polsk forsvarsindustri. Polen er det Nato-landet som bruker størst andel av brutto nasjonalprodukt (BNP) på forsvar, hele 4,7 prosent.

– I den sammenheng har det blitt veldig nære bånd til norsk forsvarsindustri. Den største kontrakten norsk forsvarsindustri har med noe land, er jo med Polen, sier Eide.

Den avtalen gjelder salg av Naval Strike Missile fra Kongsberg Defence & Aerospace.

Tror ikke på Trump

Mens Eide er i Polen, pågår forhandlinger om krigen i Ukraina andre steder i verden. President Trump har sagt at det er gode muligheter for å få på plass en avtale i løpet av denne uken.

– At det blir en avtale i løpet av uken, det må jeg innrømme at jeg ikke tror noe særlig på, sier Eide.

– Men at det gjøres forsøk på å få til samtaler, det er jo bra, legger han til.

Både Trump og USAS utenriksminister Marco Rubio har antydet at USA kan avslutte forsøket på å oppnå en våpenhvile eller fredsavtale om Ukraina. Det er uaktuelt for Norge.

– Det er i hvert fall ikke mulig for oss europeere. Vi må forholde oss til dette til denne krigen. Det er et konstant problem for alle vi allierte i Europa at den krigen fortsetter, sier Eide.

Powered by Labrador CMS